Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Газа, ваксинната дипломация и други акценти от седмицата

Поражения от израелски удари в Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредният рунд от смъртоносната битка между Израел и Хамас приключи в нощта на четвъртък срещу петък. Следва равносметката от предходните 11 дни - според данните, събрани от агенция Франс прес.

В Газа при израелските бомбардировки бяха убити 243 палестинци, в т.ч. 66 деца, според местните здравни власти. 560 деца са между 1900-те ранени. 200 жилища са напълно разрушени, 1400 - частично. 90 хиляди бяха прокудени от домовете си.

При сблъсъците на Западния бряг загинаха още 25-има палестинци.

В Израел ракетите на Хамас убиха 12 души, сред тях 1 дете. Повече от 350 бяха ранени. Над 2 хиляди жилища бяха повредени.

Веднага след примирието и Хамас, и Израел се обявиха за победители. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изтъкна пред сънародниците си, че в резултат от интензивните бомбардировки върху военната инфраструктура в Газа от 10 май нататък опасността откъм палестинския анклав е била намалена съществено.

„Елиминирахме повече от 200 терористи, включително високопоставени членове на Хамас и бригадни командири. Елиминирахме важна част от командния ешелон на Хамас и Ислямски джихад. Тези, които оцеляха, вече знаят, че нашата дълга десница може да ги достигне навсякъде - и над земята, и под земята“, отчете Нетаняху.

И от едната, и от другата страна на конфликта предупредиха, че са готови да възобновят битката и при най-малкия повод.

„Оставаме с пръст на спусъка“, заяви пред Ройтерс член на политическото бюро на Хамас като уточни, че ще държи сметка на израелските власти за евентуални посегателства срещу палестинците в Източен Ерусалим и джамията Ал Акса. Нетаняху също имаше предупреждение за Хамас:

„Хамас грешат, ако си мислят, че ще търпим дори и няколко ракети. На всяка проява на агресия срещу общините около Газа и където и да е в държавата Израел ще отговорим с много повече сила. Нещата от миналото няма да се повторят“.

А край джамията „Ал Акса“, откъдето започна целият конфликт, и вчера се стигна до сблъсъци между израелската полиция и арабски младежи.

Разведряване между Русия и САЩ?

Като „продуктивен, конструктивен и честен“ определиха от Държавния департамент първия разговор очи в очи между държавния секретар Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров, който се състоя в сряда в Рейкявик.

„Днес потвърдихме нашето предложение да започнем диалог по всички аспекти и фактори, които влияят на стратегическата стабилност - ядрени, неядрени, настъпателни, отбранителни“, каза Лавров.

„Според нас ако лидерите на Русия и на Съединените щати могат да работят градивно, светът може да е по-безопасно място. Към това се стремим“ увери Блинкън, но предупреди:

„Ако Русия действа агресивно срещу нас, нашите партньори и нашите съюзници, ние ще отговорим“.

Антъни Блинкън (вляво) и Сергей Лавров в Рейкявик, 19 май 2021

В исландската столица представителите на САЩ, Русия и останалите държави, граничещи с Арктика, се изказаха срещу милитаризацията на региона и за сътрудничество срещу глобалното затопляне.

Непосредствено преди срещата в Рейкявик едно събитие добави, а друго отне от напрежението между Вашингтон и Москва.

В Москва Държавната дума подкрепи излизане на Русия от Договора за открито небе, а във Вашингтон администрацията отмени част от санкциите срещу газовия проект „Северен поток-2“.

Договорът „Открито небе“ разрешаваше на над 30-те страни по него да извършват взаимни въздушни наблюдения над военни обекти и операции. Съединените щати първи се отказаха от тази възможност в края на управлението на Доналд Тръмп. Преди гласуването в сряда заместник-външният министър Сергей Рябков обясни, че администрацията на Джо Байдън е имала достатъчно време за "конструктивни решения", но не се е възползвала.

„Америка излезе от договора. Кой остана? Сателитите ѝ от НАТО. Разбира се, сега казват нека Русия да не излиза. Защо? Иска им се да провеждат полети и разузнавателни операции, а впоследствие да предават всички данни на Съединените щати“ обясни председателят на Думата Вячеслав Володин.

Съединените щати отмениха санкциите срещу компанията, изграждаща газопровода „Северен поток-2“, и срещу нейния шеф Матиас Варниг. Говорителка на Белия дом обясни, че Вашингтон все още смята проекта за опасен за европейската енергийна сигурност, за стабилността на Украйна и източния фланг на НАТО. Но източник от администрацията на Байдън посочи пред Ройтерс, че с разхлабването на санкциите президентът е направил жест за одобряване на отношенията с Германия, опънати до краен предел при управлението на Тръмп.

В Кремъл и Берлин приветстваха решението. В Киев президентът Володимир Зеленски го заклейми. Когато бъде завършен, „Северен поток-2“ ще удвои доставките на руски природен газ за Германия и Централна Европа и ще постави под голяма въпросителна милиардите долари такси за транзит през украинската газопреносна мрежа. Зеленски предупреди, че от това ще пострада и Вашингтон:

„Убеден съм, че това ще е поражение за Съединените щати и то персонално за президента Байдън. Казвам го открито: това ще е голяма геополитическа победа за Руската федерация, която ще доведе до ново разпределение на сили и влияние“, каза украинският президент.

Износ на ваксини

Във всеки ден от началото на тази седмица в Индия бяха потвърждавани повече от четвърт милион нови случая на ковид-19 и близко или над 4 хиляди починали. Доскоро най-големият износител и дарител на ваксини за света, страната спря износа за Африка и други региони преди месец и - според източници на Ройтерс - не планира да го възобнови преди октомври.

Но други страни се заеха да запълнят празнината. В понеделник президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви претенции за лидерско място в износа на ваксини и се зарече да изпревари Китай и Русия до началото на юли с износ на общо 80 милиона дози

Претенциите на Вашингтон за глобално лидерство и в разпространението на ваксините бяха „оспорени“ вчера от председателя на Европейската комисия. „Европа си поставя за цел да дари поне 100 милиона дози на страни с ниски и средни доходи до края на 2021 година“ обеща Урсула фон дер Лайен на видеоконференция на двадесетте най-развити държави.

Трима от големите производители на ваксини – „Пфайзър“, „Модерна“ и „Джонсън и Джонсън“, обещаха 3,5 милиарда дози за по-бедните страни в следващите 18 месеца. Не безплатно, но с отстъпка. 1,8 млрд. дози обаче са вече резервирани за страните-членки на ЕС - договорът за това бе подписан в четвъртък от ЕК и Бионтех.

Посланиците на 27-те взеха тази седмица решения, важни за облекчаване на пътуванията и реализацията на летния туристически сезон. В сряда те приеха плана на ЕК за допускане на чужденците, които са напълно ваксинирани, а в четвъртък се споразумяха с Европарламента по детайлите на бъдещия дигитален здравен паспорт.

„Нова сделка“ за Африка

Евродепутатите приканиха Комисията да се застъпи в Световната търговска организация за временна отмяна на патентите върху ваксините срещу Covid-19. Тази седмица една от водещите европейски държави се застъпи за идеята. Африка трябва сама да произвежда ваксините си, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон, който събра в Париж държавните лидери от Черния континент:

„Желанието ни е да помогнем на Африка сама да се оборудва - чрез партньорства в технологичното развитие, чрез финансиране от Световната банка и чрез още две неща, за които се разбрахме днес: трансфер на технологии и отстраняване на всички пречки свързани с интелектуалната собственост, които блокират производството на ваксини в Африка“.

40 процента от африканците трябва да бъдат ваксинирани до края на годината, добави Макрон. Участниците на конференцията в Париж договориха отделяне на десетки милиарди долари от Международния валутен фонд за неутрализиране на икономическия ефект от пандемията на континента.

Изостряне на мигрантската криза

Пропастта между богатата Европа и бедната Африка се прояви в остра криза в началото на тази седмица в Сеута - един от двата испански анклава на мароканския бряг. В понеделник и вторник осем хиляди нередовни имигранти - сред тях поне 1500 деца - се стекоха в града, заварвайки граничната охрана напълно неподготвена. Правителството в Мадрид бързо изпрати полиция и войска и върна повечето от хората обратно в Мароко.

От Рабат не скриха, че в основата на кризата е отказът на Испания да признае мароканския суверенитет над Западна Сахара и, по-конкретно, решението на испанските власти да приемат за лечение Брахим Гали - болния от Covid-19 лидер на бунтовническата групировка Полисарио. „Амнести интернешънъл“ обвини и Рабат, и Мадрид, че използват хората като пионки в политическите си кавги.

Преговорната рамка за Северна Македония

Отношенията между България и Хърватия се обтегнаха през седмицата. Повод дадоха усилията на македонския премиер Зоран Заев да лобира за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, без да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство със София.

На срещата на президентите на страните от Западните Балкани в Бърдо в понеделник хърватският държавен глава Зоран Миланович изрази недоволство от българската позиция:

„Македония, или Северна Македония както официално се нарича сега, се намира в невъзможна ситуация. Имам предвид условията, които им се поставят в един относително късен етап на назряването на преговорите за това какво пише в някакви учебници по история. Това, което сега е официалната политика на една страна-членка на Европейския съюз причинява на Северна Македония, е нещо, което бих нарекъл „престъпване“ - навлизане на чужда територия“, каза хърватският държавен глава.

Два дни по-рано, в предаването „Събота 150“, постоянният представител на България в Евросъюза посланик Димитър Цанчев обясни - за кой ли път - че това, за което София и Скопие не могат да се разберат, не са просто „някакви учебници по история“.

„Проблемите са помежду ни. Много е ясно какви са те. Те са свързани с начина, по който се изопачава българската история, за да се гради съвременната идентичност на Република Северна Македония. С начина, по който тази история се представя в учебниците и въз основа на тази изопачена версия на историята младото поколение в Република Северна Македония се възпитава в дух на омраза срещу България“, каза Цанчев.

Посланичката на Хърватия у нас Ясна Огняновац бе привикана във външно министерство във вторник. Там ѝ бе обяснено, че България определя изказването на хърватския президент като „неприемливо и неоправдано“. А Огняновац, според прессъобщението от външно министерство, потвърдила необходимостта от сътрудничество между София и Загреб за гарантиране на стабилността и европейската перспектива на Западните Балкани.

Вчера в София пристигнаха Аугущо Сантуш Силва - външен министър на ротационния председател на ЕС Португалия, заедно с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Със същата цел - да убедят новото правителство в София да отстъпи от единодушната декларация на предишния парламент и да даде зелена светлина за преговори за присъединяване на Северна Македония.

„България е водещата страна-членка, що се отнася до разработването на нашата политика за Западните Балкани. България е страна от региона, така че винаги си струва да дойдем в София, за да получим идеи и да видим как можем да продължим напред. Тук сме, за да решим заедно с България какви ще бъдат следващите стъпки“ увери Вархеи.

От служебния министър на външните работи Светлан Стоев еврокомисарят чу, че българската позиция по отношение на преговорната рамка за Скопие остава непроменена:

„По тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на Република България по отношение на Република Северна Македония. За нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година“.

Президентът Румен Радев бе още по-ясен:

„Ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси. Считаме, че най-важното в този процес е откритият и пълноценен диалог между страните. И държа да подчертая, че България винаги е била и остава отворена за такъв диалог“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46