Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наградени в Унгария снимки на природна фотография са изложени в София

2
Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София
Снимка: Филип Данчев

Ролята на Унгарския културен институт в София е да популяризира унгарската култура у нас и да търси допирни точки между България и Унгария. За първи път в България в Националния природонаучен музей в София могат да се видят творбите, спечелили награда „Природна фотография на годината“. В Унгария този конкурс е на особена почит и с големи традиции. Унгарските природни фотографи от години печелят големите международни конкурси. Настоящата изложба е изготвена след подбор между 100 000 фотографии.

„Хората могат да видят зайци, мравки, много красиви пейзажи от Унгария, но не само от Унгария. Всички снимки разказват една история“, каза за БНР Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София.

Конкурсът се организира от 30 години от Съюза на унгарските природни фотографи.

Много фотоси от този подбор са станали след това най-добрите в света“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ Сандра Мишкеди.

Тя съобщи, че в края на годината в Будапеща ще се проведе изложение за устойчивост и среща на върха „Планета Будапеща 2021 година“.

„Това е съвместно събитие на страните от Вишеградската четворка  и акцентира върху устойчивото развитие. Трябва да се отбележи, че от 1 юли Унгария поема председателството на Вишеградската четворка. Това са страните Унгария, Словакия, Чехия и Полша. Във връзка с това се организира и това събитие. Това е знак колко много държим в Унгария да пазим околната среда и смятам, че това не само в Унгария, но навсякъде е важно“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковивия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09
 Емил Спахийски

Емил Спахийски: Бюрокрацията в ЕС наложи пандемични практики държавите да са рекламодатели в медиите

"Това, което мога да кажа, че освен подобряване на съдържанието на изданията, предстои те да стъпят много силно в дигиталната сфера, но и 100 процента е сигурно, че няма политическа цензура в тези вестници ", каза в "Преди всички" новият главен редактор на вестниците Монитор и Телеграф Емил Спахийски . "Логиката на един вестник е да има..

публикувано на 20.10.21 в 10:42