Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът дава втори шанс на момичетата, които са направили грешка

Ментори помагат на момичетата във Възпитателно училище - интернат в Подем

Нина Атанасова: Децата успяха да намерят своята идея как да продължат от тук нататък с мечтите

| обновено на 23.05.21 в 20:24
Снимката е илюстративна
Снимка: Фейсбук - Даниела Димитрова

Във Възпитателно училище - интернат „Христо Ботев“ в село Подем ще отбележат 24 май с различни прояви. Тук са настанени 20 момичета, които учат и в последните две години се радват на вниманието на своите ментори. Това са хора с различни професии, включили се в проекта „Менторство за приобщаване“ със своите умения и знания. Обединява ги желанието да помагат доброволно. Всеки може да сгреши, но е важно да го осъзнае и да продължи напред, оставяйки зад гърба си лошите моменти.

"Бях в такава среда паднала, че имах нужда да избягам от нея и като дойдох в Подем бях спокойна и това ме направи щастлива. Има хора, които се интересуват за нас дали сме добре, идват, занимават ни с най-различни неща и всички момичета се чувстваме прекрасно. Ходихме на почивка в Априлци. Там условията бяха прекрасни, плувахме в басейн, ходихме на водопада "Пръскалото", имахме урок, за да разберем колко са вредни наркотиците и след това всички момичета получихме подаръци", каза за БНР 17-годишната Ема от Казанлък, която е във възпитателното училище и мечтае да стане певица и управител на дискотека.

Проектът "Менторство за приобщаване“ е по-различен от всеки друг, защото изисква особена чувствителност и готовност да помогнеш на момичетата, които са направили грешка в своя живот.

"Мисията на ментора е да даде шанс на всяко едно от тях да развие дарба, талант, да се занимава с извънучилищни дейности по начин, по който един професионалист може да го поведе. Да му създаде условия да има своята семейна ваканция, да го придружи на театралното представление или на кинопрожекция, преди всичко момичето да види позитивни модели, които до този момент не е виждало", каза в предаването "Рано в неделя" психологът Даниела Димитрова.

Търсена е промяната за всяко едно от децата, за да намери своето поприще, изява, допълни инженер Нина Атанасова, директор на училището.

"Благодарение на този проект децата успяха да намерят своята идея как да продължат от тук нататък с мечтите".

Менторите, които в последните месеци са до момичетата, имат различни професии.

"Всяка година в селото идват доброволци от града, които живеят заедно с нас, с бабите и дядовците, които страшно много ни дават като отношение, внимание, любов. И тази натрупана любов през годините аз си казах - ето тук мога да я дам. Опитвам се да ги успокоявам, че всеки ден ние грешим, не само те. Важно е да си вземем поуката", допълни Анелия Спасова, секретар на читалището в село Вадим.

Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

публикувано на 22.05.24 в 10:24

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53