Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петя Алтимирска: Променена е програмата за контрол на Covid във фермите за норки

Петя Алтимирска - активистка срещу кожите от норки
Снимка: Ани Петрова

Днес се очакват резултатите от проверката на фермата за норки в Старозагорско. Това заяви преди дни в медиите служебният министър на земеделието Христо Бозуков.

„Все още не сме участвали в съвместна проверка с Министерство на земеделието във фермата за норки в Старозагорско, защото собствениците не ни допуснаха“, каза пред БНР Петя Алтимирска от Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ "КАЖИ"

Организацията подаде сигнал за нередности, застрашаващи здравето на хората, околната среда, както и опасност за самите животни.

„Собственикът на фермата Ангел Ангелов е издал заповед ние да не бъдем допуснати като НПО, тоест това означава, че ние не можем да осъществим обществения контрол, който по право като организация имаме от закона. Заповедта не я видяхме дори. Оправдаха се с епидемичната обстановка на думи.

Със сигурност обаче това, което не беше правилно е, че МЗХГ или Агенцията по храните не се застъпиха за правото ни на обществен контрол“, категорично заяви Алтимирска.

Тя изрази в ефира на "Преди всички" сериозно съмнение, че избощо ще ги допуснат до предстояща проверка.От проверката се очаква да се изясни дейността на този бизнес – дали е легален, първо на базата на документацията.

БГНЕС               Снимката е илюстративна

От организацията "КАЖИ" питат спазен ли Законът за биоразнообразието, как е допуснато у нас да се отглежда вид, който не фигурира в нормативната ни база, от друга страна изискванията за самите животновъдни обекти спазени ли са?

„Много е важно също да се каже, че няма разписани правила и нормативен акт, според които ние като организация, която може да упражнява обществен контрол, дали имаме право да даваме предписания. Предполагам, че на нас няма да ни дадат възможност да даваме предписания“, поясни още Алтимирска.

По думите и преди седмици е променена програмата за контрол и надзор на Covid във фермите за норки.

"Тази програма създадена за опазване на норките от заразата от коронавируса. Сега се оказа, че през ноември миналата година е променена и вместо тестове да се правят всяка седмица на животните, Агенцията по храните отменя ежеседмичните тестове за вируса и се дава възможност единствено на собственика да преценява кога да тества животните. Ние разбрахме затова преди седмица. Това е много опасно за всички нас", заяви още Алтимирска.

Тя даде за пример, че вече в редица държави фермите за норки се затварят, именно зарази опасността от разпространението на Covid сред хората.

Още по темата в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На 18 май превозвачите и национални работодателски организации ще излязат на мащабен национален протест

Елеонора Негулова: Малкият и средният бизнес също излизат на протест в сряда

Като член на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) представители на малките и средни предприятия ще протестират в сряда , обяви пред БНР Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес. " В много райони на страната ние сме единственият работодател и крепим социалния мир в тези населени места", поясни тя...

публикувано на 16.05.22 в 07:38
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Миксовата цена на газа от май до декември ще е по-ниска от тази от януари до април

Миксовата цена на газа от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, която беше от януари до април , изцяло от "Газпром". Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България". Според него това е " абсолютно гар антирано ". "Цената на тези танкери в момента не е толкова изгодна, отколкото ако имаше дългосрочен договор..

публикувано на 16.05.22 в 06:58
Учителят Радостина Симеонова и ученичките Преслава Стоянова и Аслънас Керваноглу

Ученици от Гимназията по туризъм в Русе получиха уроци за здравословно хранене

Ученици от Гимназията по туризъм в Русе станаха "посланици на здравето" и спечелиха второто място в национален конкурс, организиран от четири министерства, Световната здравна организация и Младежкият червен кръст. Националният ученически конкурс "Посланици на здравето" се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора ...

публикувано на 15.05.22 в 17:48
Викторина за деца в Софийската Света Митрополия

В Софийската Света Митрополия се проведе детска викторина

Под знака на Възкресение Христово премина детската викторина, която се състоя в Софийската Света Митрополия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Състезанието, което се провежда за втори път, се състоя в зала "Екзарх Стефан" в сградата на митрополията и в него се включиха деца от първи до четвърти..

публикувано на 15.05.22 в 16:28
Националният земеделски музей

Националният земеделски музей привлича посетители с интересни образователни програми

Националният земеделски музей възниква в сградата на селскостопанската академия в София през 1956 година, когато професор Рада Белевска, първата жена професор в България, създава сбирката по овцевъдство. В нея са изложени препарирани екземпляри от най-разпространените видове овце в България както и стотици видове овча вълна. До Втората..

публикувано на 14.05.22 в 20:11
Владислав Апостолов

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Правилното сливане на власт и медии

Срастването на власт и медии винаги се описва от добрите демократични хора като нещо отвратително и опасно. Всъщност, невинаги. Понякога превръщането на журналистиката в безгръбначен пропаганден мегафон на упавляващата партия и службите около нея е рекламирано от демократичния човек като нещо чудесно, нещо правилно. Да не кажем дори умно..

публикувано на 14.05.22 в 13:35

"По ръба" с Калина Андролова: Има ли изобщо сделка?

Посещението на Кирил Петков в САЩ носеше всички знаци на провал. И изведнъж изскочи новината за договорени два танкера с газ на по-ниски цени. Вече сме свикнали политическите действия на това правителство да се оказват кризисен пиар, а не обмислени управленски решения. Вместо да разсее съмненията, премиерът ги задълбочи, като заяви пред..

публикувано на 14.05.22 в 13:22