Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Cветовноизвестният приматолог Джейн Гудол за хората, животните и пандемиите

70-75% от новите болести по човека са с произход от животинския свят, казва Гудол

Джейн Гудол по време на Софийски форум на науката
Снимка: Добромир Видев

Cветовноизвестният приматолог e Джейн Гудол, хуманист и природозащитник, отправи силно послание за опазване на околната среда в рамките на отминалия Софийски форум на науката. Тя успя да се срещне на живо - макар и през интернет, с българските деца.

Тя е жената, която в продължение на повече от половин век е посланик за хуманитарното отношение към животните - основателка е на института „Джейн Гудол“ и програмата „Корени и разклонения“, обявена е за Пратеник на мира на ООН, почетен член е на Световния съвет за бъдещето.

87-годишната Гудол разказа цялата си история за опазването на шимпанзетата в Африка от дома си във Великобритания. За да вдъхнови деца и младежи и в България да опазват природата. Силното послание за живот в хармония с природата присъстваше в разказа ѝ как е започнала преди 60 години да „разбира“ езика на маймуните, как се е борила с предразсъдъците на професорите, за да докаже, че и животните имат свой свят на емоции. За да докаже, че лошото отношение към дивата природа се обръща срещу човека.

Джейн Гудол казва, че повратната точка била преди 34 години на конференция, на която тя отишла като учен, но се върнала като активист за природата. Защото данните за унищожението на горите и обитаващите ги шимпанзета, отношението към тях в лабораториите и преследването им от бракониери я ужасили. А примерът, който дава Джейн Гудол, е от „Гомбе“, националния парк в Танзания, където спасява шимпанзетата.

„През 60-те години на 20-и век националният парк „Гомбе“ беше част от една гора, която заемаше цяла Африка. В края на 80-те години на миналия век беше гора, където живееха толкова много хора, че нямаше място. Те бяха твърде бедни, за да купуват храна. Затова сечеха дърветата по стръмните хълмове, което предизвикваше ерозия и още повече проблеми. Но хората бяха отчаяни в опитите си да извоюват малко повече парче земя, за да ги изхранва. Тогава си дадох сметка, че ако успеем да помогнем на тези хора, без да се стига до унищожаването на природата, няма как да спасим нито природата, нито шимпанзетата, нито каквото и да било. Затова моят институт започна програма, която да може да помогне на общността“, разказва природозащитничката.

Снимка: Добромир Видев

„Започнахме прилагането на програми за по-ефикасно управление на водите, стипендии, микрокредити за стартиране на малък бизнес, нови технологии за наблюдение на земята и горите. Местните хора научиха, че защитата на гората не е просто желание на белите, за да се пази природата, а защитата на гората е част от тяхното собствено бъдеще. Тази програма е в стотина села в Танзания и още шест държави в Африка. В днешни дни националният парк „Гомбe“ е пълен с живот“, посочва Гудол. 

Често при срещите си с младите хора Джейн Гудол вижда в тях апатия или просто отчаяние, че няма как човечеството да се справи с екопроблемите.

„Затова започнах по-често да разговарям с тях. И видях, че те винят по-старото поколение за това, че то е унищожило бъдещето на младите. Но ние имаме още прозорец време и днес. И можем да бъдем обединени, за да забавим климатичните промени и изчезването на видове. И затова започнах програмата си „Корени и разклонения“. Тя започна в няколко училища. Участниците в програмата могат да изберат да помагат на други хора, на животни или на природата. Тази програма е в 67 държави по света“. 

Но според Джейн Гудол личният пример е най-важният. Пред участниците на Софийския форум на науката тя сподели, че от десетилетия е веган. Защото не може да понесе насилието над животните. Но и по-важното - тенденцията в световен мащаб – зърнопроизводството, което е повече за изхранването на животните, отколкото за изхранването на хората. Гудол припомня, че за да бъде освободено място за засаждането на реколтата, всяка година стотици декари гори изчезват. Тя казва, че дори пандемията от Covid е послужила за събуждане към проблемите на природата

За щастие тази пандемия се оказа нужната аларма за хората, които да обърнат внимание на проблемите на екологията. Трябва да знаете, че ние просто си я докарахме сами тази пандемия. Сами си я причинихме, защото показвахме абсолютно неуважение към природата и животните. Унищожавахме техните обитания. Те се придвижваха към нас. Стигна се до контакт с тях. И пренасянето на патогени. Пленявахме животните, трафикирахме ги за забавление, храна и облекло. Знаете ли, че 70-75% от новите болести по човека са с произход от животинския свят. И много голяма част от тях идват от местата, където масово гледаме животни. Това е мястото, където унижаваме животните. И затова смятам, че ние сме си виновни за тази пандемия".

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радо Чурничук

Раду Чорничук пред БНР за социалното изпадане и невидимите хора в документалното кино

„Попаднах на историята за това бедно семейство съвсем изненадващо. За нас беше огромна изненада, че това огромно сметище, в близост до Букурещ, ще се превърне в защитена зона, в природен резерват, заради биоразнообразието там", каза пред БНР румънският режисьор Раду Чорничук , който ще получи лично наградата за най-добър документален филм на..

публикувано на 17.09.21 в 12:35

АПАШ: Портрет на най-добрия приятел на човека

Хората имаме навика да искаме да бъдем красиви, да бъдем идеализирани. Предпочитам да рисувам кучета, защото не са толкова капризни и ние си ги харесваме такива, каквито са. Нямат никакви претенции как точно ще бъдат нарисувани. Това казва художничката Анелия Пашова-АПАШ. Тя се е специализирала в увековечаването с багри на тези създания...

обновено на 16.09.21 в 18:22

Явор Гърдев поставя пръв в света новата пиеса на Жорди Галсеран - "Фицрой“

Режисьорът Явор Гърдев поставя пръв в света новата пиеса та - "Фицрой“   на драматурга Жорди Галсеран. Премиерата е на 15 септември в Малък градски театър "Зад канала". Преводът е на Нева Мичева. "Това е една пиеса , която се занимава с човека и неговите взаимодействия в екстремна ситуация. За да се провокира разкриването на..

публикувано на 13.09.21 в 10:59
Вера Немирова

Среща с автограф с Вера Немирова

Традиционната за MozArt фестивал в Правец „Среща с автограф“ тази година беше с Вера Немирова, а на следващата вечер голямата българска режисьорка с европейска кариера представи на сцената на Езерото спектакъла си „В очакване на Моцарт“ със студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ като жест на уважение и към гения на Моцарт, и към 100-годишнината..

публикувано на 07.09.21 в 15:54

Райна Кабаиванска: Ваксините са едно голямо чудо, което ще ни спаси

"Ваксинацията е едно голямо чудо, което научните работници успяха да реализират в толкова кратко време.  Ваксините ще ни спасят от тази средновековна чума ". Това каза пред БНР оперната прима  Райна Кабаиванска, специален гост в предаването "Хоризонт за вас" дни преди началото на нейния 21-ви Майсторски клас в НБУ, който ще започне във вторник..

публикувано на 03.09.21 в 17:20
Проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: България се проваля като държава

"Смисълът на връчването на първия и втория манадат се определя от Конституцията, но това не означава, че в моето разбиране това е формарен акт. Конституцията казва така и всички знаем, че се връчва на този, който е победител или на второ място. Там също е необходимо държавният глава, който и да е той, да направи много сериозна мотивировка, защото тази..

публикувано на 27.08.21 в 13:02
Изабела Янкова

Българското чудо в планинското колоездене

„Страхотно се чувствам, но нямах много време да ги отпразнувам, защото състезанията са едно след друго.“ Думи пред „Изотопия“ на Изабела Янкова, която в този момент се подготвяше за поредно състезание – този път в Шпичак, Чехия. Предаването ни успя да открадне малко от времето й за почивка. За радост, това не се оказа фатално и след само..

публикувано на 25.08.21 в 20:06