Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Иван Чобанов: Възможностите за злоупотреби се коренят в създаването на самата ДАНС

Снимка: БГНЕС

"В момента да се ръководи ДАНС не е лесно заради многото зависимости и обвързаности... Възможностите за злоупотреби се коренят в създаването на самата служба ДАНС. За да се изкоренят тези явления, е необходима дълбока реформа на сектор "сигурност", а не палиативни мерки". Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш шеф на Национална служба "Сигурност". 

По думите му политизацията на службите е свързана с отношението към властта

"Службата, която служи на властта, а не на законите, тя е политизирана". 

В предаването "12+3" Чобанов допълни, че около случая с Димитър Георгиев се очертават две тенденции - досега управляващите са си създали навик да имат претенции за монопол върху евро-атлантическите ни партньори и използване на службите за разправа с неудобните хора.  

"Всички български граждани имат право на достъп до класифицираната информация на държавата. Има някои изключения, които са посочени. Но в последните години се обръщаше повече внимание върху изключенията, при които се набляга върху субективните критерии". 

Интервюто с ген. Иван Чобанов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК холдингът готви единна методология за анализ на загубите на вода

ВиК холдингът подготвя единна методология за анализ на загубите на вода . Целта е да се идентифицират критичните участъци с големи загуби. Това съобщи в интервю за БНР Атанас Бояджиев, който е член на холдинга. Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва! Асен Личев: Сушата завладява България, но ние..

публикувано на 02.09.24 в 07:56

Украйна отблъсна руско нападение срещу столицата Киев

Рано тази сутрин в украинската столица Киев са се чули няколко силни експлозии. При вчерашните удари на Русия срещу североизточния град Харков бяха ранени над 40 души. Части на противовъздушната отбрана на Украйна са участвали в отблъскването на руска ракетна атака срещу украинската столица Киев. Това съобщиха рано тази сутрин украински военни в..

публикувано на 02.09.24 в 07:52
Иван Ченчев

Иван Ченчев: БСП ще преодолее клетници като Зафиров, Гуцанов и Вигенин

"Имаме си работа с обикновени реваншисти и хора, които са комплексирани ." Това заяви пред БНР Иван Ченчев, когото Националният съвет на БСП изключи от партията съвместно с досегашния лидер Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Крум Дончев.   Националният съвет изключи Корнелия Нинова от БСП Нинова: Страхуват се, уплашиха се от..

публикувано на 02.09.24 в 07:40

Все още няма задържан за стрелбата в столичния район "Младост"

Все още няма задържан за стрелбата в столичния район "Младост" срещу известния като лихвар Димитър Стоянов и сина му. Двамата остават в болница. Инцидентът е станал късно в неделя на охраняем паркинг в "Младост" 1. 58-годишният Димитър Стоянов и 20-годишният му син са били простреляни от неизвестен извършител.  Двамата са откарани в болница "Света Ана",..

публикувано на 02.09.24 в 07:37

Здравната каса ще известява по телефона пациентите, на които се отпускат лекарства за хронични болести

От днес Здравната каса трябва да известява със съобщение по телефона или "Вайбър" за пациентите, на които се отпускат скъпи лекарства за хронични или редки болести и за помощни средства и медицински изделия.  Хората ще получават и известие за движението на документите и техния срок.  В офисите на "Информационно обслужване", в районна здравноосигурителна..

публикувано на 02.09.24 в 07:21
Бернар Казньов

Макрон приема Бернар Казньов в опит да бъде съставено ново френско правителство

Президентът на Франция Еманюел Макрон е близо до решение кого да натовари да състави ново правителство след извънредните избори, които не излъчиха ясно мнозинство в парламента. Социалистите, "Непокорна Франция" и зелените са в коалицията "Нов народен фронт", която спечели изборите. Макрон обаче отказа да им даде мандат за съставяне на правителство,..

публикувано на 02.09.24 в 07:15
Ясен Цветков

Ясен Цветков: Доброволците работят в остарели законови рамки

Дъждовете успокоиха обстановката с пожарите. Изпращаме много тежък сезон . Това каза пред БНР д-р Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците. "Може би това беше заключителната битка в този пожарен сезон ", посочи той за големия пожар в Рила планина в изключително тежък високопланински терен. "Ролята на..

публикувано на 02.09.24 в 07:03