Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учени от БАН търсят неизвестни факти в стари ръкописи

Проф. Елисавета Мусакова, доц. Маркос Скарпа
Снимка: Мая Данчева

Кирило-Методиевският научен център и Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките изпълняват проект "Южнославянски кописти и скриптории от XIV век (палеографска атрибуция и онлайн реперториум)". Проектът се финансира от Национален фонд „Научни изследвания“.

По думите на проф. Елисавета Мусакова всичко, което ще се събере в проекта, ще бъде изненада и за учените:

„При положение, че ние съберем тези дигитални изображения и това трябва да стане с много високо качество образи, поне такова е желанието на проекта, изведнъж ще започнем да виждаме нещата по съвсем друг начин“, каза за БНР проф. Елисавета Мусакова, хоноруван преподавател в Националната художествена академия.

По думите ѝ 14 век не е само края на Второто българско царство, а и Златен век на българската книжнина.

„Това е век на изключително богати книжовни събития, на много промени. От нашата по-тясна гледна точка на хора, които се занимават с ръкописите, това е време, от което вече имаме много повече запазени ръкописи, много повече подписани от средновековните книжовници ръкописи. Епохата е много богата на събития, много сложни от една страна и, от друга страна, една необичайна свобода в развитието на книжовните връзки и отношения“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ проф. Елисавета Мусакова.

Проф. Елисавета Мусакова        Снимка: Мая Данчева

Според нея е много важно да се има предвид влиянието на монасите исихасти, защото това е едно течение в християнската религия, което се връща към чистотата на словото, към чистотата на вярата и в същото време поставя на много централно място молитвата и всичко това много променя отношението към книгата, към начина на писане.

Това влияе върху издирването на старите образци, в които са търсили тази чистота на словото и текат едновременно процеси на връщане към най-старите ръкописи, към глаголическата и ранната кирилска традиция от една страна и от друга страна това е сравняването с гръцките ръкописи наново. Това е времето, при което се правят нови преводи и нови редакции на текстовете. В целия този процес е много важна ролята на Атонските манастири“.

Доц. Маркос Скарпа                Снимка: Мая Данчева

Най-голяма част от ръкописите, които ще бъдат проучвани са богослужебни текстове, каза доцент Маркос Скарпа, италианец по произход, който работи в Кирило – Методиевския научен център в БАН.

В манастирите не е имало само текстове за служба, а и текстове за четене. Това може да е общо четене. По време на трапеза се чете житието на светци“, каза доц. Скарпа.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислава Антонова

Борислава Антонова представи романа "Щастлив съм"

Романът на талантливата Борислава Антонова "Щастлив съм" бележи връх още с първото си издаване в "Библиотека България". Авторката е от Благоевград, омъжена е и живее в София и е майка на две деца. По професия е програмист, това е първият й голям литературен успех. Мога да назова романът " семействен". Той касае драмата на едно малко момче,..

публикувано на 10.12.23 в 04:31
Коледния концерт на вокална група „Радиодеца“

16 декември в Първо студио на БНР - Коледен концерт на вокална група „Радиодеца“

На 16 декември, от 12 на обяд в Първо студио на БНР ще е коледния концерт на вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. За музиката ще се погрижат и специалните гости: Тодор Бакърджиев – тромпет, Димитър Горчаков – пиано, Димитър Сираков – бас, Христо Нейчев – китара и Стоил Иванов – барабани. Водеща на събитието е Гергана..

публикувано на 09.12.23 в 14:27
Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов - клуба „Софтвидео трейд“

Средношколци от Свищов участват в „Софтвидео трейд" по проекта „Образование за утрешния ден“

В Средното училище „Димитър Благоев“ в Свищов направиха информационните технологии забавни и практически ориентирани към учениците от 12-и клас. 15 средношколци участват в клуба „Софтвидео трейд“, създаден от учителката по информатика и информационни технологии Мариета Николова по проекта „Образование за утрешния ден“.   Средното..

публикувано на 09.12.23 в 12:58
Иван Янев

Иван Янев: Хората със зрителни увреждания, особено децата трябва да знаят, че това не е краят на живота!

"Аз спортувам от ученик. Спортът би следвало да бъде много важен за всички възрасти, сподели в "Нощен Хоризонт" Иван Янев, спортист, преподавател по спорт, публицист и писател. Янев е незрящ, председател е на Федерацията " Спорт за хора със зрителни увреждания". На 3 ти декември отбелязахме Международния ден на хората с увреждания. "Има специални..

публикувано на 08.12.23 в 13:04
Зорница Илиева

Зорница Илиева: Външната ни политика е ден за ден

"Външната ни политика е ден за ден, без да се мисли, че има и утре и не се знае какво ще бъде утрото ". Това каза пред БНР журналистът Зорница Илиева.  В предаването "12+3" тя направи коментар относно напускането на вицепремиера Мария Габриел на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, който се проведе в Скопие, и..

публикувано на 05.12.23 в 14:56

Близо 79% от българската икономика вече е на светло

Близо 79% от българската икономика вече е на светло през 2022 година, показва тринадесетото издание на изследването на Асоциацията на индустриалния капитал. Ръстът на изсветляване на икономическите дейности е с малко под 1%,в сравнение с 2021 година и надхвърля досегашния "исторически" максимум, достигнат в предпандемичната 2019..

публикувано на 05.12.23 в 11:49
Биляна Гяурова-Вегертседер

Проучване: Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат само бегла представа от предложенията за промени в основния закон. Това показва изследване, реализирано от агенция "Глобал Метрикс" по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). То беше представено днес – в деня, в който Комисията по..

публикувано на 05.12.23 в 11:37