Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арх. Влади Калинов: Не можем да вкараме държавата в приключение, което да струва стотина милиона

Въпросът със спирането на строителството на „Златен век“ вече не стои, остава другият - дали строежът е законен или не, коментира новият началник на ДНСК

Влади Калинов
Снимка: БГНЕС

„Ние представляваме държавата. Не можем да си позволим да я вкараме в приключение, което може да й струва стотина милиона.“ Това заяви в интервю за БНР новият началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Влади Калинов по казуса „Златен век“.

Включването и на външни специалисти в  започналата проверка арх. Калинов обясни така:

Случаят е толкова уникален и заплетен, че отговорността, която трябва да поемат юристите на Дирекцията, излиза извън техните компетенции и правомощия. Всъщност, става дума за случай, който се влачи от 1996 година, колкото и да е странно.“

Тогава в подробен устройствен план е било предвидено изграждане на сграда с височина 108 метра на същото място в столичния район „Лозенец“, уточни Калинов. По думите му целият проблем се корени в устройственото планиране, заложено тогава. Калинов обърна внимание на факта, че държавата е изключена от санкционирането на подробните устройствени планове и те са изцяло в ръцете на общинските власти, има единствено съдебен контрол.

Снимка: БГНЕС

Основният проблем, който се явява при „Златен век“, е промяната в Закона за устройството на територията от 2017 г., с която се удължава срокът на действие на разрешенията за строеж на всички обекти от тази категория, подчерта Влади Калинов.

„Ние го познаваме като „закона „Артекс“. Този закон, когато е правен, е допусната основна и тежка грешка, непълнота този закон не коментира какво се случва с вече започнатите строителни обекти“, посочи Калинов в предаването „Хоризонт до обед“. Това според него дава възможност на всички заинтересовани или засегнати страни да правят тълкувания. Има диаметрално противоположни мнения на експертите, допълни арх. Калинов.

Въпросът със спирането на строителството на „Златен век“ вече е приключен и не стои, коментира Влади Калинов.

„Пред нас стои ясно поставен въпросът дали този строеж е законен или не е законен, тоест дали има разрешение за строеж или няма. Това е темата, която се обсъжда в момента.“

Арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“  Снимка: Ани Петрова

Арх. Пламен Мирянов и неговата компания твърдят, че разрешението за строежа на „Златен век“ е валидно до ноември 2022 година. Запитан може ли държавата да бъде осъдена от инвеститора за пропуснати ползи, за времето, в което строежът на небостъргача беше спрян, Влади Калинов изтъкна:

„Може, разбира се. Рискът е огромен. Вероятно ще има някакъв иск от порядъка на стотина милиона. Което аз не мога да взема като решение с лека ръка.“

„Не е нормално, създавайки един закон, да залагаш при влизането му в сила ето такива капани, които след това евентуално да вкарат държавата в огромни харчове за неща, които е трябвало да бъдат предвидени, когато е правен законът.“

Отговорността е прехвърлена върху орган, който трябва да поеме всички негативи от действията на различни държавни структури и органи, категоричен е Калинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проваля ли се Западът в помощта за бедните срещу Covid-19

На теория вирусите като Covid-19 би трябвало да инфектират хората без значение от социалния статус. На практика обаче пандемията разтвори още повече ножицата между бедните и богатите. За пандемията на две скорости разказват Робърт Йейтс – изпълнителен директор на Центъра по всеобщ достъп до здравеопазване и директор на програмата за..

публикувано на 12.06.21 в 11:20

В Чикаго ваксинират българите с атрактивни предложения за мач

З а българите в Чикаго център “Коперник” ще бъде място за ваксиниране от 14.00 до 16.00 часа с храна, музика, безплатен билет за футболен мач на “Чикаго  Файър”. Това беше оповестено и в новините на местния ТВ канал АВС. „Най-различни са специалните събития за различните емигрантски общности и предстоящото събитие в събота е посветено..

обновено на 12.06.21 в 07:41
Снимката е илюстративна

Плетене с грижа за децата утре на Световния ден на плетенето

„У нас ще се проведе масово плетене на открито като социално събитие е в помощ на лечение на децата“, каза в „Хоризонт до обед“ Магдалена Делева от групата "С вяра в доброто ", в която майки плетат благотворително играчки за лечение на дечица. Утре е Световният ден за плетене на открито. "Събираме се жени от цяла България , ние се..

публикувано на 11.06.21 в 13:18

Как ще се гласува на изборите на 11 юли в Испания

С подготовката на изборите в Испания се занимават посолство ни в Мадрид и девет консулски служби в Барселона и Валенсия. За изборите на 11 юли в Испания ще може да се гласува в около 60 избирателни секции , след като паднаха ограниченията за разкриване на секции зад граница. Това е най-голямата бройка досега, като на редовните избори през..

публикувано на 11.06.21 в 12:30

Гласуването на 11 юли в Гърция в около 45 секции

На тези избори броят на гласувалите в Гърция ще се определи от туристите. А на 11-ти юли те са хиляди. Не би могло да се прогнозира колко от тях ще отделят време, за да отидат да гласуват. Засега има подадени молби за около 45 секции в цялата страна, а окончателният брой ще стане ясен на  20-ти юни. Важни са и местата, където ще има..

публикувано на 11.06.21 в 11:42
Александър Христов

Александър Христов: Резултатите от изборите на 11 юли ще бъдат ксерокопие от 4 април

„Имаме уникално служебно правителство, хиперактивни министри и донякъде скрит премиер . Това се случва за първи път в новата ни история.“ Това каза пред БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Когато в държавата се провеждат такъв тип активности, това дава увереност на хората, че промяната е в техни..

публикувано на 11.06.21 в 07:34
Асен Личев

Асен Личев: Ще отменя решението за прекратяване на ОВОС на трасето под тунела „Петрохан"

„Искам да уверя хората от Северозапада, че аз започнах работа на магистрала „Хемус“ като проучвател на участъка Правец-Джурово, приемал съм основите на най-високия мост – Дебреш, а след това съм работил 25 години в МОСВ и целият процес ми е много добре познат. Служебното правителството завари една разтурена администрация, както на АПИ,..

публикувано на 10.06.21 в 13:57