Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще управлява коалиция, но въпросът е каква, посочи лидерът на ПЕС

Сергей Станишев: За да си успешен в политиката, трябва да обединяваш

Служебното правителство се харесва от хората, искащи промяна, смята той

Сергей Станишев
Снимка: БГНЕС

"За да си успешен в политиката, трябва да обединяваш, не да разединяваш". Това каза Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, в коментар на изборните резултати на БСП от вота на 4-ти април, както и на състоянието на социалистическата партия преди предстоящите на 11-и юли предсрочни парламентарни избори. 

По думите му БСП непрекъснато е излъчвала сигнали за постоянни вътрешни междуособици, а никой не би дал гласа си за партия, която постоянно е скарана.

Той посочи, че големият въпрос е защо след масови протести срещу ГЕРБ и след 4 години в опозиция БСП е загубила половината от гласовете, които е получила през 2017-а година

Станишев определи като изкуствено лявото обединение, което Корнелия Нинова сключи с партиите на Румен Петков (АБВ) и на Георги Кадиев ("Нормална държава").

"За да обединяваш другите, първо трябва да обединиш себе си", коментира той.

Според него несполучилият опит за обединение на БСП с "Движение 21" на Татяна Дончева е било за сметка на потенциални бъдещи партньори и прогнозира, че това ще бъде лоша база за сътрудничество с "Изправи се! Мутри вън!" след изборите.

"Не се получи с Таня Дончева, а това можеше да бъде единственият знак, че БСП е по-близка до партиите на промяната, отколкото до партиите на статуквото. ... Какво направи БСП в последните седмици на работа на 45-ия парламент - изпокарахме се с ИТН, с ИМВ, с ДБ, с потенциалните партньори. Това задава лоша тенденция за бъдещото Народно събрание". 

Сергей Станишев подчерта, че разговорът за политиката е разговор за бъдещето и добави, че партиите, които искат да спечелят изборите, трябва да кажат не само какво ще прави, но и как ще го направи:

"Хората искат политиците да намерят решение. Ясно е, че ще се управляваме от коалиция, но въпросът е каква коалиция".

Лидерът на ПЕС акцентира, че трябва да има ясно формулирани приоритети на бъдещото правителство, като посочи, че според него те трябва да са овладяване на епидемията от Covid-19, коригиране на Плана за възстановяване, за да бъде представен в ЕК и да започне да работи. Като трета важна цел той посочи нормализацията на обществения живот и възстановяването на институционалността:

"Не може цялата власт да се концентрира в едни ръце, защото това е порочно".  

Коментарът Станишев за служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, е, че то се харесва от хората, които искат промяна. 

Цялото интервю на Петър Волгин със Сергей Станишев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31