Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Макей: Възможно е София Сапега да бъде помилвана или предадена на Русия

София Сапега
Снимка: Ройтерс

Беларуският министър на външните работи Владимир Макей не изключи варианта задържаната заедно с журналиста Роман Протасевич неговата приятелка -  София Сапега - да бъде помилвана. Той каза, че процесът срещу Сапега най-вероятно ще се състои в Беларус и след него е възможно да се случат няколко неща - помилване с решение на държавния глава или предаването й на Русия, където да излежи наказанието си, предаде агенция "Новости". 

Руският президент Владимир Путин е повдигнал темата за задържането на жената, която е руска гражданка, на срещата с колегата си Александър Лукашенко по-рано тази седмица, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

В интервю за "Комерсант" Макей каза, че не може да предскаже как ще се развие ситуацията и призова "да се изчака".

Според информация на руското министерство на вътрешните работи София Сапега е задържана по подозрения за извършени от нея престъпления в периода август - септември 2020 година по няколко члена от беларуския наказателен кодекс.  До десет дни трябва да й бъдат повдигнати обвинения. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Приятелката на Протасевич остава в ареста още два месеца

Рускинята София Сапега - приятелката на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич, която беше задържана заедно с него в Минск, заяви, че е редактор на телеграм канала "Черна книга на Беларус", предаде ТАСС. Сапега съобщава това във видеозапис,..

публикувано на 26.05.21 в 02:34
Роман Протасевич на протест в Минск - 26 март 2017

Беларус излъчи видео, в което Протасевич се признава за виновен

 Беларуската държавна телевизия излъчи вчера видео, в което 26-годишният журналист Роман Протасевич се признава за виновен по обвинения за организиране на масови безредици:  "Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, отношението на..

публикувано на 25.05.21 в 09:30
Задържане на Роман Протасевич, опитващ се да отрази протест в Минск на 26 март 2017 г.

Председателят на ЕК обеща на Минск "категоричен отговор" за случая с Роман Протасевич

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на влизане в Европейския съвет, че европейските лидери ще обсъдят тази вечер налагането на санкции срещу лица, замесени в принудителното приземяване на самолета в Минск, изпълняващ полет..

публикувано на 24.05.21 в 21:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безвъзмездни средства за напояване за регистрирани земеделски производители

Земеделските производители ще бъдат подкрепени чрез преки безвъзмездни средства за да покрият част от разходите си за напояване през 2024. Кандидати за тази помощ могат да бъдат само стопани , регистрирани по наредба 3 или вписани в регистъра на..

публикувано на 24.08.24 в 08:36

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти...

публикувано на 24.08.24 в 07:38