Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Трябва да спре безпощадното бетониране по Черноморието

| обновено на 31.05.21 в 14:10
Борислав Сандов
Снимка: Личен архив

Бургаският административен съд провежда заседание, на което се разглежда строителното разрешение за  обектите край местността "Алепу". Окръжната прокуратура в Бургас протестира решение на екоинспекцията да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за проекта за така наречената подпорна стена и бъдещият ваканционен комплекс. Противосвлачищното съоръжение вече е изградено и е с удостоверение за екоексплоатация, а хотелският комплекс е замразен, защото има висящо дело във Върховния административен съд.

„Следя с очакване бургаският съд да определи, че решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите е незаконосъобразно поради причината, че проекта, който видяхме всички, наречен подпорна стена е оказал сериозно въздействие върху околната среда, а предвижданията за изцяло нов ваканционен комплекс със сигурност ще доведат до сериозно въздействие върху околната среда, следователно трябва да бъде направена оценка и ако тя покаже негативно становище, каквото се очаква, то такъв комплекс да не бъде допускан. Аз бях преди седмица в района. Трябва да ви кажа, че са унищожени голяма част от местообитанията за гнездене на морски лястовици и други видове там. Видно, защото те са останали в една много малка част на север от подпорната стена в клифа, в който гнездят. Там имаме доста брутално нарушение на закона и нагъл опит да бъде наречено едно хотелско съоръжение с друго име и през геозащитно съоръжени да бъде направен опит да се построи хотелски комплекси“, каза за БНР Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, депутат в 45-ото Народно събрание от листата на „Демократична България“, който бе част от временната комисия за ревизия на досегашното управление.

По думите му трябва да се спре безпощадното бетониране на последните останали места по нашето крайбрежие, които имат потенциала да привличат туристи.

"Трябва да разберем най-накрая, че България има друг сегмент в туристическия отрасъл, който трябва да бъде опазен, съхранен и развит и той е по-голямата възможност за развитие на туризма. Само с изграждане на хотели, особено на първа линия, това няма да се случи", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Сандов.

Той коментира, че трябва да има по-строг контрол върху дейността на концесионерите и когато извършват нарушения да им бъдат налагани санкции.

"Една част от тези концесионери си позволяват да унищожават дюни, една част от тях си позволяват да поставят съоръжения, които са в нарушение на закона, като бетонните постаменти на плаж "Смокиня", една част от тези концесионери си позволяват да не оставят достатъчно пространство за свободно плажуващи, което е вменено по закон, изземване на територии от плажа за други нужди". 

Той подчерта, че трябва да се финализира процеса за картиране на дюните. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Наталия Маринова, ревматолог

Д-р Наталия Маринова: Голямата честота на артритите се дължи на променения автоимунитет

„Атритът е възпалително заболяване на ставите и той включва   огромна група разнородни заболявания в зависимост от тяхната локализация в скелета, защото ставите са много в човешкото тяло и в зависимост от това ние разделяме артрита на различни групи", каза за БНР д-р Наталия Маринова, ревматолог в университетската многопрофилна болница за..

публикувано на 15.10.21 в 20:22

Безплатните ваксини срещу грип все още не са доставени на личните лекари

Специалисти предупреждават, че се очаква грипна вълна, наред с пандемията от Covid-19. Здравното министерство е осигурило 230 хиляди безплатни дози по Националната програма по ваксинопрофилактика. Те обаче още не са стигнали до кабинетите на личните лекари. Безплатните ваксини срещу грип все още не са доставени на личните лекари. Списъците със..

публикувано на 15.10.21 в 17:28
Дом-паметникът на връх Бузлуджа е най-популярният обект за Dark tourism

Министър Минеков: Ремонт на паметника на Бузлуджа ще струва около 35 милиона лева

„Нещата са много по-голям проблем и аз се надявам скоро да имаме Народно събрание, където ще предложа комисия по въпроса за така нареченото дисонантно или противоречиво национално наследство в монументалното изкуство и дори в архитектурата. Една комисия трябва да прецени кое е история   и кое носи лошия спомен. Има паметници, които не отговарят..

публикувано на 15.10.21 в 14:58

Анна Стоева показва домашното насилие в свои фотографии

Изложбата "Вещи безценност" показва снимки на личните предмети на жени, убити от партньорите си. Фотографиите можете да видите на оградата на Британския съвет - на ъгъла на улица "Кракра" и "Оборище" в София. Изложбата е част от проекта "Да излезем от кръга на полово базираното насилие срещу жени и деца в България" на Българския хелзинкски..

публикувано на 15.10.21 в 12:40

Продължава инициативата „Парламентарна група за децата“

Национална мрежа за децата продължава инициативата „Парламентарна група за децата“. Поканата за включване в надпартийното обединение е отворена за кандидатите за народни представители в 46-тото Народно събрание, които са готови да защитават правата на децата. "Инициативата изразява обществената необходимост от ясни цели и приоритети в детските..

публикувано на 15.10.21 в 12:26

Информационни дни за осиновяванията

Започват националните информационни седмици за осиновяванията . Целта е да се повдигнат наболелите въпроси като тайната на осиновяването и необходимостта от промяна на законодателството. "Осиновяването е сложен проблем от много гледни точки, като много важен акцент в този казус е как се чувства самото осиновено дете . На второ място е въпросът как..

публикувано на 15.10.21 в 12:03
Дарио Диониси

Пътешественикът Дарио Диониси споделя преживяванията си в блог

В блога си Exproring beyong sofia пътешественикът Дарио Диониси описва пътуванията си  по света и у нас. Последните места, които е посетил, са Бековите скали и Червената скала край родопското село Равногор, а също и района на Девин. " Реших да си припомня красотата на есента, посетих Родопите и района на Девин . Аз съм много голям фен..

публикувано на 14.10.21 в 19:48