Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Инджов: Още скелети ще излизат от гардероба, трябва да се мете усилено

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

„За фирмите, които опитват да бойкотират изпълнителната власт, трябва още повече осветляване и публичен натиск, за да се направи диагнозата на това, което се случва с публичните средства в този сектор“. Това каза пред БНР политологът доц. Иво Инджов.

25 фирми подизпълнители са получили авансово близо 200 млн. лева от дружеството „Автомагистрали“ за укрепване на 84 свлачища и срутища по пътната мрежа. До момента обаче е укрепен само един обект - свлачището на пътя за Рилския манастир, а срокът на сключените договори е до края на годината. Нито една от тези фирми, получили средствата, не се е явила на насрочената вчера от министъра среща, за да предостави повече информация за дейността си.

Според политолога явно „въпросните фирми се ослушват накъде ще задуха вятърът и все още чувстват, че им е широко около врата“. 

„Ако тези фирми са в нарушение на закона, трябва да се помисли в спешен порядък как да се променят законите така, че фирми, които получават публични средства, да дават периодични отчети, да има прозрачност във финансирането им... То е и въпрос на бизнес етика, когато при смяна на властта и при обществени очаквания за промени в положителна посока, да бъдеш така добър да излезеш на светло“.  

В предаването „Нещо повече“ доц. Инджов допълни, че този случай трябва да накара правителството да светне по-силно прожектора върху чувствителните сфери

„Партиите на протеста, които искаха да направят ремонт на модела, ще вложат още повече усилия на предстоящите избори, за да се създаде мнозинство, което ще им позволи да се направят реформи... Партиите на протеста изпитват ревност към дейността на служебното правителство“. 

Според политолога няма как за два-три месеца да се направи генерална реформа в администрацията и да се назначат кристално чисти хора: 

„Няма откъде да бъдат намерени такива светци. Но това не отменя отговорността на съответните министри за тяхното назначение... Още много скелети ще излизат от гардероба, трябва да се мете усилено и да се проветряват коридорите на държавното управление и на всички бизнес пространства, свързани с това държавно управление“. 

Интервюто с доц. Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30