Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможните механизми за опазване на недвижимите паметници на културата

Снимка: Радио ВИДИН

Демократична България - Обединение организира дискусия, на която покани представители на всички организации и институции, които имат отношение към опазването на недвижимите паметници на културата. Представени са добри примери за това как гражданите и институциите могат да постигнат забележителни успехи, ако работят обединени от каузата за съхраняване на архитектурната ни памет.

"Струва ми се, че досега културното наследство и изобщо културата винаги е била на заден план, т.е. ако останат някакви средства, последна дупка на кавала, както казва народа - това нещо би трябвало да се промени. Ние сме известни като най-бедната държава в Европа, а имаме такова огромно богатство и не би трябвало да се чувстваме бедни.

Поради тази причина си мисля, че нещата в държавен план би трябвало да бъдат обърнати и културата да е водеща, защото това е поведение, дух, воля, традиции и най-накрая разбира се и материя. Точно опазването на това наследство на нашата обкръжаваща среда. Това, което е най-ценното, него трябва да съхраним и то би трябвало да е водещо, за да можем да развием задно с културата и останалите отрасли на стопанството", каза за БНР арх. Габриела Семова, председател на Българския комитет към Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места - Български национален комитет.

По думите й в икономически добре развитите страни държавата финансира до 50, 70 % от необходимите разходи за поддръжка на сградите паметници на културата:

"Трябва да се намери някакъв вариант, независимо, че хазната не го позволява, но могат да се намерят механизми и да се стимулират собствениците да им се помогне с дългосрочни кредити, с ниски лихви. Голямо очакване беше Фондът на фондовете да осигури средства за наследството, но това не стана и няма един механизъм в момента, който да стимулира собствениците, за да могат те да опазят, това, което имат", допълни в предаването "Хоризонт до обед" архитект Семова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Драгомир Иванов

Драгомир Иванов: Ще расте апетитът на властите да слагат ръка на социалните мрежи

"Големият извод от този случай е, че всяка власт ще има апетит към подобни платформи, защото те канализират, насочват гражданска енергия, граждански гняв . Много бързо се организира това гражданско недоволство. Затова всички тези платформи ще бъдат недолюбвани от правителствата по света ." Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът..

публикувано на 30.08.24 в 10:01

„Синьо лято" в парк "Гео Милев"

По повод настъпването на новата учебна година район „Слатина“ организира специално събитие за всички настоящи, бъдещи и бивши ученици. То ще се проведе под надслов „Синьо лято – Слатина“   на 14 септември в парк „Гео Милев“ от 16:00 до 22:00 часа.  Като част от активностите, свързани с мероприятието, стартира и конкурс за домашни..

публикувано на 29.08.24 в 17:19

За нуждата от вяра извън политическите страсти

Политически совалки, шоу програми и материален лукс владеят ежедневието днес, но имами ли време за ближния, за другия до нас, готови ли сме да дадем, преди да вземем? -  За християнското учение в съвременния живот говорим с две дами, посветени на богословието в думи и багри. Марина Йорданова е иконограф и член на Българското..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34