Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков проследява в книга съдбата на спасителите на българските евреи

Това не е служебен кабинет, това е кабинет на президента Радев, коментира актуалната политическа обстановка в страната той

Снимка: ciela.com

Новата книга на проф. Вили Лилков "Доблест и наказание" проследява усилията за спасяването на българските евреи.

"Спасяването на българските евреи е уникален факт в историята на 20 век. В годините, когато в цяла Европа, да не говоря за останалата част на света, властват идеите на антисемитизма, расовите теории взимат връх, когато евреите са гонени, избивани, ограбвани в цяла Европа, тогава в България еврейството е спасено. То няма тази съдба въпреки антисемитските закони, които са гласувани. Обикновено, когато се говори по този въпрос, се споменава само Законът за защита на нацията, но има още 5 антисемитски закона по отнемането на еврейските аптечни концесии, облагането с еднократен данък, отнемането на непокритите имоти и още 35 антиеврейски наредби. Въпреки антисемитското законодателство и опитите на правителството на Богдан Филов да депортира евреите, поне част от тях, тези опити не успяват и те не успяват благодарение на постъпките на доблестни и просветени българи", каза за БНР проф. Вили Лилков, бивш заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. е избран за народен представител от 25-и МИР София от групата на Реформаторския блок.

По думите му в неговата книга се споменава за хора, които са непознати досега като спасители и защитници на българските евреи. Той проследява и съдбата на оцелелите сред 9 септември 1944 г.:

"Аз проследявам съдбата на защитниците на българските евреи след 9 септември, защото това е вече иронията на съдбата. Едни хора, които са спасявали и защитавали евреите, защитавали са ги от антисемитското законодателство, в последствие попадат в тяхната роля. Срещу тях са насочени закони, те са изправени на съд, те са ограбвани и някои от тях дори са убити, други попадат в концлагери. Отнето им е имущество", допълни в предаването "12+3" проф. Лилков.

Подзаглавието на книгата е "Държавна сигурност и Народният съд срещу спасителите на българските евреи".

"Освен съдбата на митрополитите от Светия синод проследявам съдбата и на достойните писатели, които застават в защита на евреите. Известно е, че около 20 писатели, начело с Григор Чешмеджиев и Стилиян Чилингиров, подписват писмо до Богдан Филов в подкрепа на българските евреи, срещу депортацията и за съжаление след 9 септември Стилиян Чилингиров е отречен като писател, забравен е. 15 училища, които носят неговото име,  са преименувани. Творчество му е обявено за упадъчно и той самият изпада в немилост, не пише. Петър Горянски - човекът, който обикаля и събира подписите за това писмо, той също е забранен като писател и полага обществено полезен труд на гара Роман. Един писател като Трифон Кунев има нерадостна съдба след 9 септември, а той в лично качество обикаля, чука по министерските кабинети и търси помощ за евреите. Христо Пунев също български писател напълно забравен, той е имал много сериозна обществена дейност в защита на българските евреи".

Проф. Вили Лилков коментира и политическата ситуация в страната:

"Няма досега президент на България, който, назначавайки служебно правителство, да го е превърнал в свое правителство. Това не е служебен кабинет, това е кабинет на Радев, който трябва лично да обслужи неговите интереси. Този кабинет се държи по начин, по който досега не се е държал никой кабинет. Той дава приоритет на съвсем други задачи, а не да подготви изборите и този кабинет има и задача да подготви изборите през есента. Този кабинет дава знак как би трябвало да изглежда кабинета след изборите".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49