Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След запитване на БНР до Агенцията по вписванията: Спряно е вписването на новото ръководство на болница "Лозенец" по жалба на проф. Любомир Спасов

Мария Шаркова: Има оглушително мълчание по темата с трансплантациите

Стефан Командарев: Държавата трябва да покаже, че е безкомпромисна към подобни неща

Болница „Лозенец“
Снимка: БГНЕС

„ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и работеща плоскост, която може да доведе до това да се променят нещата в България, която е на последно място по донорски ситуации в ЕС и по трансплантации“, коментира пред БНР филмовият режисьор Стефан Командарев, разкритията на служебния министър на здравеопазването за незаконни трансплантации в болница "Лозенец". Режисьорът снима документален филм за трансплантациите и донорството от година насам.

Междувременно стана ясно, след като от БНР отправи официално запитване до Агенцията по вписванията, че е спряно вписването на новото ръководство на болница "Лозенец.

В официален отговор от страна на Агенция по вписванията се казва:

По партидата на Многопрофилна болница за активно лечение Лозенец, с ЕИК 205967328 е постъпило определение на Софийски градски съд от 07.06.2021 , с което се спира регистърното производство за вписване на промени по партидата на МБАЛ "Лозенец". Това определение на СГС е видимо в партидата на МБАЛ Лозенец в Търговския регистър, тъй като той е публичен по своята същност. Следвайки горното отбелязваме, че длъжностни лица по регистрация не са се произнасяли във връзка с вписване/отказ от вписване на каквито и да било обстоятелства по партидата на МБАЛ Лозенец, тъй като Софийски градски съд е спрял тази възможност. Определението на СГС е образувано по молба на бившия вече директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, става ясно още от отговора на Агенцията по вписването.

Стефан Командарев                   Снимка: БГНЕС

„Към момента за трансплантация чакат 1041 български граждани и тъжната перспектива за тях е, че една огромна част са обречени да не дочакат животоспасяващата операция. А крехкото доверие в тази дейност, градено от честни лекари, медици и пациентски организации се съсипва със подобна информация, която излиза в публичното пространство“, посочи още в „Хоризонт до обед“ Командарев.

„Ако подобно нещо наистина се е случило, то трябваше да се поднесе по категоричен начин от държавата, от който да се види, че тя е безкомпромисна към подобни неща с цел обаче и да се запази доверието към трансплантациите и донорството“, заяви режисьорът.

И пациентските организации реагираха в позиция, изпратена до БНР, в която се посочва, че бездействие на държавата е позволило пререждането на чакащите в листите, оповестено от здравния министър Стойчо Кацаров. В писмото си от "Заедно с теб" изтъкват също, че нито Министерството на здравеопазването, нито службите са предприели нужните действия, въпреки че през годините е имало сигнали. От организацията дават и пример, с  последния  сигнал, постъпил при тях -  за заведени дела от български граждани с онкологични заболявания, подведени за лечение със стволови клетки в Израел, коeто така и не са e състояло.

Архив, БНР


„Всичко това трябва да е в полезрението на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и на Министерство на здравеопазването“, заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Те трябваше да бъдат активната страна в подобна ситуация. Още повече, че става дума за двуцифрени случаи на тези скандални трансплантации, затова е нормално да се съмняваме кога се предприети някакви действия от тяхна страна.

Разбира се, че има някакво досъдебно производство, нямам представа, защото има едно оглушително мълчание по темата. Затова единственият начин, за да се възвърне доверието на хората, е да се демонстрира непоколебимо несъгласие с подобни практики“, каза още адвокат Шаркова.

По думите ѝ във връзка с изнесени данни за пререждане на листата от чакащи от висш административен служител за трансплантация на черен дроб, това не е възможно да е станало без знанието на ИАМН.

"Има отговорни конкретни лица за това пререждане и трябва да научим техните имена, вместо да се разпространява името на реципиента, който е все пак тежко болно лице. Има специална наредба, която определя реда за тези реципиенти. Това става по конкретни, ясни и обективни критерии, като изрично в тази наредба е посочено, че реципиентът се определя от ИАМН, която от своя страна уведомява болницата, ангажирана с бъдещата трансплантация", заяви адвокат още Шаркова.

Според адвокат Шаркова държавата трябва да носи отговорност за нарушенията, изнесени от служебния министър на здравеопазването за трансплантациите в болница "Лозенец".

Още по темата в звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симона Велева

Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

" Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много ". Това каза пред БНР  Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина...

публикувано на 12.06.21 в 14:05
15-годишният Николай Витанов

Кампания "Живот за Ники" събира средства за лечение на 15-годишния Николай Витанов

Родители, учители и ученици от столичното 120 СУ "Георги Раковски" застанаха зад кампанията "ЖИВОТ ЗА НИКИ". 15-годишният Николай Витанов е диагностициран с онкологично заболяване. За да се пребори с болестта, са нужни средства за лечение в чужбина.  Между 10 и 100 лева носят децата от столичното 120-о училище на класните си..

обновено на 12.06.21 в 10:25
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Нелогично е, че тестовете за антитела не влизат в здравния сертификат

Нелогично е, че не се намери механизъм резултатите от тестове за антитела срещу коронавируса да бъдат включени в европейския цифров сертификат. Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.  В предаването „Преди всички“ Ковачев отбеляза, че докато резултатите от PCR теста са валидни в много..

публикувано на 11.06.21 в 09:22

Как да се подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие и обезщетение

„България би могла да подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие, като на първо място се приложи ефективно съществуващото в България законодателство, като има законодателство, според което активите и имуществото на извършителите може да бъде замразено и конфискувано“, каза в „Хоризонт до обед“ Петя Несторова, изпълнителен..

публикувано на 10.06.21 в 11:34
Овце порода Аваси

Фермери горят и изхвърлят тонове вълна годишно

Хиляди тонове в ъ лна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас  или се изгарят – за това алармират животновъдни организации. Никой в държавата не търси решение на проблема, който носи финансови загуби на фермерите и крие рискове от екологично бедствие , твърдят те. Почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за..

обновено на 09.06.21 в 13:51

Михаил Миков: В решението на екоминистъра за прохода Петрохан става въпрос за екологично талибанство

„Въпросът е важен за цяла България, защото коридор номер 4, освен трасето Ботевград-Видин , трябва да има и едно второ трасе, да не говорим, че за направлението Солун това е по-прекият път. Атакувам решението на екоминистъра да прекрати процедурата по ОВОС, като немотивирано, нищожно, като противоречащо на закона“ , посочи пред БНР Михаил..

публикувано на 09.06.21 в 13:01
Доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ

Доц.Васил Велчев: Повторната употреба на стимулиращи устройства за сърдечната дейност е абсолютно забранена

„Правилата за употребата на тези устройства се покриват с тези правила, които важат за всички видове импланти вътре в човешкото тяло и към момента повторната употреба на подобен тип устройства е абсолютно забранена от нормативната уредба“, каза пред БНР доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна" в опит да..

публикувано на 09.06.21 в 11:30