Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Семеен център „Конкордия“ се открива в с. Малки Искър

Юлия Йорданова: Сблъсквали сме се покъртителни истории на деца в бедност

Снимка: ФБ/ Фондация Конкордия България

„Ние в новия си план решихме да излезем извън пределите на София, а се насочихме към община Етрополе, защото там има нуждаещи се хора, хора в критична бедност“, каза пред БНР Юлия Йорданова, ръководител отдел "Фондонабиране и комуникации" във фондация "Конкордия България".

Семеен център „Конкордия“ се открива в с. Малки Искър. Целта му да достига до крайно нуждаещите се извън гр. София и в община Етрополе. Той е създаден от Фондация „КОНКОРДИЯ България“ и се осъществява съвместно с КОНКОРДИЯ Социални проекти - Австрия. 

Екипът на Фондация “КОНКОРДИЯ България” работи над 12 години работи сред най-уязвимите общности в София, като подкрепя деца, младежи и семейства в критична бедност.

„Осигурихме една хубава къща за деца и техните родители, където те да получават допълнителна подкрепа. Нужни ни бяха около 10 месеца, за да създадем центъра. Много ни помага и община Етрополе.

Дейността ни в село Малки Искър идва точно навреме, тъй като в момента тече закриването на местното училище, поради липса на достатъчно деца. В това виждаме голямо предизвикателство, защото образователната подкрепа за нас е изключително важна за децата днес и в бъдеще и затова ще се опитаме да привлечем колкото се може повече ученици", каза още в "Хоризонт до обед" Йорданова.

Подкрепата на Центъра ще се състои в и работата на мобилен екип по места за осигуряване на медицински, психологически и битови консултации и на хората от региона.

ФБ/ Фондация Конкордия България

"В центъра ще предлагаме социални услуги за около 100 потребителя месечно от общината. Ще работим за покриването на базови нужди като храна, баня и дрехи, осигуряването на достъп до медицинска грижа, осъществяване на образователна подкрепа, осигуряване на по-добри възможности за социализация на децата, мотивиране на родителите да отглеждат децата си в семейна среда, предотвратяване на изоставянето на деца и настаняването им в социални институции", посочи амбициите на семеен център „Конкордия“ Юлия Йорданова.

"Сблъсквали сме се покъртителни истории на деца в тези региони, деца, които нямат изградени елементарни хигиенни и житейски навици...Защото когато си израснал поколения наред в бедност, това да се оттласнеш напред е изключително трудно и затова трябва да има много организации, които да помагат, не само нашата", разказа още Йорданова.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С каяк по Дунава - изгревите и залезите на Иван Нотев

Самостоятелна експедиция с каяк по Дунав направи в разгара на лятото музикалният редактор на  „Хоризонт“  Иван Нотев. За преживяното, запомненото и заснетото по водния път той разказва в предаването „Изотопия“ . „Бях любопитен какво се случва по реката от другата страна. Аз съм от Силистра и познавам тази част. Преди две-три години..

публикувано на 31.07.21 в 10:26

Как да разберем кодовете за храненето ни, които са в нашите гени

Българска лекарка стана член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Тя се казва Олга Антонова и е генетик, посветен на нутригеномиката - науката, която интерпретира   храненето според гените. Д-р Антонова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Заедно със своите колеги през 2020..

публикувано на 30.07.21 в 17:08
Иван Русев

Скулпторът Иван Русев: Моята музика е музиката на камъка

Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв е скулпторът Иван Русев, създател на Арт център Илинденци - скулптурен парк, своеобразна духовна връзка между природата и майстора , между човешкия дух и бога. Мястото е недалеч от Мелник, в пиринското село Илинденци. Всичко това, което се случва в Арт..

публикувано на 27.07.21 в 10:48

Проект, чрез който не получаваш пари, а възможност да промениш живота си

Семейства на деца от ромската общност и в неравностойно положение от планинското село Джурово, Софийско ще се учат да гледат шафран и да вадят мед от производители благодарение на проекта на фондация „Биоселена“ – „Деца с бъдеще, фермери и предприемачи“. „Целта ни е да създадем устойчив поминък на тези семейства с деца, където няма..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Брадатата агама Мишо е най-новият обитател на Екомузея с аквариум в Русе

На първия етаж в единствения по рода си Екомузей с аквариум, от няколко дни живее в собствено пространство екзотичен гущер с роднини в Австралия.  Този вид често е избиран за домашен любимец, тъй като не е агресивен, а много гальовен. Екологът Красимир Киров от Екомузея запознава с агамата Мишо и разказва историята на живота му.  Ако сте..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Да уловиш черноморската пустош без парти животните

Плаж. Море. Пясък. Пустош. Няма нощен живот, няма викащи и веселящи се туристи, няма наплив от плажуващи. Никой. Само разположените върху плажа постройки на барове, заведения, казина.  Странно за това място, тихо настроение властва над пейзажа. 12 кадъра са уловили последиците от атаката на Ковид-19, довела до изчезването..

публикувано на 24.07.21 в 11:30

Как се суши банският старец и за свинския бут в Разложко

Лятото  е сезон, в който  много хора съчетават почивката в планината с кулинарните познания и дегустации. В Района на Банско и Разлог най-търсените деликатеси са сушеният свински бут и „бански старец“.  Едва ли са много хората обаче, които знаят колко труд, търпение и майсторлък стоят зад готовия за консумация домашно приготвен деликатес ...

публикувано на 23.07.21 в 17:32