Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристи и доброволци чистят край Скакавишкия водопад

Скакавишкият водопад е посещаван през всички сезони.
Снимка: Кирил Фалин

Група, организирана от туристическото дружество „Осогово“ в Кюстендил, и доброволци почистват в неделния ден района на третия по височина водопад в България - Скакавишкия.

Атракцията от падащи от 72 м води и Земенския пролом се посещават през всички сезони и се замърсява доста. До обяд бяха събрани около 30 чувала отпадъци.

До Скакавишкия водопад при село Полска Скакавица водят две екопътеки. Туристите стигат и по свои маршрути и пътеки. На няколко места има кътове за спиране и почивка и там групи си организират пикници, без да почистват след това, констатира секретарят на туристическо дружество „Осогово“ Силвия Михова, която ръководи днешната акция по почистване:

„Правят барбекюта и си оставят боклуците, но ще се справим и с този проблем. Слагаме така да ги кажем образователни табелки: „Обичаш ли гората - боклука в торбата“, но не всеки се поучава от това. Общо взето така нараства екологичната култура“.

Скакавишкият водопад е обявен за природна забележителност през 1968 година. Достъпен е и от жп гарата в селото. В Полска Скакавица влакът Кюстендил-София спира на две места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Камерън

Камерън: Западът не е научил урока си от руската инвазия в Украйна

Западът не си научи урока от руската инвазия в Украйна, че авторитарните противници могат само да бъдат стимулирани, ако западните съюзници покажат колебание или предпазливост, смята британският външен министър Дейвид Камерън, който отбелязва шест месеца откакто пое поста. В специална реч в парламента британският дипломат №1 ще призове..

публикувано на 09.05.24 в 09:35

1 196 806 души е населението на София, повече хора в още 46 града на страната

46 от всички 257 града в страната са увеличили населението си миналата година, пет от тях са областни центрове. Това показват на данните на текущата демографска статистика на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2023 г., сравнени с данни от 22-а година. Областните центрове, които увеличават жителите си, са Варна, Велико..

публикувано на 09.05.24 в 09:33

ЦИК одобри смяна в листата на ПП-ДБ при кандидатите за Европарламента

Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри промяна в листата на коалиция ПП-ДБ за участие в изборите за членове на Европейския парламент. След като Комисията отказа да регистрира Ива Богданова Руйчева като кандидат под № 9, тя е заменена в листата от Светлан Илиев. Промяната се прави по предложение на коалицията. Днес изтича..

публикувано на 09.05.24 в 09:30

Розоберът подрани. Реколтата е добра

" Кампанията започна месец по-рано . Това е особеното тази година. Засега нещата вървят добре като качество на цвета, като количество . Но никой не си спомня през април да е започвал розобер." Това обясни пред БНР Веселина Ралчева, биопроизводител на етерично-маслени култури. " Никой не очакваше това да се случи през април , да..

публикувано на 09.05.24 в 09:09

Деян Йованов: Не бива да бъдем прекалени песимисти за българо-македонските отношения

Загубилите изборите в Северна Македония – СДСМ, преживяват може би най-голямото си поражение в най-новата история. Най-вероятно остават на трето място. Ако няма спешни промени, СДСМ може да доживее съдбата на гръцкия ПАСОК. От друга страна, опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много мандати и ознаменува огромна победа. Това гласи..

публикувано на 09.05.24 в 08:54

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за..

публикувано на 09.05.24 в 08:47
Джо Байдън

Байдън предупреди, че САЩ може да спрат оръжейни доставки за Израел

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме военна операция в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа. Световната здравна организация предупреди за влошаване на хуманитарната ситуация в района. В интервю за Си Ен Ен президентът Байдън призна, че с..

публикувано на 09.05.24 в 08:46