Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробойни в трансплантациите - една лична история

Къде се къса нишката на справедливостта и защитен ли е пациентът срещу злоупотреби

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Близки на пациентка с онкологично заболяване, които са били насочени за трансплантация на стволови клетки в Израел преди години, потърсиха БНР със своя версия за нарушения, извършвани в този процес.

Оля Стефанова, чиято сестра е била потърпевша, споделя случай от 2007 година, в който е замесено името на бившия маркетинг мениджър на Университетска болница „Лозенец“ Мишел Леви, който неотдавна огласи публично болнични практики на трансплантации в разрез със закона. Замесено е и името на неговия баща д-р Марсел Леви.

През 2004 г. сестрата на Оля Стефанова – Наталия, е диагностицирана с лимфом.

„Приемахме документите на лицата. Изпращахме ги към Израел и там казваха дали могат да извършват трансплантациите или не могат“, уточнява Марсел Леви пред БНР. По това време той работел в международен онкологичен център, който се помещавал в болница „Царица Йоанна“ в София.  

С финанси аз не съм се занимавал. Аз съм се занимавал единствено с медицинската дейност.“

Жената била насочена към израелска клиника с помощта на посредническата фирма на сина на Марсел Леви - Мишел.

„2007 г. тя се свърза тук с Марсел Леви, работеше в онкологичен център и даваше големи обещания за трансплантация на стволови клетки в Израел. Направихме изследване за съвместимост, оказа се, че имаме над 50% съвместимост и трябва да заминем за там двете. Сумата беше много голяма. Ние събрахме около половината тогава, с кредити, разбира се, и заминахме“, спомня си Оля Стефанова.

Мишел Леви  Снимка: БГНЕС

Синът на Марсел Леви – Мишел, твърди, че в Йерусалим пациентката е правила „само изследвания, нищо повече“ и не е пожелала да се извърши трансплантацията там, а е отишла в Хайфа. Версията на роднините на пациентката е друга – в Йерусалим било невъзможно да се извърши точно този вид трансплантация, затова се насочили към друга клиника. 

„И там какво са правили, какво не са правили – това вече не мога да кажа“, отбелязва Мишел Леви.

Проблемът според Оля Стефанова са невърнати пари, останали след процедурите в Израел във фирмата-посредник.  

Мишел Леви посочва, че ако е имало някакви останали средства, те са били преведени на лечебното заведение в Хайфа и няма такива в посредническата фирма. „Това е някаква клевета или опит да бъда оклеветен“, изтъква той.

Оля Стефанова настоява, че от преведената сума от 45 хиляди долара има остатък, който не е бил върнат от Мишел Леви.

„Всичките пари се превеждаха на фирмата на Мишел Леви за лечение. Защо лично на тях, а не в болницата – отговорът беше, че такива били законите в Израел.“

Фирмата е закрита през 2009 година и вече 12 години не съществува, пояснява Мишел Леви, който се учудва как „с 12-годишна давност някой може да се обажда и да твърди каквото и да било“.

Оля Стефанова разказва още, че след смъртта на сестра й с помощта на българка, адвокат в Израел семейството завежда дело, което приключва 3 години по-късно.

„В един момент тя ни каза, че той е осъден, но няма как да изплати тези пари, тъй като няма никаква собственост.“

Снимка: БГНЕС

Мишел Леви отрича да е бил съден. Той открива връзка между сигнала срещу него и данните за незаконни трансплантации в Университетска болница „Лозенец“ в София, които той изнесе преди дни.

„Прозирам опит за оклеветяване или опит за опетняване на името.“

„Не търсим парите. Явно е, че няма да ги получим. Това е схемата, по която тези хора живеят. Единственото, което искам, е този човек да бъде разобличен и хората около него, които му помагат в това пъклено дело – да помогнем и на други хора да не попадат в този капан, в който ние попаднахме и не можахме да се измъкнем“, коментира в заключение Оля Стефанова.

Чуйте позициите на двете страни в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30