Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пенсионираната учителка Вера Цанева плете рогозки от царевична шума

Вера Цанева
Снимка: Велина Махлебашиева

Вера Цанева, бивша учителка, е усвоила майсторството да плете рогозки от царевична шума. Майсторката много се радва на децата, които с внимание следят сръчните ѝ ръце.

"Нямаш представа как се запалват децата", каза за БНР Вера Цанева.

Вера се връща във времето назад, когато жените вкъщи се нареждали пред стана. На него изработвали рогозките за постилане на пода.

"Тогава се плетяха стъпки с най-грубата беленица, с най-широкото листо, без да бъде обработвано - това съм виждала като дете. Когато започне да се тъче рогозката се събират и си помагат вкъщи - майката, бабата, лелята, стринката всички родове, които живеят близко. Сядат пред големия стан, едната подготвя беленицата. С ножицата отрязва грубите неща, намокря беленицата и я складира там", допълни в предаването "Закуска на тревата" Цанева.

От беленица все още се плетат рогозки, но най-често панери, пана, подложки за сервиране. От царевична шума се майсторят и куклички за декорация. Такова е съвременното приложение на това занятие, в което се използва дебела дъска - на нея се работи, чукче за наместване на шумките в плетката, а основното в ръцете на майсторката е дървеното шило.

"Ето оръдието на труда, с него си мушвам в дупчицата и си прокарвам листа и се завива".

През есента, когато се бере царевицата се подбират най-нежните листа, обяснява Вера Цанева, сушат се, а преди да се започне работа се топят във вода, за да омекнат. Спазва се определена технология, продължава майсторката, която се захваща с това занимание, след като се пенсионира и то осмисля дните ѝ. Завършила е история и етнография и живее с традициите. 80-годишната жена вече 15 лета показва на празници и панаири това традиционно занимание, което се върши със сърце и търпение:

"Това е за мен много мило, приятно. Смисълът е за духовната сила на човека, удовлетворение от това, което правиш и създаваш. Мисълта ти работи, работят ти ръцете, радваш се като видиш предмета готов. Това много ми спасява душата".

За пета поредна година Етнографският музей „Етър“ край  Габрово се включи в инициативата за отбелязване на Световния ден на плетенето и събра майстори, съхранили уменията на предците си в изплитането на предмети, служили в бита на нашите баби и дядовци, та до днес.

Майстори, които плетат с различни материали, но все природни се събраха в музей "Етър". Те са съхранили онова познание и умения, благодарение на които поколенията преди нас са се справяли с бита си. Знаят от бабите си да плетат рогозки от царевична шума, могат да майсторят сламени шапки, кошници от повет и леска, пчелни кошери, да плетат кошове за фураж и въжета от коноп.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект, чрез който не получаваш пари, а възможност да промениш живота си

Семейства на деца от ромската общност и в неравностойно положение от планинското село Джурово, Софийско ще се учат да гледат шафран и да вадят мед от производители благодарение на проекта на фондация „Биоселена“ – „Деца с бъдеще, фермери и предприемачи“. „Целта ни е да създадем устойчив поминък на тези семейства с деца, където няма..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Брадатата агама Мишо е най-новият обитател на Екомузея с аквариум в Русе

На първия етаж в единствения по рода си Екомузей с аквариум, от няколко дни живее в собствено пространство екзотичен гущер с роднини в Австралия.  Този вид често е избиран за домашен любимец, тъй като не е агресивен, а много гальовен. Екологът Красимир Киров от Екомузея запознава с агамата Мишо и разказва историята на живота му.  Ако сте..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Да уловиш черноморската пустош без парти животните

Плаж. Море. Пясък. Пустош. Няма нощен живот, няма викащи и веселящи се туристи, няма наплив от плажуващи. Никой. Само разположените върху плажа постройки на барове, заведения, казина.  Странно за това място, тихо настроение властва над пейзажа. 12 кадъра са уловили последиците от атаката на Ковид-19, довела до изчезването..

публикувано на 24.07.21 в 11:30

Как се суши банският старец и за свинския бут в Разложко

Лятото  е сезон, в който  много хора съчетават почивката в планината с кулинарните познания и дегустации. В Района на Банско и Разлог най-търсените деликатеси са сушеният свински бут и „бански старец“.  Едва ли са много хората обаче, които знаят колко труд, търпение и майсторлък стоят зад готовия за консумация домашно приготвен деликатес ...

публикувано на 23.07.21 в 17:32

Константин Кръстев–Костура: Ако имаш разпонаваем стил, създаваш изкуство, което ще се запомни

Графити артистът Константин Кръстев–Костура разпъна найлони в студиото на „Изотопия“, за да покаже нагледно как твори върху кецове. „Това си е движение – за персонализиране на маратонки и кецове . Има по света много хора, които си колекционират маратонки и тези хора, освен лимитираните модели, в един момент решават, че искат да има някаква..

публикувано на 23.07.21 в 11:10
Меди Бенато

Базар на занаятите във влак проведоха в Израел

Пазарите или шук, както ги наричат в Израел е една от главните атракции за гостите на страната. Има всякакви пазари - за плодове и зеленчуци, за подправки, за екологични храни, за национални и религиозни предмети, бит пазар, за екологични храни и още много други. Веднъж седмично на една от успоредните улици на най-известния пазар на Тел Авив..

публикувано на 22.07.21 в 19:55
Лиляна Русковска

Лиляна Русковска: Професията учител обогатява

Лиляна Русковска е един от известните педагогически специалисти и ръководители в сферата на образованието в Пловдив, с над 50 годишна практика. В момента тя е управител на Център за опит и идеи и се занимава с обучения и проекти в областта на образованието, изкуството и комуникациите. Скоро излезе последната ѝ книга  "Речник на..

публикувано на 19.07.21 в 17:05