Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веселина Ботева: 10 хиляди души получават патронажна грижа в дома си

Снимка: Pixabay
"142 общини до момента са сключили договор за подпомагане за болни и възрастни хора по програмата "Развитие на човешките ресурси" и чрез "Патронажна грижа +" и малко над 10 хиляди лица се подкрепят в домашна среда“, каза пред БНР Веселина Ботева, директор на дирекция "Социални дейности" в община Пловдив и заместник-председател на Комисията по социална политика на Националното сдружение на общините.

„По предходните компоненти на патронажна грижа са се възползвали около 40 хиляди лица. До края на месец юли всяка община може да кандидатства по "Патронажна грижа +".

Хората могат и да се обадят на телефони към дирекциите за социално подпомагане, ако те са трудно подвижни се изпраща социален работник, който да подаде документите им, за да бъдат включени в проекта, като наборът от документи не е голям. Това е и заради пандемията, в помощ на трудно – подвижни хора“, поясни още в "Хоризонт до обед" Веселина Ботева.

По думите и веднъж дневно до 2 часа лицето получава помощ в зависимост от потребността на човека – това включва рехабилитация, медицинска грижа, психолог или сътрудник социални дейности.

Близо 100 възрастни и хронично болни жители на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Услугата ще се предоставя в продължение на една година и е насочена към преодоляване на последствията от Covid - 19.

Мобилни екипи ще посещават домовете на хронично болните и хората в риск в 44- те села на община Тунджа, като освен за здравословното им състояние, ще помагат и в ежедневната им работа. Проектът е на стойност над 383 000 лева и по него ще бъдат ангажирани 12 специалисти.

„Проектът предвижда сформирането на два екипа, единият административен, а вторият на терен, където социален работник ще извършва оценките на потребителите, рехабилитатор, медицински сестри и домашни помощници.

Практиката обаче показва, че хората се радват някой да отвори вратата им, пък било само и да си поговорят. Идеята да се предоставят услуги в рамките на два часа дневно, не винаги се получава. Обикновено нашите специалисти се застояват повече, защото хората искат да си говорят“,  посочи в „ Хоризонт до обед“ ръководителят на проекта Силва Иванова.

Финансирането е по две направления - едното е предоставяне на патронажни грижи за лица, които са с хронични заболявания и лица с увреждания. Второто направление е с мерки, свързани с пандемията - там ще бъдат насочени усилията към хигиенизиране, закупуване на лични предпазни средства и други.

А Минка се грижи от години за болни и възрастни хора. Пред "Хоризонт" тя разказа, че най-важното в този нелек процес е да се спазва дневният режим на пациента.

"Необходимо е да им обръщаш внимание, като на близък човек, това са последните години на тези възрастни и трудноподвижни хора. Вече 6 години гледам болни хора и всички са доволни. Защото съм отговорна към тях", разказа още Минка.

Още по темата в звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25

Проф. Кристиян Песталоца: Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца

„ Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни “. Това заяви в интервю за БНР проф. Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин: „Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се..

обновено на 31.07.21 в 10:52
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Отдръпна се призракът на правителство на изчегъртването

Вместо да увеличават подкрепата за себе си, от ИТН отварят фронтове навсякъде , каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.  „ИТН, които искат да управляват с 65 депутата, вчера доста грозно се изпокараха с естествените си поддръжници в парламента, както и със служебното правителство в лицето на двама министри, което е много тежка..

публикувано на 30.07.21 в 08:35
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Правителството на ИТН ще прилича на домоуправител

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът,  зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от добросъвестността на живеещите във входа .“ Това каза в интервю за БНР преподавателят по политически..

публикувано на 29.07.21 в 07:51
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата. Проблемите, възникващи..

публикувано на 28.07.21 в 09:01
Алексанър Миланов

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар . Това е ключово важно изследване, което дава спокойствие както на самите пациенти, така и на техните..

публикувано на 27.07.21 в 10:07
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че  очаква много по-големи разногласия..

публикувано на 27.07.21 в 08:31