Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Кастильо спечелил повече гласове на президентския балотаж в Перу

Педро Кастильо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Левият кандидат Педро Кастильо е спечелил повече гласове на оспорвания президентски балотаж в Перу от съперничката си Кейко Фухимори, предаде Би Би Си.

След преброяване на всички бюлетини Кастильо взема малко над 50 на сто – 44 000 повече от дясната Фухимори.

Но той не може да бъде обявен за победител, докато изборните власти не приключат с жалбите на Фухимори, която се оплака от измами, без да дава доказателства за нередности на вота.

Наблюдатели на балотажа на 6 юни заявиха, че не са открили такива. Партията на Кастильо „Свободно Перу“ също отхвърли обвиненията в измама. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кейко Фухимори - дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, и новакът в политиката Педро Кастильо преди дебата им на 30 май.

Приключи преброяването на бюлетините в Перу, победител в президентския вот още няма

Перу приключи с преброяването на бюлетините в оспорвания президентски балотаж, но официалното обявяване на победителя може да отнеме дни, предаде Би Би Си. Левият Педро Кастильо запази преднина от около 60 000 гласа пред консерваторката Кейко..

публикувано на 11.06.21 в 13:57
Педро Кастильо

Левият Педро Кастильо с преднина на президентския вот в Перу

Перуанският социалист Педро Кастильо увеличи преднината си пред дясната съперничка Кейко Фухимори на президентския балотаж в Перу, макар че тя заяви, че засега няма да отстъпи и подозира „нередности“, въпреки че не даде доказателства, предаде Ройтерс...

публикувано на 08.06.21 в 10:49
Кейко Фухимори - дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, и новакът в политиката Педро Кастийо преди дебата им на 30 май.

Перу избира президент на балотаж

Перу избира днес президент. На балотажа се явяват новакът в политиката Педро Кастильо и Кейко Фухимори, която прави трети опит за президентския пост. В Мексико пък се провеждат междинни избори, като се гласува за нова долна камара на Конгреса,..

публикувано на 06.06.21 в 13:23