Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Каталуния отказа да приеме краля на Испания при пристигането му в Барселона

Пере Арагонес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Каталуния Пере Арагонес и кметът на Барселона Ада Колау отказаха да приемат краля на Испания Фелипе Шести при пристигането му в каталунската столица за годишната среща на икономическите делегации на Испания и Южна Корея. Те обаче бяха принудени да разговарят по протокол с монарха заради присъствието на президента на Южна Корея Мун Дже-Ин.

Това е първата, макар и кратка, среща между крал Фелипе Шести и Пере Арагонес, откакто той отново пое поста премиер на Каталуния. Каталунските власти скъсаха отношенията си с монарха след речта му на 3 октомври 2017 година, 2 дни след неуспешния опит за референдум и отцепване на автономната област. Сега двамата разговаряха в продължение на 3 минути, без да направят обща снимка, след което Пере Арагонес напусна хотела, където беше вечерята на двете бизнес делегации. 

Според испанската преса това е знак за смекчаване на обтегнатите отношения между короната и автономния регион, а според каталунските медии разговорът е бил наложителен заради важността на бизнес отношенията между Южна Корея и Каталуния и посещението на президента Мун Дже-Ин. Регионалното правителство реши, че премиерът ще присъства вече на всяко важно за Каталуния събитие, дори и кралят да е там, защото дневният им ред няма да зависи от този на монарха, заяви говорителят Патриша Плая.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Новият премиер на Каталуния Пере Арагонес с жена си и дъщеря си по време на церемонията по встъпване в длъжност - Барселона, 24 май 2021

Пере Арагонес встъпи в длъжност като премиер на Каталуния в отсъствието на опозицията

Пере Арагонес встъпи в длъжност като 132-и министър-председател на Каталуния в присъствието на лидера на партията си Ориол Жункерас и предшественика си Ким Тора и в отсъствието на опозицията. В речта си той обеща „да направи амнистията и..

публикувано на 25.05.21 в 08:09

Пере Арагонес бе избран за нов мандат на длъжността премиер на Каталуния

Временно изпълняващият досега длъжността премиер на Каталуния Пере Арагонес бе избран за нов мандат. Това стана възможно с гласовете на „Републиканската лява партия на Каталуния”, която го издигна, на „Заедно за Каталуния” на Карлос Пучдемон и..

публикувано на 21.05.21 в 22:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит..

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж...

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното..

публикувано на 11.07.24 в 19:33