Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борис Хаджийски: Справедливо е всички музеи да са на държавно финансиране

Опазването на паметта на нацията е стратегически въпрос, казва директорът на Регионалния исторически музей - Пазарджик

Националният археологически музей в София
Снимка: Ани Петрова

Не се планира увеличение на билетите за вход в музеите. Това съобщи в интервю за БНР Борис Хаджийски, председател на Сдружение „Български музеи“ и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик. 

Музеите целят да си върнат посетителите и това няма да стане с магическа пръчка, но повишение на цените на билетите на този етап не е удачно, коментира той в предаването „Хоризонт до обед“.

Голям процент от посетителите в българските музеи са ученици и деца, не замисляме такова увеличение, увери Хаджийски.

От Сдружение „Български музеи“ отправиха открито писмо до служебния министър на културата проф. Велислав Минеков с искане да има реални компенсации за финансовите загуби на музеите заради Covid пандемията

През 2014 г. на междуведомствена комисия е било взето решение да се предложат три допълнителни стандарта за финансирането на музеите – финансиране на закрити площи, открити площи и според броя сгради. Прието е било обаче само финансирането на закрити площи, поясни музейният директор.

Снимка: Архив на Борис Хаджийски

По думите му трябва да се има предвид, че откритите площи, които стопанисват българските музеи, не са малко и те се нуждаят ежедневно от доста скъпи грижи.

Сега музейните специалисти се надяват на промяна в подхода и от 2022 г. да получат финансиране и за откритите площи. Това е и едно от исканията, заложени в отвореното писмо. 

Относно музеите, които сега са извън обхвата на бюджетната издръжка на държавата и финансирането за тях идва от общинските бюджети, Борис Хаджийски коментира, че сред тях има и доста художествени галерии:

„В тези 50 музея се съхранява българско културно наследство и е справедливо всички музеи да минат на държавно финансиране с решение на Министерския съвет. Ние ще отстояваме тази позиция.“

Опазването на паметта на нацията е стратегически въпрос, обобщи Борис Хаджийски, запитан защо все още липсва държавна стратегия за музеите и галериите. В отвореното си писмо музейните работници настояват за подобна стратегия.

Борис Хаджийски  Снимка: Божидар Любенов

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

Приключи работата по проекта „Децата се учат да защитават животните“

Дора Радева приключи работа по проекта „Децата се учат да защитават животните“ на Фондация „Четири лапи“, който се изпълняваше седем години. „Работила съм от София до Благоевград, Видин, Търговище Разград, Стара Загора, Габрово, Севлиево. Много са местата, през които минах и успях да изградя една много добре действаща мрежа, която да работи..

публикувано на 22.07.21 в 15:35