Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Михаил Михайлов показва рисунки, инсталация, обекти и пърформанс

Снимка: Фейсбук - Plus 359 Gallery

Изложбата Self-brainwashing на Михаил Михайлов е подредена в Plus 359 Gallery в София и можете да я видите до 26 юни. 

„В изложбата са изложени рисунки, инсталация, обекти и пърформанс, но основна е темата, с която се занимава изложбата, и това е възприятието на реалността и манипулацията на това възприятие“, каза за БНР Михаил Михайлов. 

По думите му изложбата поставя въпроса за отношението ни към реалността и дали то не е относително, и дали ние можем да направим разлика между реално и нереално. 

„Правят впечатление бели, абстрактни скулптури, за които човек може да гадае каква е функцията им. Приличат на терапевтични скулптури, в които човек може да постави главата си и да пъхне ръката си. Специфични ги прави материалът, от който са изработени - бял плат, който ние познаваме в последно време от пандемията. Това е платът, с който се изработва този бял гащеризон, който ние виждаме по време на пандемията много често и аз използвам този защитен гащеризон още от 2006 година със съвсем друга целВ началото като камуфлаж, като един вид проекционно и малко по-късно започнах да трансформирам този материал в перформативните си инсталации“, допълни Михайлов в предаването „Графити по въздуха“. 

Намерени предмети на улицата той обвива с абсорбиращ памук и защитен гащеризон. 

„Това е идеята на самата изложба. Влизайки в изложбата, човек да получи нова посока на мислене, да пречупи стандартния поглед на нещата и за това допринасят останалите обекти. В изложбата са изложени рисунки от серията „Прах в прахта“ или „Дъжд в студа“, които на пръв поглед изглеждат като обикновен прах, но когато човек се приближи по-близо, разбира, че това е нарисуван прах и това по някакъв начин обръща отношението към тях и променя нещо в мозъка, така че човек започва да приема тези рисунки като нещо много специално“. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поглед към шоубизнес новините от седмицата 13-19 септември

Силвия Петрова обобщава най-интересното от музикалната и киноиндустрията по света за предаването "Сценична треска" в рубриката "Поглед към света". В това издание ще разберете: - В памет на артиста от български произход Кристо, наричан  "артистът, който опакова света", Триумфалната арка в Париж беше опакована с 25 000 квадратни метра плат. - Театрите..

публикувано на 20.09.21 в 21:00

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 14-то издание от 28-я летен сезон на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“: - Кореспондентката на „Каста дива“ в Милано Силвия Проданова ни пренася в атмосферата на дългоочакваната /след отлагане заради коронавируса/ премиера на операта „Италианката в Алжир“ от Росини на сцената на Ла Скала с участието на българския..

обновено на 20.09.21 в 18:41

Изводите от времето на тежки здравни кризи са събрани в три филма

Във време на пандемия и в деня, в който беше отчетено, че починалите от коронавиурус са над 20 хиляди, бяха представени 3 филма, посветени на поуките от здравните кризи у нас. Лентите са образователни и освен много въпроси дават и много отговори на неяснотите. Трите образователни филма са на фондация MyCentury и ни връщат във времето на..

публикувано на 20.09.21 в 17:43
Ивелина Димова

Певицата Ивелина Димова става диригент на хора към Ансамбъл „Силистра“

Солистката на ансамбъл „Филип Кутев“ Ивелина Димова е вече диригент на хора към Ансамбъла за народни песни и танци „Силистра“ към Народно читалище "Доростол 1870“. Народната певица Ивелина Димова, наричана Гласът на Добруджа, постави край на кариерата си във „Филип Кутев“, но не и на певческите и творчески планове. От 1 октомври ще отвори..

публикувано на 20.09.21 в 13:24
Весела Данчева

Надълбоко в поезията и анимацията в проекта „Щрих и Стих“

Тази вечер в 18.30 часа в книжарницата на НБУ в центъра на София ще бъде представен албумът книга „Щрих и Стих - поезия и анимация“.  Покойният Марин Бодаков е основна част от проекта, негов е уводният текст в издадената книга. „Много от стихотворенията попаднаха в ръцете на режисьорите благодарение на него. Той ни подаде много текстове..

публикувано на 20.09.21 в 10:50

На 21 септември светът ще отбелeжи за 40-ти път международния ден на мира

Седмица на мира се чества в София от 15 до 21 септември, когато светът ще отбелeжи за 40-ти път международния ден на мира, обявен от Общото събрание а ООН. "Тази година ние заедно се обединихме с Дружеството на ООН за България   с Фондация "Докосни дъгата", Руският културно-информационен център  и решихме да организираме различни..

публикувано на 19.09.21 в 21:30

Спомен за Мара Маринова-Цибулка

Навършиха се 130 години от рождението на Мара Маринова-Цибулка - певица и изявен вокален педагог с голям принос към нашето вокално изпълнителско изкуство. Достатъчно е да се споменат имената на няколко нейни ученици с международна кариера: Тодор Мазаров, Любомир Вишегонов, Катя Попова, Нуни Нанев, Надя Ковачева, за да бъдат оценени нейните заслуги..

публикувано на 18.09.21 в 19:47