Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сонер Чааптай:

Вътрешнополитически цели вкарват Ердоган в мир с Европа и САЩ

Според него турският президент иска да създаде впечатление за добри връзки със Запада, за да привлече инвеститорите отново към Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сонер Чааптай, снимка: www.washingtoninstitute.orgОптимизъм лъхаше от оценките на Джо Байдън и Реджеп Ердоган в оценките им за техния първи разговор лице в лице в качеството им на президенти на Съединените щати и на Турция. "Няма проблем в двустранните отношения, който да не можем да решим", заяви Ердоган на неговата пресконференция. "Имахме позитивна и плодотворна среща", посочи Байдън на неговия брифинг за журналисти.

Пробив по спорните въпроси между членките на НАТО с най-многочислени армии обаче няма - нито за противоракетните системи, които Ердоган купи от Владимир Путин, нито за войната в Сирия, за тази в Либия, нито за каквото и да било.

Важен знак пред света обаче беше, че Ердоган демонстрира добронамереност към Байдън, а той от своя страна не му попречи. 

Отговори на повечето въпроси около срещата на двамата се съдържат в една книга, която излезе от печат седмица по-рано. Заглавието ѝ е "Султан в заника си", а авторът е Сонер Чааптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. В интервю за предаването "Събота 150" той каза: 

"Въпреки усилията на Ердоган да промени курса на Турция от Европа към Близкия изток и честите му конфликти с европейски държави и със Съединените щати, това е факт. Турската икономика е толкова интегрирана в европейската заради митническия съюз, който е в сила от 1995 година, а финансовата система на Турция, която е бедна на ресурси държава, е толкова зависима от международните пазари, че Ердоган просто не може да си позволи пълeн разрив с Европейския съюз и Съединените щати. Ердоган спечели многократно избори, главно заради платформата си за икономически просперитет. С постиженията си в това отношение той си изгради твърда електорална подкрепа. Растежът на икономиката беше постигнат чрез преки чуждестранни инвестиции и финансови вложения на истанбулската борса. Потокът им обаче пресъхва и от 2018 година Турция е в рецесия, а това води до свиване на подкрепата за ЕрдоганИкономиката е ахилесовата му пета. Той трябва да възстанови растежа, за да не падне от власт на следващите избори и затова се опитва да очарова Байдън и европейците. Ердоган иска да създаде впечатление за добри връзки със Запада, за да привлече инвеститорите отново към Турция". 

Чааптай цитира турска фраза - "ако идваш от Запада, тя е част от Изтока, и че е част от Запада, ако идваш от Изтока", а това означава, че когато инвеститорите решават дали да си вложат парите, преценяват не само икономическите индикатори в Турция, но и посоката, в която тя върви

"Затова, според мен, навлизаме в период на спокойствие и мир в отношенията на Ердоган с Европа и Съединените щати - главно заради вътрешнополитическите му цели... Очевидно е защо на Ердоган му е важно да спечели сърцето на Байдън. Това е тактическа маневра. Защото, ако върне икономиката към растеж и така възстанови електората си и спечели следващите избори, нищо чудно Ердоган да се върне към политиката на конфронтация с Америка и Европа. Но според мен Байдън е решил, че, независимо от авторитарния уклон на вътрешната политика на Ердоган, е по-добре да държи Турция по-близо до Съединените щати, отколкото да гледа как тя се обръща към Русия. И по възможност, докато Ердоган е на сцената, турската демокрация да остане жизнена".

Според Сонер Чааптай има много противоречия в американско-турските отношения, които не могат да бъдат преодолени в краткосрочен план

"Например, настояването на Съединените щати, че Турция ще избегне санкции само ако върне купените от Русия противоракетни системи С-400. Смятам, че Ердоган е дълбоко обвързан с Путин и няма да може да го направи. Защото Путин разполага с голям арсенал ответни мерки, с които може да накаже Турция, ако Ердоган тръгне към пълно презареждане на отношенията с Америка. Най-лесно ще е да бъде ударен туристическият сектор на Турция. Преди Covid броят на руските туристи там беше 7 милиона за година - това е почти колкото населението на България и най-много по численост от всички чуждестранни туристи. И тази година Ердоган разчита руснаците да бъдат голяма част от турското икономическо възстановяване". 

По думите на Чааптай Съединените щати са решили да не ескалират напрежението, ако Турция не купи втора партида руски батареи С-400

"А Турция вероятно няма да го направи, защото Ердоган иска да се сближи с Байдън. Но най-сериозното изпитание за отношенията Байдън - Ердоган няма да е в сферата на отбраната, а вътрешнополитическите събития в ТурцияВ Съединените щати наскоро имаше опит за щурм на Конгреса. Живея във Вашингтон и бях пряк свидетел на това, което някои наричат опит за преврат. Затова за Байдън принципната подкрепа за демокрацията по света вече не е просто символичен жест, а политика, чрез която той иска да възстанови вярата на американците в демокрацията. А Ердоган има голямо главоболие. Заради постигнатия от него феноменален и траен икономически растеж доскоро той имаше подкрепата на голямо или поне малко мнозинство от населението. Това обаче вече не е така и му се налага да разчита с малцинство да контролира и да потиска мнозинството, за да управлява Турция. Малко вероятно е Ердоган да признае поражение, ако бъде победен на следващите избори - защото се страхува от съдебно и дори политическо преследване от страна на противниците му. Затова имам чувството, че може да копира Тръмп и да обяви резултатите за фалшифицирани и да откаже да ги признае. Но ако Байдън бъде поставен пред избор между Ердоган и демокрацията в Турция, според мен той ще застане на страната на демокрацията - заради събитията във Вашингтон. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Сонер Чааптай е категоричен, че Турция е била, е и винаги ще бъде по-голяма от Ердоган

"Много динамична страна е, демографски комплексна и въпреки усилията на различни политици никога не е попадала под еднолично управление. И според мен е неправилно да се сравнява с Русия. Загубата на Ердоган в Истанбул, Анкара и други големи градове на изборите през 2019-а никога не може да се случи в Путинова Русия. Ако искате да сравните Турция с някоя друга държава, по-подходящо е да я сравните с някои страни от Източна Европа, които също са под управлението на авторитарни лидери. Тях никой не ги отписва. Никой не казва - забравете за Унгария, която е превзета от Орбан, или за Полша на Качински. Ердоган е много значима фигура в турската политическа история. Той има множество поддръжници, които го обожават и боготворят. Но въпреки че управлява вече 20 години с твърда ръка, повече от половината от населението е против него. Ердоган иска да контролира Турция, но турската демокрация е доказано доста издръжлива.

Ако държавите бяха зеленчуци - правя тази аналогия в книгата си "Султан в заника си", казва още Чааптай, то Турция щеше да е кромид лук, "защото не можеш да стигнеш до някаква определена и еднозначна нейна сърцевина". 

"Турция не се поддава на генерализации. И когато ме питат дали в Турция има диктатура, отговарям: "Не." Дали е демокрация тогава? "Не. Турция е демокрация, превзета от автократ".

Интервюто със Сонер Чааптай можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12