Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС удължи с година санкциите срещу Русия заради Крим и Севастопол

Снимка: архив

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради нелегалната анексия на Крим и Севастопол.

Ограничителните мерки са насочени към вноса в Общността на продукти с произход от двете места, както и към инфраструктурни и финансови инвестиции и туристически услуги там. 

Износът на някои стоки и технологии за компании от Крим или за употреба на полуострова за транспортния, телекомуникационния и енергийния сектор или експлоатацията и производството на нефт, газ и минерални ресурси също са обект на санкции.

"ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и продължава да осъжда това нарушение на международното право в съответствие с декларацията на върховния представител по външните работи и политиката на сигурност от името на ЕС," заяви единният блок.

По-рано днес стана ясно, че и САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални при произнасянето на присъдата срещу него през февруари 2021 г. от руски съд.

САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради Навални

САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, предупреди съветник в Белия дом, цитиран от Франс прес. Навални беше арестуван през януари след завръщането си в Русия, след като се възстанови от отравяне,..

публикувано на 21.06.21 в 07:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган иска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и..

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1..

публикувано на 10.07.24 в 19:41