Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Овцевъди се събраха на събор

Събор на овцевъдите
Снимка: Здравка Маслянкова

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите, който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата страна, а под мотото „Български храни от български суровини“ се предлага изобилие от кисело мляко, сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко.

С изпълнения на детския танцов ансамбъл „Кацандонис“ от Карлово и на "101 каба гайди" беше сложено началото на националния събор на овцевъдите:

„Константин Анастасов съм, традициите ги пазим като спазваме всичко, да танцуваме добре, да няма грешки и да печелим всяка година“.

Събор на овцевъдите       Снимка: Здравка Маслянкова

За първи път на събора на овцевъдите е обособена етно зона „Чифликъ“, където се пресъздава селският двор от миналия век. Българските традиции пазят и показват Хотнишките баби:

„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме. Трудно е, младите много не им допада“.

„Чепкаме, предем, месим, всичко можем. И овце има в нашето село, има от къде да се вземе вълна“.

„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“.

Душата и сърцето си дават бабите от Югозападна България, които представят характерни регионални ястия в кулинарната зона „В търсене на изгубения вкус“:

„Баба Дешка от Разложко съм. Представяме най-вкусните и най-обичаните ястия - пататници, клинове, баници, чевермета. Много често казвам - ние сме пазители, но, ако няма ценители, няма как да се случват нещата. България ще я бъде, няма да се затрием. Ние като народ сме кощав (костелив) народ и ще ни бъде“.

От 25 години Мина Варджиева се занимава с животновъдство и производство на сирене и кашкавал по старинни рецепти. На събора майсторката демонстрира как се произвежда парен кашкавал от овче мляко:

„За да стане това нещо, се изисква съчетание на мляко, което както някога е било, пасищно животновъдство и на умения и знания, които се загубват с хората. Имат желание младите да се учат, но тези умения се създават в ранна детска възраст, да разбираш животните, да познаваш животновъдството, да познаваш самото мляко. Ще направим един ръчен кашкавал от овче мляко. От 6 литра мляко се получава един килограм кашкавал. Кашкавалът трябва да зрее минимум 60 дни, да формира вкус и аромат. Тежка технология е ръчният кашкавал, всичко се прави на ръка, от вкарването на млякото до месенето на ръка“.

До майсторката на парен кашкавал е всепризнатият родопски майстор на сирене Салих Паша от смолянското село Бориково, запазил вековната традиция на производството на бито сирене, но споделя, че на душата му е болно, заради обезлюдяването на селата:

„Нещата как да се случват, те изгониха хората от селата, няма кой, нямаш пазар за продукцията и отиваш „на кино“. Иначе това е традиция, която векове наред са я спазвали нашите предци. Преди се е правило в Балкана, до овцете, не тука на събора. Където са овцете, там е и мандрата. Задължително трябва да има вода. Доиш и директно започваш да работиш. Мяховото сирене специално няма термична обработка и не се използва химия. Тук е вълнен парцал и коприва. С копривата се мият съдовете, тя обира мазнината и край. Аз правя брънза и бито сирене. На битото сирене ми викат мяхово“. 

На фермерския пазар на събора производители на сирене и кашкавал от малки мандри предлагат продукцията си, която е на цени от 15 до над 30 лева за килограм. Йордан Димитров от град Твърдица е затворил преди няколко години цикъла и към стадото, което отглежда от 15 години, е направил мини мандра, в която преработва млякото от неговите близо 400 овце:

„Пазарът е малко труден, защото самата продукция е по-скъпа. Има много по-евтини сирена и кашкавали, продукти, които не са от мляко и имитациите, големите мандри, които работят и със сухи млека и с палмови масла. Цената там е по-ниска. Ние сме бутиково производство. Произвеждаме по един-два тона сирене на година, няма как да го продадем на по-ниска цена“. 

Събор на овцевъдите            Снимка: Здравка Маслянкова

А какво е стадо без хлопки. Майстор Пейо Стефанов от Панагюрище предлага чановете си на овцевъдите:

Преди години се беше загубило животновъдството, но сега с тези събори и субсидии се развива животновъдството. Чановете се отливат и в зависимост от големината звънят различно. Те са с цел да се намери стадото в гората и да гони дивите животни“. 

Както всяка година и сега на Националния събор на овцевъдите най-атрактивни бяха състезанията по ръчно доене и стрижба на овцете. Над 2000 бяха участниците в надпяванията, а повече от 50 фолклорни формации участваха в надиграването. 

Съборът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, горите и храните и подкрепата на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.

Българското национално радио бе медиен партньор на събора.


Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Жителите на Синитово няма да позволят изграждането на кариера в региона

В подписка, жителите на пазарджишкото село Синитово категорично заявяват, че няма да позволят изграждането на кариера за добив на строителни материали на територията на населеното място. Към подписката се присъединиха и жителите на околните села.  Очаква се РИОСВ Пазарджик да излезе със становище по темата. Хората от Синитово са категорични,..

публикувано на 05.08.21 в 10:30

Потребителски сигнал до БНР за начисляване на годишна такса върху кредитна карта

Любопитен потребителски сигнал за начисляване на годишна такса върху кредитна карта подаде пред БНР Любомир Терзиев. Според него банка неправомерно иска такса от 200 лева за изминал петгодишен период , която той по договор не дължи. Самата банка обаче е на коренно противоположно мнение.     През 2011-та година Любомир Терзиев сключва..

публикувано на 04.08.21 в 09:59
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза в интервю за БНР политологът, университетски преподавател и  програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната. Пламен Николов за..

публикувано на 04.08.21 в 07:56

Климатиците в автомобилите се повреждат заради неправилна експлоатация

С повишаването на температурите през лятото обичайна гледка е в сервизите да се образуват опашки заради неработещи климатици в колите. Една от възможните причини е изтичане на фреон. Даже при нормална работа на системата изтичането на фреон годишно е от порядъка на 7-8%. Затова е необходимо веднъж на две години да се добавя. Клиенти на..

публикувано на 03.08.21 в 19:09
Снимката е илюстративна

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички м олби на родители, който не са одобрени “, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини , но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на..

публикувано на 03.08.21 в 13:39

Полагат се добри грижи за четирите двугърби камили в Столичния зоопарк

Четирите двугърби камили, които пристигнаха от Унгария се чувстват добре, контактни са и се радват на хората, които ги наблюдават. Те вече имат имена - мъжката се казва Дидо, а женските Миша и Татяна. Търси се име и за четвъртата камила, каза за БНР Ирина Сахатчиева, която отговаря за връзките с обществеността в Столичния зоопарк: " Могат..

публикувано на 03.08.21 в 12:49

Красимир Грудев: Да се прекрои изцяло здравна система означава да се сменят много закони

„Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според..

публикувано на 03.08.21 в 10:23