Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овцевъди се събраха на събор

Събор на овцевъдите
Снимка: Здравка Маслянкова

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите, който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата страна, а под мотото „Български храни от български суровини“ се предлага изобилие от кисело мляко, сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко.

С изпълнения на детския танцов ансамбъл „Кацандонис“ от Карлово и на "101 каба гайди" беше сложено началото на националния събор на овцевъдите:

„Константин Анастасов съм, традициите ги пазим като спазваме всичко, да танцуваме добре, да няма грешки и да печелим всяка година“.

Събор на овцевъдите              Снимка: Здравка Маслянкова

За първи път на събора на овцевъдите е обособена етно зона „Чифликъ“, където се пресъздава селският двор от миналия век. Българските традиции пазят и показват Хотнишките баби:

„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме. Трудно е, младите много не им допада“.

„Чепкаме, предем, месим, всичко можем. И овце има в нашето село, има от къде да се вземе вълна“.

„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“.

Душата и сърцето си дават бабите от Югозападна България, които представят характерни регионални ястия в кулинарната зона „В търсене на изгубения вкус“:

„Баба Дешка от Разложко съм. Представяме най-вкусните и най-обичаните ястия - пататници, клинове, баници, чевермета. Много често казвам - ние сме пазители, но, ако няма ценители, няма как да се случват нещата. България ще я бъде, няма да се затрием. Ние като народ сме кощав (костелив) народ и ще ни бъде“.

От 25 години Мина Варджиева се занимава с животновъдство и производство на сирене и кашкавал по старинни рецепти. На събора майсторката демонстрира как се произвежда парен кашкавал от овче мляко:

„За да стане това нещо, се изисква съчетание на мляко, което както някога е било, пасищно животновъдство и на умения и знания, които се загубват с хората. Имат желание младите да се учат, но тези умения се създават в ранна детска възраст, да разбираш животните, да познаваш животновъдството, да познаваш самото мляко. Ще направим един ръчен кашкавал от овче мляко. От 6 литра мляко се получава един килограм кашкавал. Кашкавалът трябва да зрее минимум 60 дни, да формира вкус и аромат. Тежка технология е ръчният кашкавал, всичко се прави на ръка, от вкарването на млякото до месенето на ръка“.

До майсторката на парен кашкавал е всепризнатият родопски майстор на сирене Салих Паша от смолянското село Бориково, запазил вековната традиция на производството на бито сирене, но споделя, че на душата му е болно, заради обезлюдяването на селата:

„Нещата как да се случват, те изгониха хората от селата, няма кой, нямаш пазар за продукцията и отиваш „на кино“. Иначе това е традиция, която векове наред са я спазвали нашите предци. Преди се е правило в Балкана, до овцете, не тука на събора. Където са овцете, там е и мандрата. Задължително трябва да има вода. Доиш и директно започваш да работиш. Мяховото сирене специално няма термична обработка и не се използва химия. Тук е вълнен парцал и коприва. С копривата се мият съдовете, тя обира мазнината и край. Аз правя брънза и бито сирене. На битото сирене ми викат мяхово“. 

На фермерския пазар на събора производители на сирене и кашкавал от малки мандри предлагат продукцията си, която е на цени от 15 до над 30 лева за килограм. Йордан Димитров от град Твърдица е затворил преди няколко години цикъла и към стадото, което отглежда от 15 години, е направил мини мандра, в която преработва млякото от неговите близо 400 овце:

„Пазарът е малко труден, защото самата продукция е по-скъпа. Има много по-евтини сирена и кашкавали, продукти, които не са от мляко и имитациите, големите мандри, които работят и със сухи млека и с палмови масла. Цената там е по-ниска. Ние сме бутиково производство. Произвеждаме по един-два тона сирене на година, няма как да го продадем на по-ниска цена“. 

Събор на овцевъдите                        Снимка: Здравка Маслянкова

А какво е стадо без хлопки. Майстор Пейо Стефанов от Панагюрище предлага чановете си на овцевъдите:

Преди години се беше загубило животновъдството, но сега с тези събори и субсидии се развива животновъдството. Чановете се отливат и в зависимост от големината звънят различно. Те са с цел да се намери стадото в гората и да гони дивите животни“. 

Както всяка година и сега на Националния събор на овцевъдите най-атрактивни бяха състезанията по ръчно доене и стрижба на овцете. Над 2000 бяха участниците в надпяванията, а повече от 50 фолклорни формации участваха в надиграването. 

Съборът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, горите и храните и подкрепата на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.

Българското национално радио бе медиен партньор на събора.


Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15