Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече от 30 години улици в село Калипетрово не са ремонтирани

Дупки в силистренското село Калипетрово
Снимка: Незабравка Кирова

Повече от 30 години няколко улици в силистренското село Калипетрово не са ремонтирани. Жителите недоволстват, но от общинската управа отговарят, че предстои изпълнението на проект за канализация, а след това и асфалтиране. 

Изронен асфалт, камъни, прах - това е ежедневието по улица „Руен“ от години. С всеки изминал ден дупките стават по-големи, недоволството на хората също нараства. Идва миг на радост преди година, когато машини влизат и започват да подготвят терена за полагане на асфалт, но спират.

Дупки по улиците в село Калипетрово      Снимка: Незабравка Кирова

"Остъргаха, оставиха. Един път казват, че ще има воден цикъл, втори път казват, че няма да има воден цикъл и улицата е така. Колите се изчакват една друга да заобиколят дупките. От локвите не знаеш колко са дълбоки дупките", каза жител на селото.

"Миналата година,  март месец, дойдоха и остъргаха за една седмица. Не знаем ще се асфалтира ли, няма ли. Като вали дъжд стават огромни локви, колите минават, пръска се навсякъде, камъни хвърчат. Това е проблем, децата не могат да играят на улицата. Искаме да знаем ще се асфалтира ли, плащаме данъци всяка година. Като млад човек, който е избрал да живее на село, на чист въздух, плащам си редовно данъците, искаме да имаме хубави улици, а не това", допълни жителка на Калипетрово. 

"Правили сме си сами много неща по улицата. Преди 30 години изкопаха един канал за ВИК, развалиха асфалта и половината платно остана на камъни, на пръст. Ние сме си носили камиони с камъни да си сипваме, да не газим в калта. Пълнили сме си дупките с цимент, с пясък, но то е нетрайно", допълни друг жител на селото.

Дупки по улиците в село Калипетрово       Снимка: Незабравка Кирова

И всичко това на фона на наскоро асфалтирани улици в селото. И въпреки, че улица „Руен“ и съседните ѝ не са включени в този списък, кметът на селото Никола Узунов призовава за още малко търпение.

"Още миналата година май месец трябваше да започне този воден цикъл, но на нас ни е ясно, че не може да бъде асфалтирана улица, на която предстои да бъде направен канал. При улици, които имат одобрен проект е въпрос на време. Не мога да кажа защо това нещо се бави. Имам по-голямо желание от тях самите да се изпълни проектът. Неприятно е, знам, запознат съм, хората са прави да си кажат неволите".

Дупки по улиците в село Калипетрово    Снимка: Незабравка Кирова

От Общината и ВиК потвърдиха, че проектът за канализация е задвижен. Очаква се разрешение за строителство и прогнозата е до края на юли строително-ремонтните дейности да започнат.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско. Въпреки това има опасност част от продукцията да остане по дърветата, защото берачите не достигат. На места се жалват и от по-ниското качество на плода, заради лоши препарати, а от там и по-ниска изкупна цена. Други пък отчитат завръщане на българската кайсия на родния пазар...

публикувано на 26.07.21 в 17:23
Снимката е илюстративна

Популярни ли са у нас лентите в помощ на човек със скрити увреждания

Проект, популярен в Европа и света цели да подпомага близки на хора със скрити увреждания като аутизъм, синдром на дефицит на внимание, деменция, болест на Крон, страдащите от пътуване чрез раздаването на лента , която е знак, че деца или възрастни имат скрит проблем. Този проект у нас не е все още популярен. „Има една изключителна..

публикувано на 26.07.21 в 11:48

Започна инициатива "Приказна ваканция 21" за деца в библиотеката в Разград

За 11-та поредна година регионалната библиотека в Разград   „Проф. Боян Пенев“ започна инициатива за деца  и ученици.  Тази година тя е озаглавена  "Приказна ваканция 21", а целта е  да приобщи децата към четенето на книги и затова ще помогнат местни творци, писатели, художници. Заниманията с децата ще се провеждат всеки понеделник, сряда..

публикувано на 26.07.21 в 11:25

Германия e номер 1 туристическа дестинация за европейците в пандемията

Германия e номер 1 туристическа дестинация за европейците в условията на пандемия, показват данните на Туристическия борд на Германия. Страната ще рестартира туризма си като през настоящата година акцентира при представянето си като туристическа дестинация върху традиционните германски градове , популяризирането на традициите,..

публикувано на 26.07.21 в 10:57
Иван Брегов

Иван Брегов: Тръгва тежка отбранителна линия в защита на главния прокурор

„Тръгва една много тежка отбранителна линия за хипер защита на главния прокурор . Ангажиран е целият ресурс, който е отбранителната линия на главния прокурор, а обществото ни все пак издържа тази съдебна власт и този главен прокурор и е необходимо да знаем какво вършат в крайна сметка.“ Това мнение изрази пред БНР Иван Брегов от Правната..

публикувано на 26.07.21 в 09:34

Ще получи ли земеделието достатъчно по националния план за възстановяване

Имаме  реален шанс да надградим напоителните системи с европейски средства , но в рамките на следващия период за обща селскостопанска политика, където има възможност за 80-100% съфинансиране от ЕС за подобряване и изграждане на напоителните системи. Това каза пред БНР  заместник-министърът на земеделието Георги Събев, след като във финалната..

публикувано на 26.07.21 в 08:00

Новата посока – към суровините на бъдещето

От тази седмица вече работи сдружение за засилване на промишления капацитет в Европейския съюз за производството на полупроводници. Те присъстват в почти всички нови технологии като електрическите автомобили, чиито пазарен дял в Европа се е увеличил над двойно през второто тримесечие на тази година. Заради високото търсене и бавният процес на..

публикувано на 25.07.21 в 14:00