Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как ще бъдат убедени ромите да се ваксинират срещу Covid-19

Снимка: личен архив

Здравните медиатори в 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил са 5 и са постоянно сред жителите. Кварталът беше 25 дни под пълна карантина заради висок брой заболели от Covid-19.

По думите на заместник-кметапо социалните дейности в Община Кюстендил Радмила Рангелова ежедневно се търсят решения за намаляване на броя на заразените с коронавирус:

"Те отдавна работят. Няколко пъти провеждахме срещи с тях. След това организирахме среща в РЗИ, за да получат подробна информация за ваксините, да могат да популяризират полезността от ваксинирането, от имунизацията въобще".

Рролята на здравните медиатори е да работят ежедневно с ромската общност, допълни тя.

"Не е кампанийно, не е масово, не е необходимо масово събиране в ситуацията, в която се намираме. Те работят месеци наред, даже вече година, откакто е започнала епидемията. Работеха по популяризиране на мерките за предпазване от коронавируса, когато беше затворен квартала".

Опитът на Кюстендил ще се прилага и в останалите 8 общини в района.

"Искам да видя някакъв е резултат. Това го знаят и задачата е през РЗИ и общините", коментира областният управител инж. Александър Пандурски.

Според бизнесмена Сашо Кръстев, координатор на едно от сдруженията по ромската интеграция, в ромските квартали се разпространяват различни слухове и ромите се страхуват да се ваксинират.

"Когато общината започне да работи на терен с жителите, мисля, че ще бъдат убедени".

Анонимен активист в ромския квартал коментира:

"Ако иска правителството да има успех, трябва да се ангажират пасторите от църквата. Здравните медиатори няма да свършат работа 100%".

Според него трудно ще бъдат убедени ромите да се ваксинират.

"Аз смятам, че трябва да приветстваме идеята на министерството да стигне до ромските общности кампанията за ваксиниране. Смятам, че тя е положителна и трябва да я поощрим, но трябва по-различен акцент да бъде сложен и по-различен фокус, тъй като с фолк звезди няма да има ефект. Фолк звездите са популярни в тази общност и би било добре да покажат личен пример, да кажат, че подкрепят кампанията, да кажат, че те лично са го направили", каза в предаването "Нещо повече" Румян Русинов, представител на Българската общност за либерална демокрация.

По думите му трябва да бъдат избрани посредници, на които ромите имат доверие.

"Не трябва да пропускаме и факта, че през последните години имаше и базисно недоверие към правителстгвото, към властта, което също е фактор".

Според него финансови стимули няма да повишат броя на желаещите да се ваксинират, а информационните кампании имат въздействие:

"В дългогодишната си практика много мотивационни кампании сме провеждали и, когато те са правилно фокусирани и добре направени, те оказват своето влияние. Хората разбират, когато виждат, че изборът им е добре информиран и когато срещу себе си имат добронамерени хора, те взимат решения в определена посока. Бих призовал да се разчита на тези фактори, на които хората имат някакво доверие. За съжаление ромските организации през последните десетина години бяха маргинализирани от работа с ромската общност и от оказване на влияние върху ромската общност", подчерта Русинов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислав Христов

Натрупването на многословия в литературата и в кулинарията води до блокиране на сетивата

"Храната е част от основните стимули за творчество и си мисля, че когато храната не се приема само като обект за наяждане тя влиза в сферата на изкуството ", каза за БНР Владислав Христов, той е журналист, поет и фотограф. Автор е на рубриката "Големите творци и храната" в списание "Бакхус". По думите му литературните спорове не трябва..

публикувано на 01.08.21 в 09:00
Барикада от контейнери за боклук по време на генерална стачка в Бейрут, Ливан, 17 юни 2021 г. Стачката беше организирана в знак на протест срещу политическата и икономическа криза в страната на фона на непрекъснатото спиране на тока, високите разходи за живот и ниската покупателна способност, както и неспособността на политическите лидери да сформират правителство.

ЕС готов да наложи санкции на управляващия елит в Ливан

Европейският съюз обяви готовност да наложи санкции на управляващия елит в Ливан във връзка с политическата криза, която е завладяла страната, предаде АФП. В Ливан няма действащо правителство още от експлозията на пристанището в Бейрут през август миналата година. Това доведе страната до най-тежката икономическа криза, описана от..

публикувано на 31.07.21 в 08:07

43-ма бъдещи военни пилоти получиха първо офицерско звание

В Плевен първо офицерско звание получиха 43-ма курсанти от випуск “Раковски“ на Висшето военно въздушно училище „Георги Бенковски“. За проблемите пред единственото висше училище за военни пилоти , възстановено преди година, разказа пред БНР началник бригаден генерал Юлиян Радойски: "През тези години не можаха да натрупат практически опит, но..

публикувано на 30.07.21 в 16:52
Стефан Караджа

„Караул на паметта“ пред паметника на Стефан Караджа в Добрич

„Караул на паметта“ организират учители и ученици от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 153-та годишнина от смъртта на Стефан Караджа. Младежите са подготвили интересни факти за живота на революционера, направили са и вестник, който е бил издаден през 1935 година със статии и стихове за Стефан Караджа. Това е шестият поред..

публикувано на 30.07.21 в 08:50
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: По време на пандемията медиите бяха рупор на властта

По време на пандемията медиите у нас не са застанали на критична дистанция, а са се превърнали в рупор на властта - това установява проучване на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българския хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“. По време на пандемията е констатиран  проправителствен уклон , „особено на..

публикувано на 30.07.21 в 07:58
Лияна Панделиева

Лияна Панделиева: Санторини е много популярно място за фотосесии за двойки

Журналистката Лияна Панделиева посети Санторини заедно с 5 нейни приятели: „За първи път на такова място аз отидох с дрон и всяко излитане с дрона е това великолепно откритие на свободата на птица и изведнъж това, което виждаш се оказва или още по-красиво или фасадата е онова, което скрива нещо, което не е предвидено всички очи да видят",..

публикувано на 29.07.21 в 22:30

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на катастрофите

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на нарушенията от страна на шофьорите и ограничаване на катастрофите. Кампанията се казва „Летните послания на „Хоризонт“ и Пътната полиция“. „Лятото е изключително приятно за всички, защото са във ваканция, започват отпуските и човек си почива. Много е..

публикувано на 28.07.21 в 17:04