Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деца ще разговарят с Международната космическа станция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За пръв път чрез най-новата инициатива на Атлантическия клуб България ще се нареди сред пионерите в Европа.

Деца от България и Европа  ще получат шанс да зададат въпрос към екипажа на Експедиция 65 чрез Международната космическа станция. В регламента на конкурса има и забранени теми, с които всеки участник трябва да се запознае.

На 26-ти юли между 17:00 и 19:00 часа ще може да се проведат разговорите с Meждународната космическа станция.

Могат да участват всички деца на възраст между 6 и 19 - години, като запишат видео на английски език (до 20 сек), с уникални въпроси към астронавтите на борда относно - изследването на Космоса и програмите Артемис, Луна, Марс, Венера и STEM като отправна точка към мечтаното професионално пътешествие, както и по други космически теми. Крайният срок за изпращането на въпросите е 2 юли.

„Това е една изключителна възможност на децата да погледнат към звездите, към хората, които работят на космическите станции и да зададат своите уникални въпроси свързани с Космоса и Вселената“, на каза в „Хоризонт до обед“ доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН.

ЕПА/ БГНЕС

"Това е 101 –та образователна инициатива на НАСА и ние чрез Космическата асоциация можем да го осигурим на българските деца“, поясни доц. Георгиева.

"Сред забранените въпроси са свързаните с пандемията, извънземни същества, религия и политика. Но всички изпратили своите въпроси ще получат от нас поощтрителни награди - като публикации в нашите журнали, защото ще бъдат избрани само част от въпросите", поясни още доц. Георгиева от БАН.

На МКС се провеждат се провеждат различни научни експерименти като значението на микрогравитацията върху стареенето, болестите, за опазването на околната среда, разработване на технолии за зелена енергия, каза още микробиологът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потребителски сигнал до БНР за начисляване на годишна такса върху кредитна карта

Любопитен потребителски сигнал за начисляване на годишна такса върху кредитна карта подаде пред БНР Любомир Терзиев. Според него банка неправомерно иска такса от 200 лева за изминал петгодишен период , която той по договор не дължи. Самата банка обаче е на коренно противоположно мнение.     През 2011-та година Любомир Терзиев сключва..

публикувано на 04.08.21 в 09:59
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза в интервю за БНР политологът, университетски преподавател и  програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната. Пламен Николов за..

публикувано на 04.08.21 в 07:56

Климатиците в автомобилите се повреждат заради неправилна експлоатация

С повишаването на температурите през лятото обичайна гледка е в сервизите да се образуват опашки заради неработещи климатици в колите. Една от възможните причини е изтичане на фреон. Даже при нормална работа на системата изтичането на фреон годишно е от порядъка на 7-8%. Затова е необходимо веднъж на две години да се добавя. Клиенти на..

публикувано на 03.08.21 в 19:09
Снимката е илюстративна

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички м олби на родители, който не са одобрени “, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини , но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на..

публикувано на 03.08.21 в 13:39

Полагат се добри грижи за четирите двугърби камили в Столичния зоопарк

Четирите двугърби камили, които пристигнаха от Унгария се чувстват добре, контактни са и се радват на хората, които ги наблюдават. Те вече имат имена - мъжката се казва Дидо, а женските Миша и Татяна. Търси се име и за четвъртата камила, каза за БНР Ирина Сахатчиева, която отговаря за връзките с обществеността в Столичния зоопарк: " Могат..

публикувано на 03.08.21 в 12:49

Красимир Грудев: Да се прекрои изцяло здравна система означава да се сменят много закони

„Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според..

публикувано на 03.08.21 в 10:23
Тутракан

За девети път в Тутракан се проведе фестивалът „Огненият Дунав“

За девети път в Тутракан отново се проведе едно от най-мащабните събития в българската част на Дунав – фестивалът „Огненият Дунав“. Седмица на концерти на класическа и друга музика на известни изпълнители и художествени колективи. Кулминацията бе на 31 юли с концерт на “Фондацията” и приятели и със светлинно, огнено-лазерно шоу над..

публикувано на 02.08.21 в 20:42