Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет и забавление:

Мястото на стария хотел „Ислях хане“ в Русе ще приюти куклена сцена

Вече липсващата сграда на хотела е била обявена за паметник на културата, сега мястото е в бурени

Кукленият театър на русенци предлага съживяване на съседното историческо пространство
Снимка: БГНЕС

Преди 155 години в Русе отваря врати първият гранд хотел на българските земи – „Ислях хане". Той събира блясъка, лукса, романтиката и мечтите за модерния европейския живот на русенци.

Сградата на хотела е била обявена за паметник на културата, но ако днес преминете по улица „Княжеска“ в града, няма да я видите.

Преди век и половина гранд хотелът „Ислях хане“ започва да посреща гости от страната и чужбина, сред които търговци, политици, дипломати и кралски особи. В залите му елитът на града и държавата се събира за балове, вечеринки, театрални сценки, за романтично рандеву или бизнес среща.

В хрониките се пазят спомените за гости като Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, Херник Сенкевич, сър Хенри Ървинг и много други.

Автентичната атмосфера на „Ислях хане“, запечатана върху ретро картичка

Комфортът и превъзходната гледка на „Ислях хане“ към Дунава са отбелязани във всички справочници и бележки на пътешествениците от онова време. Неговата сладкарница е родното място на тортата „Гараш“.

С победата на народната власт през 1944 г. сградата е изоставена и времето безпощадно я разрушава. Довършват я багерите по времето на кмета Димитър Калчев, но пък остава решението на Общинския съвет тя да бъде възстановена в предишния й вид.

Тъй като повече от 25 години това не се случва, съседите на терена имат идея за временна смяна на предназначението. Това са актьорите от Кукления театър, които от десетилетия обитават двореца на княз Александър Първи Батенберг.

Теменуга Хараланова показва мястото, където ще бъде сцената на открито   Снимка: Ася Пенчева

„Още когато станах директор преди 11 години, ме грабна това местенце, което в момента е буренясало и е развъдник на змии и всевъзможни твари. Изглежда безобразно. Дойде моментът, в който се осмелихме да го поискаме това място, за да можем да обособим средище за малгуганите – средище на радост е забавление“, разказва пред БНР директорката на Кукления театър Теменуга Хараланова.

Предстои среща с главния архитект на общината. Първо трябва да се случи разчистването на този терен, уточнява Хараланова.

„Оказа се, че отдолу все още са мазетата на „Ислях хане“.

Директорката на театъра смята, че обществеността ще подкрепи идеята за откритата сцена. Вече има запитвания за включване на доброволци.

„Стената отстрани към Кукления театър ще бъде изрисуван в 3D графити. Ще бъде много красиво, много приказно.“

Преди да започне работа по облагородяването на терена, ще трябва Министерството на културата да даде разрешение да се работи по мястото, което в регистрите е паметник на културата, без да има паметник.

Ако някога се появи инвеститор, който да възстанови сградата на гранд хотел „Ислях хане", куклениците просто ще премахнат временната си сцена и столчета за работилниците.

Кой ще спечели - паметта на Русе или децата - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12