Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Лос: Растящо недоволство от ЕС в Германия пропуква Съюза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Значителен срив на доверието на германците в Европейския съюз се констатира в социологическо допитване, поръчано от Европейския съвет за външна политика. Допитването показва, че около 55 процента от хората в Германия смятат, че политическата система на Европейския съюз е вече грохнала. Това е скок с 11 пункта от ноември миналата година. 49 процента пък казват, че е спаднало или направо се е сринало доверието им в Евросъюза. 28-те процента, които съставят последната група, са най-много като дял от всички страни-членки. А 33 на сто от от германците виждат в Covid кризата доказателство, че евроинтеграцията се е задълбочила прекалено много. За сравнение, 23 на сто са мислили така преди година.

Какво стои зад тези данни, изненадващи или не, отговаря Рафаел Лос от берлинския офис на Европейския съвет за външна политика:

"Причините зад тези данни са няколко. Първо, откакто Урсула фон дер Лайен оглавява Еврокомисията, политиката на европейско ниво е под особено внимание в Германия. Когато тя се препъне, хората непременно забелязват. Освен това, след като се справихме доста добре с първата вълна на пандемията, слабото представяне на правителството през есента и през зимата наистина се отрази на обществените нагласи. Имунизационната кампания също е фактор - в сравнение с останалите страни в Европа и в света, в Германия тя протича сравнително гладко. Но хората пак са разочаровани - защото е накърнена гордостта на Германия да върши всичко максимално ефикасно. И не на последно място - доверието пада и заради скандалите с политици, които са извличали лична полза от сделки с предпазни маски".

Ако евроскептицизмът напредва толкова стремглаво в Германия - най-влиятелната еврочленка, какво ще се случи с по-нататъшната интеграция в Европейския съюз?

Принципно това означава, че относителният консенсус, на гърба на който интеграцията в Съюза напредва през последните десетилетия, отслабва. Той може и да поддаде фатално, ако политиците не съумеят да генерират допълнителна подкрепа за европейския проект - и в Германия, и в останалите еврочленки. Това би довело до задълбочаване на пукнатините в Европейския съюз. Външни недоброжелатели и вътрешни скептици ще могат да разединят още повече европейците.

Това, разбира се, не означава, че утре Европейският съюз ще се разпадне. Но запазването на продуктивни отношения между страните членки ще се превърне в огромно бреме. А гражданите все повече ще губят доверие в способността на Европейския съюз да изпълни мисията си да осигурява мира и просперитета на континента.

Наближава краят на 16-годишното управление на канцлера Меркел. В определени кръгове тя е определяна като твърде предпазлив лидер на вътрешната и на международната политическа сцена. Промяната изглежда почти неизбежна след нея. Дали Германия няма да започне по-агресивно да налага собствените си интереси в Евросъюза?

Европейският съюз щеше да спечели много, ако Германия беше по-наясно със собствените си интереси. Към момента германските и европейските интереси се съчетават в нашия политически дискурс. В смисъл - каквото е добре за Германия, е добре и за Европа, и обратно. Но според мен това не би трябвало да е непременно така, защото води до вземане на решения в името само на солидарността и саможертвата.

А все повече германци не са доволни, че е така. "Защо все ние трябва да се жертваме в името на останалите!?", питат се те. Ако политиката бъде вкарана в рамките на националните интереси, ще е по-честно при обяснението на политическите сделки на ниво Европа - не само за моралната страна на дадено решение, но и за конкретните ползи от него.

Глупаво би било, разбира се, германците да искат да доминират определянето на европейските политики в полза само на собствените им интереси. Но един по-егоцентричен подход от Германия би облекчил и останалите европейци за разбирането на германските позиции и намирането на необходимите компромисни решения.

Германските политици изглежда упорито не искат да осъзнаят, че американската идея за "край на историята", процъфтяла в Германия в смисъла ѝ за просперитет чрез интеграция и приоритет на икономиката над геополитиката, вече е в историята. Пример - "Северен поток 2". Ще се промени ли това след Меркел?

Прав сте, че възприятията в Германия в това отношение се променят, макар и бавно. Берлин, според мен, осъзнава, че установеният след Студената война световен ред вече не е толкова непоклатим темел, колкото смятаха дълги години след падането на Берлинската стена. Защото ценностите и правилата се поставят под въпрос все повече и повече, и то не само в Европа. Дълго време това беше неразбираемо за лидерите в Германия - "защо ще иска някой да променя правилата на играта, след като всички печелим от нея", чудеха се те. Все по-ясно става обаче, че далеч не всички по света разсъждават така.

За "Северен поток 2", например, Берлин вярва отколе, че ако поддържаш основания на правила световен ред и сред тях няма такива, които се нарушават с този проект, може да продължи с него - в основни линии пренебрегвайки почти напълно геополитическия аспект. Затова германското правителство наистина възприема този проект като чисто икономически.

Ако следващото правителство постави въпроса за геополитическия характер на международната търговия и икономическите отношения и спре да ги възприема като напълно отделни неща, това ще е огромен плюс за германската външна политика. А също и за европейската - по-специално за процеса на вземане на решения в Брюксел от страните членки - например за обща европейска отбранителна политика. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън каза нещо странно тази седмица в Берлин - че Америка няма по-добър партньор и приятел от Германия. Странно най-малкото предвид доскорошната открита враждебност, подкладена от Доналд Тръмп.

Има множество прилагателни в арсенала на дипломатите, с които те могат да опишат отношенията на своите с други страни. Със сигурност думите на Блинкън прозвучаха достатъчно ласкателно в германските уши. Така Съединените щати дадоха да се разбере, че оценяват ролята на Германия в оформянето на общите политики на партньора, който вижда Америка в Европейския съюз. В НАТО - също. Там предстоят важни решения през следващите години, а и наближават изборите за Бундестага.

Разбираемо е, че американците тъкмо сега - преди тях - изтъкват колко важни са отношенията ни, за да могат да допринесат за оформяне на позитивно възприятие сред германците за Съединените щати под управлението на Джо Байдън. От това как ще се развият трансатлантическите отношения зависи колко ползотворни биха били те - за икономическото възстановяване от пандемията, за спасяването на климата, за сигурността и стабилността на Европа.

Интервюто с Рафаел Лос можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис

Клаус Йоханис не подкрепя въвеждането на задължителна военна служба

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че не подкрепя въвеждането на задължителна военна служба, предаде агенция "Аджерпрес".  Той направи коментара, след като бе попитан за свое по-ранно изказване, в което подчерта необходимостта Румъния да укрепи военния си резерв.  Наборната военна служба в Румъния бе премахната през 2007 г.  В..

публикувано на 23.04.24 в 17:04
Отляво надясно - Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Асен Василев подписват споразумението за общо явяване на изборите

ПП и ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България". Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията заради..

публикувано на 23.04.24 в 17:02

В Девин искат да възстановят фермата за глухари

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Разясняват на ромите в Кюстендил за заразяването и последствията от коклюш

Здравна беседа за заразяването и последствията от коклюш организираха активисти от ромския кв. "Изток" в Кюстендил, откъдето са починалите две новородени бебета. В 12-хилядния квартал искат да имат яснота по проблема, както и как да се предпазват. И как да се прави ваксинирането.  След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41
Стефан Софиянски

Стефан Софиянски: В следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще имат пълно мнозинство

Борбата за МВнР не е за външната политика на България, а за това кой ще прави изборите в чужбина. Това заяви пред БНР Стефан Софиянски, бивш служебен премиер. "Овладяването на външното министерство е стратегическа цел на ГЕРБ и ДПС".  Служебният кабинет е на ГЕРБ , смята още Софиянски. "Самата конструкция на тези промени в Конституцията..

публикувано на 23.04.24 в 16:32

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17