Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване ще има дисциплиниращ ефект - пари срещу реформи

Вицепремиерът открои като сериозен проблем разпределението на евросредствата между столицата и други региони в страната

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

„Не изпитвам злоба и инат нито към бившите управляващи, нито към нито един представител на политическата класа в България. Идвам от друга среда, не съм бил до момента въвлечен в политическите дискусии тук. Много полуистини и дори откровени лъжи се казват и тази атмосфера на постоянни манипулации не помага на обществото.“ Това каза в интервю за БНР вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в отговор на коментари от страна на предишните управляващи от ГЕРБ. 

Нито една страна не е получила парите си по нейния план за възстановяване. Няколко такива плана са одобрени, уточни Атанас Пеканов.

„Бившите управляващи имаха възможност да подадат техния план, за който имаха 9 месеца да работят. Аз не съм коментирал защо те решиха да не го правят, но решиха да не поемат тази отговорност.“

Парите по никакъв начин не са застрашени. Абсолютно невярно е, че Гърция е получила техните пари, нито пък, че се къпе в пари“, изтъкна вицепремиерът. По думите му тази година както Гърция, така и България ще получат 13% от полагащата се сума.

Пеканов заяви, че в момента служебният кабинет се опитва да спаси Плана за възстановяване или поне да подобри частите, които са незадоволителни.

По около половината от проектите има подобрение. Тази седмица ще бъде готова цялостната визия, увери вицепремиерът.

„В края на юли ние искаме да сме готови с нашите подобрения.“

При подаване през юли, парите ще дойдат най-рано през септември, а при по-късно подаване – някъде през октомври, поясни Атанас Пеканов.

Не правим абсолютна ревизия. Задържаме някои от проектите, които смятаме, че са важни, но надграждаме други, вкарваме нови планове и махаме неща, за които смятаме, че не са били употребени или зададени по най-добрия начин“, коментира Атанас Пеканов в предаването „Неделя 150“.

Съпоставяйки ресурса по Плана за възстановяване с ресурса на многогодишната финансова рамка на ЕС, вицепремиерът изтъкна, че важни приоритети винаги могат да бъдат вместени и в оперативните програми. По думите му са били получени много смислени проекти, но няма техническо време те да бъдат включени в Плана за възстановяване. Именно затова трябва да се мисли да се финансират по други пера и компоненти.

Пеканов открои като важен дисциплиниращия ефект на Плана за възстановяване, заради изискването за определени реформи срещу получаването на средства.

Като сериозен проблем той определи разпределението на евросредствата между столицата и отделните региони на страната. Пет региона на страната са сред най-бедните в Европа, въпреки това София, която не е сред тях, продължава да взема голям ресурс от общия ресурс на страната, което според Пеканов не е устойчив модел.

София, която се развива относително добре, не би трябвало да взема несъразмерна част от тези средства“, смята Атанас Пеканов.

Всички за момента предвидени средства по Плана са грантова част – ЕК ще изтегли заем, а на нас ще даде средства, които ние няма да връщаме, разясни той.

„Ние получаваме средствата, след което решаваме по какъв начин те да стигнат до бизнеса, крайните бенефициенти и т.н. Голяма част от тях също ще стигнат като грантове, но някаква част ще стигнат като кредити.“

13% е префинансирането, което страната ни ще получи тази година седмици след одобряването на националния ни план.

Всичко друго ще идва, след като покажем, че нещата, които сме обещали, наистина са се случили, уточни Пеканов.

Всичко трябва да бъде доказано, че се е случило и едва тогава ще можем да получим парите. Това е правилен подход.“  

Атанас Пеканов изрази мнение, че някои институции и министерства не са достатъчно подготвени, защото с години не е граден капацитет те да могат да правят важни интервенции в икономиката.

С пандемията България се справи по възможно най-лошия начин, имаме едни от най-лошите индикатори в целия свят, коментира още Атанас Пеканов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Хоризонт"

На 20 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9.00 до 17.00 часа на  предавателя на ултракъси вълни СТРУПЕЦ 4  на честота 94.7 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала на "Хоризонт". Можете да  слушате програмата онлайн на   player.bnr.bg , а в района  на град Роман на честота 101.4 мегахерца.

публикувано на 20.10.21 в 06:00

Откъде идва инфлацията

Паричната политика на централните банки, а не високите цени на енергоресурсите и на храните са в основата на ускоряването на инфлацията. Мнението е на Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. В новия епизод на подкаста „На всяка цена“ Панчев обърна внимание, че..

публикувано на 19.10.21 в 15:48
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Участваме в протеста, защото от високите цени са засегнати училищата, болниците и ВиК - тата

"От ЕК вече ни предупреждават, че този скок на цените ще се развива и няма да спира до тук и до април следващата година няма да има нищо добро за индустрията ", съобщи пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа за националния протест на работодатели и синдикати за високите цени на тока. Бизнес и синдикати на протест: Искат спешни мерки..

публикувано на 19.10.21 в 09:36

Проф. Петко Салчев: Двойно е увеличението на плащанията за Covid пациенти през тази година

"Двойно е увеличението на плащанията за Covid пациенти за деветмесечието през тази година спрямо миналата е със редно 179 на сто по-високо , или почти двойно, което НЗОК изплаща", съобщи пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. Рекорден брой за четвъртата вълна нови случаи на коронавирус у нас МЗ обявява в близките дни нови Covid..

публикувано на 19.10.21 в 07:59
Радиопредавател

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Хоризонт" заради профилактика на предавател

На 19 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9.00 до 17.00 часа на  предавателите на ултракъси вълни КАРЛОВО 4 на  честота 99.4 MHz  и СИЛИСТРА 4 на честота 103.3 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала на "Хоризонт".  Можете да  слушате програмата онлайн на  player.bnr.bg .

публикувано на 19.10.21 в 06:00

Все повече млади хора търсят помощ от психолог

Увеличава се броят на младите хора, които търсят подкрепа от психолог, заради продължаващата  ситуация с разпространението на коронавируса. Това съобщи за „Хоризонт“ психологът Биляна Караджова от Контактния център на БЧК.  Експертите отчитат задълбочаване на тревожността заради разнопосочната информация. „Препоръките, които даваме към..

обновено на 17.10.21 в 11:26

Всички станции на московското метро вече "разпознават" пътниците

От 15 октомври всички станции на московското метро са оборудвани със система за плащане чрез лицево разпознаване. Създателите на системата Face Pay твърдят, че тя няма аналог в света. Преминаването през турникетите на метростанциите ще става, след като специална камера разпознае лицето на пътника. Процентът и качеството на разпознаване са на..

публикувано на 16.10.21 в 12:41