Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Николай Табаков получи наградата за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“

Николай Табаков
Снимка: Пламен Христов

Писателят Николай Табаков стана третият носител на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“, която община Ловеч присъжда от 2015 г. насам със съдействието на  Съюза на българските писатели.

При сериозна конкуренция на осемте номинирани писатели Табаков получи признанието от специалната комисия и бе награден със статуетка, грамота от Община Ловеч и парична сума. 

"Мисля, че в България няма човек, който се занимава с литература, няма значение дали е учител, писател, дали е критик преподавател в университет, който да не знае какво е Димитър Димов за българската литература, тежката артилерия в българската литература, този човек е наричан бялата лястовица, наричан е чужденец. Той идва с гръм и трясък, той не стъпва върху традициите, върху патриархалното или писането за патриархалното, за селото. Той идва с гръм, той прави урбанистични сюжети, тогава, когато не са съществували“, каза за БНР Николай Табаков.

По думите му литературата и философията не дават готови отговори, а задават въпросите:

"Философията върви напред, тя задава големите въпроси, тя се движи на границата на човешкия опит. Философията говори на специализиран език, тя говори на професори, доценти, преподаватели, студенти, философи, а литературата е тази, която може чрез езика да разкаже всичко това на много повече хора".

Творчеството на Николай Табаков впечатлява и книгите му са едни от най-търсените в ловешката библиотека, а и не само там.

По думите му литературата е най-великото изкуство:

Литературата затова е много голяма, защото тя може да ни върне веднага напред или назад във времето, може да ни даде възможността да подушим мириса на сухи листа, можем да видим как пада на повърхността на бюрото светлината или не пада, но освен всичко друго той работи с това - с въображението на читателя“.

Николай Табаков е роден през 1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Основател и доскоро управител на издателска къща „Анубис“. Автор е на романите „Изгубеното поколение”, „Пинокио”, „Няма да е все така”,  „Да”, „Византия”, „Ветровете ни мраморни”, „Синята гора“ и други.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11 художници участват в пленера "Хартията – Същност и намеса" в Добрич

През тази седмица в Художествената галерия в Добрич се провежда пленер под надслов "Хартията – Същност и намеса". Участие в творческата инициатива вземат 11 художници от Добрич и страната, чиято задача е да сътворят художествено произведение от сферата на визуалното изкуство от хартия, без ограничение за начина и подхода към материала.  В..

публикувано на 02.09.24 в 15:30

Японската скулпторка Нобуко Уеда открива изложба в София

Тази вечер в галерията "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи се открива изложбата "Хванати в спирала" на японската скулпторка Нобуко Уеда.  Изложбата е част от "София Хартиен арт фест" 2024. Фестивалът съвпада и с 35-ите дни на японската култура в България.  "Тази година посвещаваме на 3 големи годишнини,..

публикувано на 02.09.24 в 12:48
Злата Чочиева

Злата Чочиева: Сцената е един от най-важните учители за музиканта

Струва ми се, че пианистката Злата Чочиева няма все още български фен клуб – името ѝ не е познато по нашите ширини, затова бих започнала с акценти от нейната биография:  Родена е в Москва, но има осетински корени – името Злата дори звучи много по нашенски и тя твърди, че често я питат има ли нещо балканско в кръвта ѝ.  Сяда на пианото на 4,..

публикувано на 30.08.24 в 18:51
nadezhda_zaharieva

Обичаната поетеса Надежда Захариева

Случи се така, че с Надежда Захариева разменихме книги в една прекрасна лятна литературна вечер. Не бях чела " Душа на длан" и великолепните й стихове стоплиха душата ми. Реших да стопля душите и на слушателите с тази стихосбирка, в която присъства сякаш самия живот на жените. Толкова истинско поетично слово. Надежда Захариева е родена на..

публикувано на 01.09.24 в 05:05
Дани Белчева

Дани Белчева: Желанието да си искрен те отклонява от клишето

"Влече ме джазовата естетика с тази импровизационна част , с която всички музиканти, джазмени неизменно изразяват себе си. И винаги се получава диалог, слушаш като че ли другите повече от себе си. Исках да опозная себе си през този завой, през това пресичане." Това каза в интервю пред БНР Дани Белчева, която със своя квартет ще изнесе концерт..

публикувано на 30.08.24 в 11:05
Камен Чанев

Спомен за непрежалимия тенор Камен Чанев

В рубриката за българското музикално минало и видните личности в историята "Помните ли..." Красимира Йорданова разказва за тенора Камен Чанев по случай 60-годишнината от неговото рождение, която той не доживя: Трудно ми е да попитам помните ли Камен Чанев - до скоро, като че ли вчера, звучеше неговият красив глас и ние се радвахме на тази красота...

публикувано на 28.08.24 в 18:57

Аполония на 40: Кои класически музиканти ще празнуват в Созопол

На 29 август с концерт на Симфоничния оркестър на БНР с неговия главен диригент Константин Илиевски и солистка - оперната певица с блестяща  международна кариера Светлина Стоянова, в Амфитеатъра на Созопол ще бъде поставено началото на Празниците на изкуствата "Аполония".  Традиция е българският културен елит да се събира в артистичните пространства на..

публикувано на 28.08.24 в 18:14