Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призивът на Съюза на съдиите за оттегляне на ВСС е малко политически ход

Боян Магдалинчев: Атмосферата в съдийската колегия не е от най-добрите, но ВСС все пак работи

По отношение на съдия Мария Вранеску се правят недопустими внушения, смята представляващият Висшия съдебен съвет

Боян Магдалинчев
Снимка: Силвия Великова

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи като „малко политически ход“ искането на Съюза на съдиите за оттегляне на целия Висш съдебен съвет след оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

„Добре би било да го обсъдим и добре би било тези, които искат оставката на целия ВСС, да се замислят какво ще стане след това. Ако те са големите мераклии за влизане в състава на съвета, просто няма да има как да се случи това нещо. Няма да има никакъв ВСС. (…) Ако ние подадем оставка, какво ще се случи? Няма да има орган, няма да има процедура, няма да се проведе никакъв избор. Отгоре на това няма да има бюджет – няма кой да го внесе“, коментира Магдалинчев в интервю за БНР. Той допълни, че реакцията на Съюза на съдиите не е професионална, а по-скоро политическа.  

„Този съвет все пак работи. Макар че атмосферата, особено в съдийската колегия, не е от най-добрите. Там е празнословие“, подчерта Боян Магдалинчев. По думите му „случва се от време на време, с много усилия да се проведе нещо, което може да се направи за час-два“, а заседанията са „тягостни“ и „няма нищо общо с това, което трябва да се направи“.  

С много усилия минават решенията по различни въпроси, изтъкна Магдалинчев.

Отстрани изглежда, че е по-демократично заради самото говорене, но това говорене практически не подпомага много.“

В момента кадровият орган се състои от 22 души от общо 25. Относно процедурата по избор на нови членове от съдийската квота Боян Магдалинчев уточни, че в 7-дневен срок от прекратяване на мандат следва да се определят дата, час и място за провеждане на Общо събрание за попълване на състава на ВСС.

Най-вероятно ще се случи към септември месец.“

По повод изявленията на двама министри от правителството за работата на съдия Мария Вранеску във връзка със спиране на вписвания, което бе последвано от реакции на Софийския градски съд и на Съюза на съдиите, Боян Магдалинчев уточни, че има стъпки за реакция при такива ситуации, разписани в приетите през 2019 г. стандарти за независимостта на съдебната власт. Във връзка с това съществува и екип за реакция при кризи.

„Екипът за реакция при кризи реагира в един последващ момент, когато види, че напрежението започва да се нагнетява. Тогава той може да реагира сам, да излезе с декларация или да сезира съответната колегия на ВСС те да излязат с реакция. В конкретния случай действително е недопустимо, още повече, че в това изявление (на Кирил Петков в предаването на БНТ „Панорама“ – бел .ред.) се правят внушения, които са недопустими, по отношение на съдия Вранеску.“

Според Магдалинчев „не е нормална такава реакция на представител на изпълнителната власт“.

Съдийската колегия на ВСС не може да се намеси в конкретно дело на който и да е магистрат, категоричен е той. Това е регламентирано в Закона за съдебната власт.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11