Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ива Валентинова и нейното „бягство“ към „Тишината“

Ако трябва да опиша поезията с една дума, тя е море“. 

Това сподели в предаването „Нощен Хоризонт“ поетесата Ивана Пунчева, с творчески псевдоним Ива Валентинова. Тя има две стихосбирки. „Отговор от Тишината“ и „Бягство“. Завършва „Театър на движението – Танцов театър“ в НАТФИЗ. 

Откакто издава първата си стихосбирка, Ива променя мирогледа си. Признава, че възприема нещата по различен начин. С първата си книга се опитва да даде отговори на въпросите, които хората ѝ задават. Тих човек е. Ето защо и думата „тишина“ в дебютната ѝ стихосбирка е с главна буква. Тишината е самата тя

Ива избира да учи специалност „Театър на движението – Танцов театър“ в НАТФИЗ. Сестра ѝ завършва същото. Ивана тръгва към Академията с мисълта да кандидатства „Драматургия“, впоследствие обаче кандидатства „Танцов театър“ и „Актьорство за драматичен театър“. Приемат я в първата специалност. Не танците обаче са голямата страст на Ива. За нея писането е най-истинският начин да се изразява. По-лесно ѝ е да пише, отколкото да говори, признава и самата тя. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Лушнарев

Народният певец Георги Лушнарев: Народната музика е смисъла на моя живот

"Повече от 50 години се лутам от бряг до бряг, в бистри и мътни води, но не се отказвам от моето страдание. Каквито и времена да настъпят аз ще обичам народната музика - смисълът на моя живот. Когато погледна изминатия път с благодарствено сърце трябва да кажа, че народната музика ме научи да бъда почтен, точен и мъдър в живота “, каза за..

публикувано на 24.10.21 в 10:58

Александър Секулов: Ежедневно имаме нужда от поезия

"Всички имат ежедневна, дълбока и неосъзната необходимост  да се връщат към огромни понятия като "отечество", към достойнството ни като народ . Това не са маркови неща, но хората имат нужда всеки ден да размишляват върху това, имат нужда от поезия".  Юлиян Вергов: "Народът на Вазов" не е спектакъл за Вазов, а за целия български народ Това..

публикувано на 22.10.21 в 16:54
Хайри Хамдан

Новата книга на Хайри Хамдан е стихосбирката "Аз, бедуинът"

" Писателите, поетите, музикантите, художниците са съвестта на обществото . Те успяват да гледат зад видимото, да преценят какъв принос могат да дадат на това общество, каква надежда, спасение, защото и този вирус ще мине, но предизвикателствата са сериозни", каза за БНР Хайри Хамдан, писател, автор на няколко книги, преводач. Най-новата му книга –..

публикувано на 21.10.21 в 16:55

Георги Господинов: Безчувствеността и бездарието са част от националната ни катастрофа

" Усещането за общност ни различава от италианците . Италия е една страна, връщаща се към живота след Covid-19, след като е преминала през ужаса. И там знаят, че са постигнали всичко заедно. Панаирът на книгата в Торино отчете небивало посещение".  Това сподели пред БНР Георги Господинов, който преди броени дни спечели най-престижната италианска..

публикувано на 21.10.21 в 16:28
Веселина Седларска

Веселина Седларска: Гладните сърца търсят любов

Весели и тъжни разкази изпълват новата книга на Веселина Седларска „Гладни сърца“ . Историите са истински, случили се с реални хора, с „истински, гладуващи сърца, търсещи смисъл, топлина и завършеност“. А вдъхновител за книгата е един разговор в болнична стая. Авторът вплита в своите разкази тънките, пъстри нишки на смисъла, за който..

публикувано на 21.10.21 в 15:22
Лео Кадели

Лео Кадели: Искам доброто да не спира да съществува

"Чрез платформата „Приятели, помагайте“ вече сме помогнали на близо 9 хиляди семейства с различни неща - ремонти, сметки, инвалидни колички, хранителни продукти, като сме направили над 300 ремонта", каза пред БНР в Деня на благотворителността Лео Кадели , който е номиниран за Будител на годината. . Неговата номинация идва заради..

публикувано на 19.10.21 в 11:51
Михалис Гарудис

На 81-годишна възраст си отиде художникът Михалис Гарудис

На 81-годишна възраст си отиде художникът Михалис Гарудис. За това съобщи Гергана Борисова от галерия „Арте“. Михалис Гарудис е име в изкуството – артист и колоритна личност, която през годините създаде „стила Михалис Гарудис“ – изкуство, което се вписа в българската художествена сцена. Гарудис е гръцки и български художник, роден в 1940 година в..

публикувано на 18.10.21 в 18:22