Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разногласия по проектонаредбата за свободното къмпингуване

Снимка: къмпинг Градина

Граждански организации излязоха с призив до институциите за оттегляне на Проектонаредбата, регламентираща свободното къмпингуване в страната ни и която през месец юни беше подложена на обществено обсъждане. 

Все още обществено обсъждане не е проведено, събират се становища и се надяваме да има и обсъждане. Силно отрицателен е вотът на хората, не само от хората, които практикуват този туризъм“, каза пред БНР Йордан Ибришимов от „Българско кемпер общество“ във връзка с  нуждата от национална къмпинг стратегия и свободното къмпиране.

„Българско кемпер общество“ изпрати до президента, министър-председателя и ресорните по проблема министерства, както и за сведение на икономическия, културния и здравния министър, своето становище за оттегляне на наредбата по чл.10а от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която въвежда пълна забрана за свободно къмпиране по Черноморието.

Цялата наредба ни притеснява, през нея се вижда, че това е един документ, който да унищожи къмпинг туризма. Там няма регулации, а идеи как да се забрани нещо и невероятно утежнени процедури, ако искаш да къмпингуваш, нещо което е елементарно, вместо да се каже елементарно - недей да пречиш, живей в хармония с природата“, смята Ибришимов.

Темата коментира в предаването „Хоризонт до обед“ и Дончо Бораджиев, адвокат от „Спаси Корал“.

„Тази наредба нищо не регулира, тя просто забранява. Тя въвежда невъзможни и непосилни изисквания за хора, които искат да почиват сред природата, това е лобистки закон, който защитава дерибеите да си заградят с огради българското Черноморие“.

Кметът на община Шабла Мариян Жечев коментира, че свободното къмпиране генерира отпадъци:

"Този генериран отпадък се плаща от данъците на нашите съграждани. За тази услуга ние не получаваме нищо. Разминаваме се тотално с идеята в Закона за местни данъци и такси - замърсителят да плаща разхода".

Мариян Жечев допълни, че приходите за местната власт от туризма са свързани с туристическия данък. Свободно къмпингуващите не плащат такъв данък.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

WWF с нова кампания за повишаване на информираността за климатичните промени

"Проектът "Климатични герои" цели да се бори срещу дезинформираността, която съществува на национално и регионално ниво, тъй като проектът се изпълнява в още няколко държави - в Сърбия и Румъния, но истината е, че в момента има едно несъответствие и неразбиране между това какво правим в нашето ежедневие и как тези действия резултират върху..

публикувано на 28.09.21 в 16:46
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43