Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разполагаме с 10 години, за да спрем климатичните промени

Снимка: climateka.bg

Платформата "Климатека" отпразнува една година от създаването си:

"До момента нямаше такава платформа в България. Проблемът с климатичните промени е част от ежедневието ни вече и решихме, че, въпреки че 2020-а беше много турболентна и белязана с икономическа и социална криза, не може повече тази тема да няма информация за нея“, каза за БНР Пламена Маринова от платформата „Климатека“.

По думите на Пламена Маринова има голям скептицизъм по отношение на климатичните промени.

"Реално в глобален мащаб има научен консенсус, че климатичните промени съществуват и разговорът, и диалогът са минали на ново ниво, в което се дискутират какви биха могли да бъдат решенията за смекчаване на ефекта от климатичните промени“.

На сайта на платформата "Климатека" има секция за митовете:

"Мисля, че най-често разпространеният мит е, че човекът няма нищо общо с това, че климатичните промени се случват и че не можем да направим нищо, ние хората. Истината е, че ние имаме принос и за причините, и за климатичните промени с нашата икономическа дейност, която допринася за парниковите газове. Другото е, че има как да ги намалим и да имаме по-отговорно потребление и поведение цялостно, за да смекчим тези климатични промени и да се адаптираме към справянето с тях", допълни Маринова.

Според нея прекомерната употреба на пластмаса за еднократна употреба може да бъде заменена с по-устойчиви опаковки, за да не нанасяме вреда на околната среда:

"Един от проблемите, който е свързан с климатичните промени е, че те винаги звучат много далечно и дистанцирано за хората. Чуваме, че нещо се случва на Антарктида, в Амазония, но то е в другия край на света и звучи все едно нас не ни касае. Истината е, че природата е една обща система и това нещо се случва в другия край на света. Със сигурност в някакъв момент ще има отражение и на нашите географски ширини", подчерта Пламена Маринова. 

В предаването "Графити по въздуха" Зорница Спасова коментира, че климатичните промени са признати като рискови фактори за човешкото здраве, скоро Световната здравна организация го определи този фактор като най-голямата заплаха за здравето през XXI век.

"Очаква се годишно между 2030 и 2050 година да загинат 250 хиляди души само от преки последици, свързани с изменение на климата, без да включваме косвените последици, свързани със замърсяване на води, недостатъчно водоснабдяване, ниски реколти". 

По думите на Зорница Спасова в момента сме в навечерието на голяма промяна в екологичен мащаб и се смята, че имаме 10 години, в които можем да спрем затоплянето на климата и климатичните промени след това ще бъде късно. 

"В момента и в България можем да кажем, че сме в период на гореща вълна, въпреки че имахме преминаване на един студен фронт, когато се усети едно захлаждане, особено на нощните температури, което е много важно. Много неблагоприятно е въздействието на високи дневни температури и на нощни температури над 20 градуса, които се определят като тропични нощи и не дават възможност на тялото да си почине".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43

Туристическата камара във Варна предлага да отпадне PCR тестът за още няколко държави

"Целият път от Кичево, откъдето идват главно румънците в момента е разкопан и разбит. Той е на чакъл, този път не беше наложително да се ремонтира през лятото и в момента имаме струпване на автомобили по долната артерия , която е по пътя за Златни пясъци", каза за БНР председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров. По думите..

публикувано на 18.08.21 в 17:41