Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евродепутатът Томас Вайц: Парите чакат българското правителство

България има фантастично горско наследство, силно гражданско общество и слаби институции, които не контролират незаконната сеч, казва съпредседателят на европейските „Зелени“

Томас Вайц по време на посещението му в България
Снимка: „Зелено движение“

През фондовете за възстановяване големите държави застават на една линия с малките, заяви в интервю за БНР австрийският евродепутат Томас Вайц, съпредседател на европейските „Зелени“, който посети страната ни.

„Трябва да сме сигурни, че тези пари се използват в полза на гражданите, а не единствено от големите бизнеси или от олигарсите. Тези пари България трябва да ги ползва и за прехода към зелена икономика, към възобновяема енергия, публичен транспорт, енергийна ефективност на сградите. Уникален шанс за държавата, за да може чрез фондовете да се промени икономическият модел, който ще е и бъдещият модел за функционирането на Европа. Бих препоръчал на България да не изостава да не се бави, а просто да грабне възможността“, каза Томас Вайц в предаването „Преди всички“.  

Парите чакат българското правителство. Чакат стратегическия план на правителството за това как да бъдат използвани. Важно е тези пари по-скоро да бъдат получени, защото България трябва да се възползва от тези пари, от това европейско финансиране.“ 

Българските гори все още са запазили добър генетичен фонд, но трябва да има по-строго прилагане на закона за опазване от нелегалната сечсмята Вайц, който е специалист по гори и селско стопанство.
     

„Видях много много защитени местности и мога да кажа, че страната ви има фантастично наследство. Запознах се и с методите за борба с вредителите по културите. В България, както и в Румъния все още използвате вредните да насекомите препарати, а това оказва влияние на пчелите. Пестицидите при вас се използват в големи количества“, отбеляза Томас Вайц.

Илюстративна снимка: БГНЕС

Споделяйки своите впечатления от Рила и Витоша той подчерта:

„Наблюдаваме известни практики, които не са според законодателството ви за опазването на горите. Видяхме сеч с тежка механизация. Машините оставят доста сериозни следи, което води до ерозия. Добиването на дървесината, където е сравнително ОК, самият процес оставя доста щети по околните дървета.“

Австрийският евродепутат е на мнение, че ситуацията у нас е „донякъде много добре“ заради многото защитени територии, които по думите му се поддържат добре.

„Но в отдалечените места от главните пътища наистина има проблеми с нелегалното добиване на дървесина. А също така и с рязането „до корен“.  

След 10 дни Европейската комисия ще оповести нов проект за стратегия за горите. Какво всъщност трябва да се знае? 

Тази стратегия за горите е своеобразен опит за създаването на единни стандарти за опазването и управлението на горското стопанство в цяла Европа, изтъкна Томас Вайц.

„Ако ефективно искаме да се справим с климатичните промени на глобално ниво, или със затоплянето на глобално ниво, трябва не само да се ограничаваме в земеделието, но и да говорим и за поддържането на горите. Важно е тези гори да са подготвени не само за начина, по който ще се отнасяме с тях чисто икономически, но и за това как те трябва да посрещнат промените в климата. За да може и занапред от тях да добиваме дървесина, но и да предоставят онова, което винаги са ни давали - вода и биоразнообразие. Нужно е да бъде намалено значително рязането на дървесината „до голо“, защото това не само носи вреди за почвата, но създава проблеми със засушаването и горещината. Дори е необходимо да направим промени в начина на залесяване. Например в райони, които са залесени със смърч или иглолисти видове, е добре да има и широколистни видове. Трябва тези гори да бъдат трансформирани в смесени, за да може да оцелеят в по-горещите периоди, когато и ако те зачестят в бъдеще.“  

Нелегалната сеч е не само проблем в България или Словакия. В Румъния също има проблеми, посочи Томас Вайц.

„Но подобен нелегален добив се случва, ако институциите, които го контролират, са слаби. Това е и корупционен въпрос. Но тези проблеми засягат и бъдещите поколения. Виждам, че в България има наистина силно гражданско общество, което се застъпва за своите гори и за природната среда. Затова е нужно самите институции да вършат своята работа и да проверяват постоянно дали дърводобивът става по правилата.“

Въпросът с опазването на горите дори опира и до проблемите в България, свързани със заменките на гори, категоричен е евродепутатът.

Където се забелязва някакъв съюз между политици и олигарси. Има много въпроси, които засягат и правосъдната система. Но, както казах, Европейският съюз има съответните механизми, ако прецени, че политиката на съответната държава не е в съответствие с европейските ценности. И затова може да приложи съответните наказания със спиране на фондове. (…)Друга стъпка е възможността да пренасочва фондовете директно към общините, на местно ниво. Заобикаляйки правителството, което не изпълнява критериите. Но и да може в същото време гражданите да получават европейската подкрепа.“  

Горската стратегия е част от Зелената сделка, уточни Томас Вайц, който вярва, че „това е начинът, по който можем да променим Европа да бъде по-устойчива - да се развива не само в следващите 10-15 години, а в следващите 50.“  

Снимка: БГНЕС

В регионите, където се отглеждат интензивно слънчоглед или зърнени култури, особено слънчоглед, Вайц отчита много сериозна употреба на вредни за пчелите пестициди.

„Веществата проникват в растението и стават опасни или смъртоносни за което и да е насекомо. Не говоря само за пчела - може да е пеперуда, всичко, което е важно за опрашването. Те могат да умрат или просто да загубят ориентация. Икономически това е голяма загуба за пчеларите и за биоразнообразието. При моето посещение сега не съм говорил с местните власти за това как да се ограничат тези пестициди, но съм в постоянен контакт с българските си колеги в Европейския парламент. И те са наясно, че има такъв проблем. Един от начините за ограничаването употребата на пестициди е просто културите да се редуват в годините. Не трябва да садите едно и също нещо всяка година на едно и също място, защото това всъщност е причината за замърсяването. Ако промените начина на засаждане, няма да имате нужда използвате тези пестициди. България и Румъния са единствените държави в Европейския съюз, които към момента ги използват. Има и други европейски страни, но те са като изключения, защото засягат производството на по-малко култури и са в ограничен район. Не е като в България, където 70 процента от площите се обработват с тези пестициди.“ 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43

Туристическата камара във Варна предлага да отпадне PCR тестът за още няколко държави

"Целият път от Кичево, откъдето идват главно румънците в момента е разкопан и разбит. Той е на чакъл, този път не беше наложително да се ремонтира през лятото и в момента имаме струпване на автомобили по долната артерия , която е по пътя за Златни пясъци", каза за БНР председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров. По думите..

публикувано на 18.08.21 в 17:41