Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключенският туризъм завладява и българите

50-годишните се отдават все по-често на приключенски туризъм

Това включва природни феномени, кулинарни изкушения или духовна трансформация

| обновено на 06.07.21 в 12:50
Снимка: архив

Приключенският туризъм се възстановява с много по-бързи темпове в сравнение с масовия туризъм, прогнозира доклад на Световната организация за приключенски туризъм.

През последното десетилетие се наблюдава бързо развитие и засилване на интереса към туризма, свързан с преживяванията.

„Време сред природните красоти, физическа активност и културен релакс – това съчетание определя приключенския туризъм“, посочи в „Хоризонт до обед“ Гергана Николова, регионален директор за Европа и Централна Азия в Световната организация за приключенски туризъм.


В основата на всичко това е приключение, което може да е уелнес преживяване, духовна трансформация или помощ за дадено място. Все повече хора последните години се насочват към подобен вид преживяване – в помощ на себе си, но и в помощ на място, далече от хората, което е много добре за времето на пандемията.

„Това са хората над 50 години, те имат време, средства и знаят какво искат. Освен това приключенския туризъм има и голям финансов принос за всяка една дестинация - 65 на сто от средствата остават в нея, докато при масовия туризъм те са една 15 на сто. Това също ще помогне за възстановяването на бизнеса.

Екатерина Терзиева

Най-търсените дестинации сега са в Европа, а също и Америка, с постигането на голям процент ваксинирани хора“, каза още Николова.

По думите и много се търсят природни преходи, кулинарни приключения и велотуризма за всяка инфраструктура, като това включва и използването на електрически велосипеди, за всякаква възраст от желаещи. Има и много индивидуални туристи, или по двама, всичко се подготвя от агенция, а хората сами си осъществяват пътуването, като за това се изисква да се предвидят всички рискове за тези туристи.

Чужденците също преоткриха страната като дестинация за приключенски туризъм, посочи в „Хоризонт до обед“ Любомир Попйорданов от Асоциацията на планинските водачи. 

Според Попйорданов секторът на приключенския туризъм у нас отбелязва значителен ръст и има голям интерес.

Планинското бягане е най-развиващата се активност сред природата в световен мащаб и у нас, развитие има на конните бази, изкачвания в планините също се търсят, като продължава интересът към колоезденето, каяци, драфтинг, ветроходство, почивки на палатка, летене с балон, парапланери.


Този начин на живот се отразява и на ръста на продажбите на екипировките, има и голямо търсене на къщи за гости.

Чуждестранните туристи се завръщат в България, каза още Любомир Попойорданов:

"Дойдоха още през месец май дойдоха френски туристи, немски туристи идват вече, чакаме испански и холандски туристи, които обичат нашата храна и природа, трябва да развием връзката храна - вино и туризъм", посочи Попйорданов.

Още по темата в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43

Туристическата камара във Варна предлага да отпадне PCR тестът за още няколко държави

"Целият път от Кичево, откъдето идват главно румънците в момента е разкопан и разбит. Той е на чакъл, този път не беше наложително да се ремонтира през лятото и в момента имаме струпване на автомобили по долната артерия , която е по пътя за Златни пясъци", каза за БНР председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров. По думите..

публикувано на 18.08.21 в 17:41