Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с необратими увреждания ще могат да получат пожизнено решение за ТЕЛК

| обновено на 06.07.21 в 15:02
Стойчо Кацаров на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Снимка: БГНЕС

Хората с необратими увреждания вече няма да се явяват на всеки три години пред ТЕЛК за преосвидетелстване. Това предвижда проектът за промени в съответната наредба, който министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров представи пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Очаква се документът да бъде утвърден утре от правителството.

В проекта за изменение на Наредбата за медицинска експертиза се предвижда за близо 100 състояния и заболявания пациентите да получат пожизнено решение, каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Няма нужда на всеки три години да доказваме нещо, което науката е показала, че то е за цял живот“.

Освен за хора с трансплантации или загуба на крайник, в кръга на дефинитивните състояния с право на пожизнено решение се включват редица генетични и онкологични заболявания.

Ако пациент с няколко заболявания и вече пожизнено решение за процент неработоспособност пожелае, ще може по всяко време да поиска преосвидетелстване за придружаващо заболяване, ако е в негов интерес.

Става дума за десетки хиляди пациенти, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров:

„Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, защото няма да им се налага, ако попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на медицинската експертиза, защото ще намалее натоварването върху нея и вероятно ще може да отговори в срок на повече хора и няма да се налага да се удължават срокове, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, защото ще намалеят разходите“.

Работодателските организации подкрепиха проекта за промени.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче заяви, че е нужна генерална промяна в системата на медицинската експертиза. „Да се трансформира в нещо друго, добри модели има“, каза той.

Синдикатите не дадоха одобрението си за проекта. Националният секретар на КНСБ Ася Гонева:

„Между това, което ни разказа министър Кацаров, и това, което сме получили като материали, няма нищо общо“.

В предложенията за промяна на наредбата за медицинска експертиза липсват дефинитивните заболявания, казва председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея промяна трябва да се предвиди и в Наредба 2, която определя процента трудоспособност. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тристранният съвет обсъжда промени в Наредбата за медицинската експертиза

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на правителствено постановление за изменения в Наредбата за медицинската експертиза. Документът предвижда промяна на критериите, въз основа на които се извършва оценката на уврежданията...

публикувано на 06.07.21 в 04:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ избира нов председател

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година. Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 07:32