Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Веселина Вачкова: Боян Мага или Боян влъхвата е представител на богомилството

Доц. д-р Веселина Вачкова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Боян Мага, когото съвременните историци посочват като син на Симеон Велики, брат на цар Петър, се твърди, че е бил богомил. Паметникът на Боян Мага, създаден от скулптора Георги Андонов, издигнат в Бургас, беше демонтиран от нейния автор след негативни реакции.

Официалното становище на Българската православна църква е, че Боян Мага е фигура от родната история с живот и съмнително достойнство - символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене, а паметникът му в Бургас пропаганда на магическите практики, окултизма и сатаната.

"Зависи как ще ги формулираме християнските ценности, зависи как ще възприемем изкуството. Според мен статуята в Хасково на Света Богородица, която е в книгата на Гинес не отговаря по-добре на християнските ценности и най-вече не отговаря на представата за изкуството, докато статуята, за която говорим на Георги Андонов е произведение на изкуството и печели все повече привърженици, това е един поглед към българската християнска култура от 21 век, въплътен в личността на един исторически субект", каза за БНР доц. Веселина Вачкова, преподавател в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ".

По думите ѝ от края на 19 век Боян Мага започва да става една фигура, колкотореално историческа, толкова емблема, знаме на познанието, на новото.

"Какъв е Боян Мага? Ние знаем със сигурност, че до 969 година той не само е жив, но изключително много впечатлява всички извън Българи, чак до далечна Италия", допълни в предаването „Нощен хоризонт“ доц. Вачкова.

Боян Мага или Боян влъхвата е представител на богомилството:

"То не официално признато, но никога официално не е преследвано - това е богомилство. То дава точно толкова ярки представители на българска християнска писменост и на българската християнска култура, колкото и официалната църква. В случая става дума за едно писмено наследство на богомилите, което ще стигне до Италия, ще повлияе на Ренесанса, а после ще стигне чак до Англия, до Централна Европа".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Стаменов - председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Константин Стаменов: Икономиката в България не е подготвена да посрещне ценови шок

"В Европа настана паника, тъй като във всички европейски пазари цените на въглеродните емисии поскъпнаха много. От там  производството на въглища, където все още съществува поскъпна. Цента на природния газ се вдигна много. Хранилищата в Европа на прага на зимния период не са пълни на 100 процента, а от порядъка на  60-70 процента. За България това,..

публикувано на 21.09.21 в 14:56

Дефицитът на чипове – един проблем, много промени

За по-малко от година проблемът с дефицита на чипове ще бъде решен, прогнозира в подкаста „На всяка цена“ изпълнителният директор на Аутомотив клъстера в България арх. Любомир Станиславов . По думите му в Европа вече се изграждат много нови производствени мощности, защото бизнесът е осъзнал, че е по-сигурно да планира доставки от близка..

публикувано на 21.09.21 в 14:31

Альоша Даков: Притеснително е съкращаването на линиите на градския транспорт

От Столичната община съобщиха,че градският транспорт в София е секторът, който е най-силно засегнат от ограничителните Covid-мерки, които водят до намаление от 30% на пътниците и значителни финансови загуби. Въведената оптимизация в разписанието на движение засяга само 20% от линиите на градския транспорт от т. нар. „зимни разписания“. Промените..

публикувано на 21.09.21 в 13:59

Платформа дава допълнителна образователна подкрепа за деца със СОП

УНИЦЕФ разработи  първата в България онлайн платформа за допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности . Организацията е разработила онлайн библиотека с безплатни образователни и терапевтични ресурси. УНИЦЕФ пуска платформа за подкрепа на деца със специални образователни потребности   Платформата е напълно безплатна...

публикувано на 21.09.21 в 12:33
Десислава Бошнакова

Десислава Бошнакова: Важно е дали „Продължаваме промяната“ ще бъде летен хит или евъргрийн

Важно е дали хората от „Продължаваме промяната“ ще могат да превърнат подкрепата, която в момента имат, не в летен хит, а в евъргрийн . Това каза в интервю за БНР  Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. Запитана има ли предоверяване на популярността и подкрепата в социалните мрежи за..

публикувано на 21.09.21 в 09:18
Снимката е илюстративна

Ясен Лазаров: Медийната отчетност у нас е формално регулирана

В идеалния случай регистърът на собствениците на медии би трябвало да разкрива собствениците на медии в България и източниците за финансиране на тези организации. Медийната отчетност у нас обаче е доста формално регулирана и поради това получаваме по-скоро приблизителна картина . Това каза пред БНР Ясен Лазаров от Института за развитие на..

публикувано на 21.09.21 в 07:43
Директорът на 12 ДКЦ  д-р Васил Василев

Ваксинационният кабинет в 12 ДКЦ в столичния район "Люлин" работи всеки ден

Столичната поликлиника 12 ДКЦ в район"Люлин" се включи активно в борбата с пандемията от Covid- 19. От здравното заведение отчитат повишаване на броя на ваксинираните. В момента се намираме във   ваксинационния кабинет на ДКЦ 12, който работи от самото начало на ваксинационната кампания в България. Десетки хиляди сме ваксинирали на..

публикувано на 20.09.21 в 19:07