Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали особен интерес

Вера Милева
Снимка: Незабравка Кирова

Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали особен интерес в местното население, тъй като обяснимо то се чувствало свободно, вече в свободна демократична България, за да изрази своето политическо мнение. Изборите през лятото на 1894 години в Силистра и региона са изключително интересни, тъй като се случват в едно време – много бурно, много динамично, непосредствено след падането на правителството на Стефан Стамболов. Тогава, както навсякъде в страната, така и в Силистра политическите страсти се нажежават, разказва Вера Милева, експерт по нова история в Регионалния исторически музей в Силистра.

„В това време започват да излизат паралелно два вестника  - вестник „Делиорман“ се издава от една редколегия видни силистренци, които при падането на Стамболов от власт са били негови противници,  наистина са страдали от политически репресии, които са се изразявали и в икономически такива, тъй като са получавали пречки в бизнеса, в търговските отношения. По-смешните и по- интересните са хората, които издават вестник „Дорстол“, които са откровени Стамболовисти, но след като Стамболов пада от власт тези негови приятели се отдръпват от него и започват да се представят за поддръжници на народната партия на Константин Стоилов, но местните хора казват, че те не са такива а, са пребоядисани и всяка обявява себе си за истинската народна партия, а другата е лъжовна народна партия“.

След редица публикации в двата вестника „Доростол“ и „Делиорман“ с размяна на познатите ни в днешно време компромати, се стига до изборния ден, когато представителите на двете Народни партии се събират на изборното място. А тогава изборите са се провеждали на площада в Силистра – пред сградата на Педагогическото училище, днес Художествената галерия. Ограждало се е мястото, поставяла се е и изборната урна – имало е и нещо като перденца, обособяващи т.нар. тъмни стаички.

„Притеснявайки се от изборния резултат, защото няма екзит полове никой не знае настроенията на населението, хора от истинската народна, много се опасяват, че турското население на града ще бъде изкарано под натиск да гласува за фалшивата народна партия, т.е. за бившите стамболовисти“, допълни Вера Милева.

Архивите разказват още, че второто поколение българи след Освобождението получава образованието си във Европа. Там те виждат от първа ръка как се случват нещата по избори. Научават се на друг модел правене на политика, на друго поведение и възпитание, които обаче прибирайки се по родните си места удобно забравят.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Люти брод се проведе празника на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56