Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали особен интерес

Вера Милева
Снимка: Незабравка Кирова

Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали особен интерес в местното население, тъй като обяснимо то се чувствало свободно, вече в свободна демократична България, за да изрази своето политическо мнение. Изборите през лятото на 1894 години в Силистра и региона са изключително интересни, тъй като се случват в едно време – много бурно, много динамично, непосредствено след падането на правителството на Стефан Стамболов. Тогава, както навсякъде в страната, така и в Силистра политическите страсти се нажежават, разказва Вера Милева, експерт по нова история в Регионалния исторически музей в Силистра.

„В това време започват да излизат паралелно два вестника  - вестник „Делиорман“ се издава от една редколегия видни силистренци, които при падането на Стамболов от власт са били негови противници,  наистина са страдали от политически репресии, които са се изразявали и в икономически такива, тъй като са получавали пречки в бизнеса, в търговските отношения. По-смешните и по- интересните са хората, които издават вестник „Дорстол“, които са откровени Стамболовисти, но след като Стамболов пада от власт тези негови приятели се отдръпват от него и започват да се представят за поддръжници на народната партия на Константин Стоилов, но местните хора казват, че те не са такива а, са пребоядисани и всяка обявява себе си за истинската народна партия, а другата е лъжовна народна партия“.

След редица публикации в двата вестника „Доростол“ и „Делиорман“ с размяна на познатите ни в днешно време компромати, се стига до изборния ден, когато представителите на двете Народни партии се събират на изборното място. А тогава изборите са се провеждали на площада в Силистра – пред сградата на Педагогическото училище, днес Художествената галерия. Ограждало се е мястото, поставяла се е и изборната урна – имало е и нещо като перденца, обособяващи т.нар. тъмни стаички.

„Притеснявайки се от изборния резултат, защото няма екзит полове никой не знае настроенията на населението, хора от истинската народна, много се опасяват, че турското население на града ще бъде изкарано под натиск да гласува за фалшивата народна партия, т.е. за бившите стамболовисти“, допълни Вера Милева.

Архивите разказват още, че второто поколение българи след Освобождението получава образованието си във Европа. Там те виждат от първа ръка как се случват нещата по избори. Научават се на друг модел правене на политика, на друго поведение и възпитание, които обаче прибирайки се по родните си места удобно забравят.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Стаменов - председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Константин Стаменов: Икономиката в България не е подготвена да посрещне ценови шок

"В Европа настана паника, тъй като във всички европейски пазари цените на въглеродните емисии поскъпнаха много. От там  производството на въглища, където все още съществува поскъпна. Цента на природния газ се вдигна много. Хранилищата в Европа на прага на зимния период не са пълни на 100 процента, а от порядъка на  60-70 процента. За България това,..

публикувано на 21.09.21 в 14:56

Дефицитът на чипове – един проблем, много промени

За по-малко от година проблемът с дефицита на чипове ще бъде решен, прогнозира в подкаста „На всяка цена“ изпълнителният директор на Аутомотив клъстера в България арх. Любомир Станиславов . По думите му в Европа вече се изграждат много нови производствени мощности, защото бизнесът е осъзнал, че е по-сигурно да планира доставки от близка..

публикувано на 21.09.21 в 14:31

Альоша Даков: Притеснително е съкращаването на линиите на градския транспорт

От Столичната община съобщиха,че градският транспорт в София е секторът, който е най-силно засегнат от ограничителните Covid-мерки, които водят до намаление от 30% на пътниците и значителни финансови загуби. Въведената оптимизация в разписанието на движение засяга само 20% от линиите на градския транспорт от т. нар. „зимни разписания“. Промените..

публикувано на 21.09.21 в 13:59

Платформа дава допълнителна образователна подкрепа за деца със СОП

УНИЦЕФ разработи  първата в България онлайн платформа за допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности . Организацията е разработила онлайн библиотека с безплатни образователни и терапевтични ресурси. УНИЦЕФ пуска платформа за подкрепа на деца със специални образователни потребности   Платформата е напълно безплатна...

публикувано на 21.09.21 в 12:33
Десислава Бошнакова

Десислава Бошнакова: Важно е дали „Продължаваме промяната“ ще бъде летен хит или евъргрийн

Важно е дали хората от „Продължаваме промяната“ ще могат да превърнат подкрепата, която в момента имат, не в летен хит, а в евъргрийн . Това каза в интервю за БНР  Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. Запитана има ли предоверяване на популярността и подкрепата в социалните мрежи за..

публикувано на 21.09.21 в 09:18
Снимката е илюстративна

Ясен Лазаров: Медийната отчетност у нас е формално регулирана

В идеалния случай регистърът на собствениците на медии би трябвало да разкрива собствениците на медии в България и източниците за финансиране на тези организации. Медийната отчетност у нас обаче е доста формално регулирана и поради това получаваме по-скоро приблизителна картина . Това каза пред БНР Ясен Лазаров от Института за развитие на..

публикувано на 21.09.21 в 07:43
Директорът на 12 ДКЦ  д-р Васил Василев

Ваксинационният кабинет в 12 ДКЦ в столичния район "Люлин" работи всеки ден

Столичната поликлиника 12 ДКЦ в район"Люлин" се включи активно в борбата с пандемията от Covid- 19. От здравното заведение отчитат повишаване на броя на ваксинираните. В момента се намираме във   ваксинационния кабинет на ДКЦ 12, който работи от самото начало на ваксинационната кампания в България. Десетки хиляди сме ваксинирали на..

публикувано на 20.09.21 в 19:07