Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Росен Карадимов: Ако ГЕРБ не се регистрира за мнозинство при избора на правителство, значи има уговорка

Политическите пасианси - видимо и невидимо

Проф. Росен Стоянов: За да има реално ново правителство, третият мандат да бъде връчен на ДБ

Снимка: БГНЕС

"Изчегъртването включва подобен род събития като днешния разпит на Бойко Борисов. Не трябва да си правим илюзиите, че няма да има ответна реакция - спонтанна или сценарно измислена. Трябва да свикваме с подобен род аудио- и видеосреда". 

Коментарът пред БНР е на проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ. 

Според него напрежението се нагнетява излишно и това ще бъде в услуга на Борисов, който е "изключително интуитивен и във възможностите си, когато е в опозиция и когато около него има вид криза". 

Проф. Росен Стоянов
С коментар по темата се включи и доц. Росен Карадимов, преподавател в юридическия факултет на СУ, съветник на Сергей Станишев по време на тройната коалиция: 

"Ситуацията има два аспекта. Ако има образувана преписка, не би било редно който и да е министър да изчаква, защото политическият момент не е подходящ. Друг е въпросът защо от 2009 - 2013 година досега никой нищо не е направил по въпроса. Второ, г-н Борисов предупреждаваше, че това ще се случи преди изборите. Очевидно някой прецени, че преди изборите не е подходящо да направи такива действия. Това е юридическият аспект. Политическият аспект е - когато терминът "изчегъртване" беше въведен, това е една от причините за високия резултат на ГЕРБ. Изначално бяха сбъркани политическите послания. "Изчегъртването" мобилизира ГЕРБ. Ако тези действия са продължаване на идеята за изчегъртване, това ще доведе до допълнителна консолидация на ГЕРБ и до превръщането на партията в яростна опозиция, което не е добро". 

Борисов разпитан за 3 сигнала от 2009 и 2012 г. 

В предаването "12+3" доц. Карадимов изключи възможността партия ГЕРБ да подкрепи правителство на ИТН

"Трябва да се проследи дали ГЕРБ ще гласуват. Правната аритметика показва, че ако ГЕРБ не се регистрира за гласуването, кабинетът ще мине с 98 гласа. Те са постижими от групата на ИТН и от различни части от различните парламентарни групи. Ако ГЕРБ не се регистрира за мнозинство при избора на правителство, да знаете, че има уговорка. Това е процедурно действие, което води до определен политически резултат - рязко сваляне на възможния кворум за избор на правителство". 

Според него един от ефектите на предложения от Слави Трифонов кабинет е, че приключи разделителната линия между партии на протеста и партии на статуквото

Какво четем между редовете в поведението на Слави Трифонов 

"След едностранното обявяване на кабинета г-н Трифонов иззе цялата територия на протеста. Политически ситуацията изглежда така - ИТН и всички останали партии... В рамките на този парламент възможно правителство може да бъде съставено в рамките на третия мандат. Разумните политици, които искат да има стабилност в държавата, но не могат да очертаят политическа перспектива за години напред, ще търсят начин да се формира правителство в рамките на третия мандат. Това правителство ще трябва да изведе България от зимата, да приеме новия бюджет, да преодолее евентуална Covid вълна, да се търси хоризонт за нови избори през пролетта". 

Доц. Росен Карадимов, снимка: БГНЕС
Проф. Росен Стоянов смята, че съставът на настоящето служебно правителство трябва да бъде предложен с мандата на някоя от партиите, но това няма как да се случи

"Самият президент Румен Радев не би направил такава стратегическа грешка. Моята теза е, че най-логично, за да се случи реално ново правителство, ако третият мандат бъде връчен на ДБ. Ако бъде връчен на БСП, отиваме на трети предсрочни избори". 

Проф. Стоянов подчерта, че парламентът е място за говорене и за диалог между тези, които сме избрали да работят от наше име

Борисов: Няма да подкрепим ИТН, веднага връщаме мандат, ако ни се даде 

Слави Василев: По-вероятно е правителство с мандат на БСП 

ИМВ с позиция, че не могат да подкрепят кабинет, за който са научили от телевизията

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27
доц. Михаил Иванов

Михаил Иванов: Общностните механизми в ДПС са силата на Доган

Общностните механизми в ДПС са базата, върху която Ахмед Доган е стъпил. В това е неговата сила - тази общностна солидарност и вътрешна сплотеност. Това каза пред БНР доц. Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Жельо Желев (1990 - 1997 г.), като добави, че Делян Пеевски не може да припознае този механизъм, тъй като при него..

публикувано на 09.07.24 в 14:34