Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещото Народно събрание може веднъж завинаги да реши този проблем

Тома Белев: Заменките бяха ограбване на най-интересните гори, с най-голям потенциал

Те се зародиха по времето на НДСВ, когато бяха направени таблици с приятелски оценки, припомни природозащитникът

Тома Белев
Снимка: Спас Крайнин

Ние много често говорим за заменки на гори, но пропускаме заменките на земеделски земи и продажбата на гори на ниски цени, подчерта в интервю за БНР природозащитникът Тома Белев.

При заменките на гори говорим за 33 хиляди декара, при всички останали, още 7 вида разпоредителни сделки – за няколкостотин хиляди декара, уточни природозащитникът в предаването „Преди всички“ и даде примери с цени от порядъка на 18 стотинки за квадратен метър.

„Трябва да се въведат много ясни правила за всички подобни сделки, които са извършвани с близки приятелски фирми на цени смешни. Говорим за 18 стотинки… Нали разбирате каква подигравка е с цялото ни общество, че някой може да с купи един декар дюни за 100 лева? Това е подигравка. Всички тези имоти да се забрани да се застрояват. Завинаги. Още повече, че те са ги купували като земеделски земи, като гори, с цел да развиват земеделие, с цел да развиват горско стопанство. Никой не им е обещавал, че те ще успяват да ги строят. Тъй че това нещо да се забрани, да се премахне действащата в момента предпазна клауза за тези имоти.“

Белев поясни, че при земеделските земи и горите има срок на действие за промяна на предназначението, но за старите територии от горите, които са предвидени за урбанизация, няма срок.

„Вовеки веков – така е закрепено, завинаги е променено предназначението, което пак представлява линия на държавна помощ. Защо за новите гори ще действат две години, пък за старите вовеки веков? Още повече, че тези фирми не плащат местни данъци. Ние сме го проверявали. Повечето от тези фирми би трябвало за тези огромни площи, които се водят урбанизирани територии, да плащат местни данъци, но те не плащат и местните общини не ги питат.“

Бъдещи депутати ще внесат предложение за разрешаване веднъж завинаги на този проблем, съобщи Тома Белев след вчерашната дискусия, посветена на заменките, в която са участвали новоизбрани народни представители.

„Вече има избран лесовъд. Горските сме най-чувствителни на темата „заменки“, защото това беше едно ограбване на най-интересните гори, на горите с най-голям рекреационен потенциал, които имат най-голямо значение за биологичното разнообразие. Лесовъдите не заменяха.“

Тома Белев изрази надежда избран народен представител от Перник – Зорница Стратиева да внесе законопроект, който по думите му „да върне тези гори обратно като гори, каквито са и в момента, за да не загубим ние като общество“.

Агенцията по горите води над 100 дела заради заменките

Заменките бяха подготвени по време на правителството НДСВ, припомни природозащитникът.

Те се зародиха там, те бяха измислени там, бяха променени законите там, бяха направени такива таблици за оценки, че да бъдат приятелски и беше ограничен достъпът. Част от това, което виждаме по черноморското крайбрежие като успешни и или неуспешни проекти, беше зародено тогава. Примерно никой няма право да започне да проектира голф игрище върху държавни горски територии, но някои хора го направиха и държавата не се възпротиви.“

Министърът на околната среда и водите ще е ключов, посочи още Тома Белев. По думите му опазването на околната среда показва пътя за развитие на една икономика.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51