Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинезитерапевтът Никола Йевтич дава надежда на семействата на децата със сколиоза

Никола Йевтич - кинезитерапевт
Снимка: Личен архив
У нас няма официална статистика колко деца страдат от гръбначни изкривявания. Световната практика показва, че между 2 и 3 процента от хората са диагностицирани със сколиоза. 
Никола Йевтич - кинезитерапевт и Диляна Дойчинова

Надежда за децата със сколиоза у нас и на техните родителите е Никола Йевтич. Той е сръбски кинезитерапевт, признат в много страни с метода си на лечение и обучение, наречен Шрот терапия.

Шрот лагерите, организирани от Сдружение "Сколиоза", само за няколко години доказват своя ефект в терапията на деца и подрастващи със сколиоза и кифоза.

"Благодарение на усилията на екипа от квалифицирани Шрот терапевти и в частност на международния Шрот инструктор Никола Йевтич, стотици деца и техните родители преминаха през програмата на Шрот лагерите и продължават лечението си вкъщи", казват терапевтите от сдружението "Сколиоза".

Децата обичат кинезитерапевта Никола Йевтич, разказват в предаването "Рано в неделя" Полина Пешева и Диляна Дойчинова, чиито деца са негови пациенти. Сърбинът влага цялата си душа в работата си с българчетата, които с нетърпение очакват срещите си с него.

Сколиозата идва в семейството на Полина Пешева преди две години, когато дъщеря й е била на 9 години:

"Отделихме две години за терапия, за всекидневни упражнения Шрот в центъра на Никола в София. Това е една много дълга и тежка борба за семействата, скъпа борба", казва Полина Пешева.

След като извървява пътя "Камино" на Диляна Дойчинова се налага да извърви трудния път на родителите на деца със сколиоза. Благодарна е на Никола Йевтич, който от две години е терапевт на дъщеря ѝ:

"Тя положи страхотни усилия", казва майката, но заради световната пандемия децата със сколиоза не са имали възможност да работят с кинезитерапевтите си - заради затворените граници.

Никола Йевтич - кинезитерапевт

Кинезитерапевтът Никола Йевтич посочва, че българските му колеги са обучени на много високо ниво. Пандемията от Covid - 19 се отразява и на децата с гръбначни изкривявания, защото е довела до прогресия на сколиозата:

"Голям проблем е, когато децата нямат физическа активност. Затова казвам да спортуват, независимо дали имат сколиоза, или не. Профилактиката е много важна. За децата с гръбначни изкривявания е по-добре да се диагностицират навреме, за да се реши по-лесно проблемът", казва специалистът и подчертава, че на децата със сколиоза не трябва да се гледа като на болни деца. Състоянието им може да бъде подобрено с ежедневна терапия и да се избегне операция.

Повече за Шрот терапията можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40