Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Русковска: Професията учител обогатява

Лиляна Русковска
Снимка: Кремена Данева

Лиляна Русковска е един от известните педагогически специалисти и ръководители в сферата на образованието в Пловдив, с над 50 годишна практика. В момента тя е управител на Център за опит и идеи и се занимава с обучения и проекти в областта на образованието, изкуството и комуникациите. Скоро излезе последната ѝ книга  "Речник на преживените думи". 30- те разказани в нея истории са свързани с различни, интересни сюжети от живота на авторката, задават въпроси и търсят отговори, предизвикват читателя да вникне в своя собствен свят и да анализира себе си и другите.

Интересът на Лиляна Русковска към професията учител се оформил още в детските ѝ години. След като завършила втори курс специалност "Химия и производствен профил" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се отказала и започнала да учи педагогическа специалност в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски": 

По думите ѝ професия на учителя повече дава, отколкото отнема:

"Даже мисля, че такива трудни ситуации, в които изпада човек в своята професия, аз лично не съм ги намирала за трудни, намирала съм ги за провокативни - такива, които провокират творческата ми мисъл, вземането на решения в момента, което ми дава възможност да проявя себе си. В определени ситуации човек проявява себе си, а учениците създават такива ситуации за проява на себе си", каза за БНР Лиляна Русковска.

Екип от преподаватели             Снима: личен архив

Според Лиляна Русковска нейните учители са учениците ѝ:

"Те ме научиха и продължават да ме учат, защото сега аз съм в пенсия, но продължавам да се занимава с обучение. Общувам постоянно с ученици от 8 до 12  клас и те продължават да ме учат. Продължавам да се изненадвам от това, което не съм знаела за себе си. Продължавам да се изненадвам от това, че не разбирам обективно новото време, в което живеем", допълни в предаването "Рано в неделя".

Тя коментира, че е необходимо да се скъси обема на уроците в учебниците:

"Второто нещо, което бих направила е задължително да има връзка с практиката и живота. Ако има такива въпроси в учебниците, ученикът разбира, че трябва да има тези знания".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30