Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа

Снимка: Мая Щърбанова

Уникална не само за България, но и за света четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа, край Крушари.  Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа. Тя е разположена в местността Калето, между селата Абрит и Добрин.

Първите археологически проучвания в Залдапа датират от 1906-1910 г. Впоследствие са извършвани частични теренни изследвания и наблюдения. За съжаление, през годините античният строителен материал по различни причини е подлаган на системно ограбване и разрушаване. Това е започнало още през ХІХ в. и продължава до наши дни.

Екипът от българи, канадци и французи работи на Залдапа трета година. В крепостта вече са открити шест църкви.

През тази седмица сезонът за археологически проучвания на крепостта Залдапа приключва. По думите на ръководителя на международния екип проф. Георги Атанасов откриването на четириконхалната църква е нещо изключително и то за пореден път доказва, че Залдапа ще продължи да изненадва и предизвиква археолозите в следващите поне сто години.

Мая Щърбанова

„На север от Стара планина такава църква няма – с такъв изящен план не е откривана, в Ранно християнския свят има не повече от 7 - 8 такива църкви, досега платформа на епископска катедра не е откривана, и то изцяло запазена, ще можем да я реконструраме - целият амвон", каза пред БНР Атанасов.

„Благодарение на осигурената от община Крушари охрана от две години са преустановени и набезите на иманяри“, сподели още проф. Атанасов.  

Доц. Доминик Моро от Франция, съорганизатор на международния екип на Залдапа, посочи, че за съжаление тази година екипът е по-малоброен, а времето за работа е от едва три седмици.

"На следващият етап се надявам да ангажираме и институции на по-високо ниво - по специално Министрество на външните работи на Франция. Те имат традиция да подкрепят научни изследвания в областта на археологията- на Балканите, в Близкия Изток, а тук има терен за стотици години напред...", каза пред БНР доц.Моро.

До края на месец август кметът на община Крушари обеща, че откритите мрамори ще бъдат поставени в лапидариума, за да бъдат достъпни за всички желаещи да ги видят. А надеждите на целия екип на Залдапа е след изтичането на сегашния проект, работата в крепостта да не приключи.  

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Среща на младежи с увреден слух

Младежи с увреден слух от България, Литва и Полша се включиха в проект по "Еразъм+"

Проектът "Нови възможности за превенция от социално изключване на младежи с увреден слух" се осъществява от Асоциацията на родителите на деца с увреден слух с финансовата подкрепа на програма "Еразъм+". В международния младежки обмен са включени младежи от България, Литва и Полша. Дейностите в проекта са конкретно адаптирани за младежи с увреден..

публикувано на 28.09.21 в 17:58
Плажът на къмпинг

Марияна Екимова-Мелнишка намира въхновение в почивка на палатка

"Винаги летуваме на север в гората на Крапец, което е единственото място, където можеш да си опънеш палатка на така нареченото диво къмпиране. Повечето други места вече ги застроиха, въпреки протестите. Това за нас е рутина, както и за много други хора, с които се срещаме години наред. От около 20 години го правим“, каза за БНР Марияна..

публикувано на 28.09.21 в 15:28

Туристите в Пловдив могат да се докоснат до нови aвтeнтични eлeмeнти нa aнтичния cтaдиoн на Филипопол

Пловдивчани и гостите на града вече могат да разгледат в детайли още една част от Античния стадион на Филипопол . Те се намират под сграда на главната пешеходна улица на Пловдив. Достъпът до нея става възможен след споразумение между общината и австрийските собственици на търговския център, които са инвестирали при реновирането на постройката преди..

публикувано на 28.09.21 в 14:36
Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново

От студентската скамейка в Covid отделението - как болница във Велико Търново се спаси от затваряне

Кризата за медици в болниците при четвъртата Covid вълна е повсеместна и засегна и Белодробната болница във Велико Търново. Лечебното заведение беше пред затваряне, останало едва с двама лекари. Управителката на болницата д-р Стела Денчева обяви възнаграждения до 4 хиляди лева за специалисти, осигури им общински жилища и успя наполовина да реши..

публикувано на 28.09.21 в 11:36
Георги Киряков

Георги Киряков: Вървим към още една патова политическа ситуация

Много е вероятно Румен Радев да спечели още на първия тур президентските избори и да вървим към още една патова политическа ситуация да не може да се състави правителство . Това каза пред БНР политологът Георги Киряков дни преди старта на предизборната кампания за изборите 2 в 1 на 14 ноември. „ Няма парламентарна математика, която да даде..

публикувано на 28.09.21 в 07:56
Ярослав Димитров

В плевенското село Буковлък ще избират нов кмет на 3 октомври

На 3 октомври ще се проведат частични местни избори за кмет на плевенското село Буковлък. То е най-голямото в областта. Кандидатите за кмет са трима. По предварителни избирателни списъци избирателите са 2896. Окончателната бройка ще бъде по-различна, каза за БНР Ярослав Димитров, председател на Общинската избирателна комисия в Плевен...

публикувано на 27.09.21 в 16:43

Проф. Олег Йорданов: Новите технологии водят до по-висока продуктивност във всички области

„Успелите държави по света са високо технологични и науката участва в икономиките им“, посочи пред БНР проф. Олег Йорданов от университета в Южна Каролина, преподавател по физика и математика, във връзка с това има ли шанс в България политическа партия да се обяви в подкрепа на научния прогрес у нас. „Това са страните от Западна и Северна..

публикувано на 27.09.21 в 13:09