Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Снимка: retirement-home-58.business.site

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора. 

"Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора. Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа, е да отделят два часа седмично, за да посетят възрастен човек. Често пъти само разговарят с него или настройват компютъра, за да поговори възрастния със своите деца или внуци, които живеят далеч, понякога зад граница. С много търпение показват на възрастните хора нова, полезна за тях функция на мобилния им телефон", каза за БНР Шалом Аслауи, член на градския съвет в Тел Авив.

Често хората от третата възраст не виждат или нямат търпение да прочетат служебните писма, които получават:

"Доброволците им ги прочитат на глас и заедно с получателя обсъждат как да отговорят или как да изпълнят написаното в тях. По пощата се получават и фактури за платени, по разплащателните сметки, ток, вода, телефони, интернет и др. Тези документи трябва да бъдат подредени, за случай че изникне някакво недоразумение. Нашите доброволци откриват, че в домовете на възрастните хора се пазят и папки с подобни фактури от преди 50 години, а заедно с това гаранционни карти за предмети купени отдавна от магазини, които вече не съществуват, а и самите вещи отдавна са бракувани. Доста е трудно, но се налага да се убедят собствениците на тези архиви, че старата документация трябва да бъде изхвърлена, за да се освободи място за новата. Доброволците преглеждат и лекарствата в аптечката на възрастните хора. Обикновено срокът на годност е написан с дребни букви и хората от третата възраст трудно могат да го прочетат".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57
Почетният консул на България в Намибия Михаил Михайлов

Михаил Михайлов описва вълнуващи сюжети в трите си книги

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представи на 23 септември в литературния клуб "Перото" в НДК   новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов. Книгите "Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 23.09.21 в 19:11

Д-р Виктория Чобанова: Covid-зоните не работят по начина, обявен от МЗ

"Имам информация от това, което споделят доста колеги, а ние обменяме непрекъснато информация какво се случва в различните райони на страната, никой досега не се e похвалил, че има работеща Covid-зона по начина, по който е   обявена от Министерството - да прави прегледи, да назначава изследвания и терапия безплатна на пациентите", каза за..

публикувано на 23.09.21 в 16:47
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: България е управлявана отвън територия

„Смятаме, че, за да има независима България, трябва да има независим държавен глава“, каза за БНР лидерът на партия „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов, който ще се кандидатира за президент заедно с кандидата за вицепрезидент адв. Елена Гунчева. Лидерът на "Възраждане" се кандидатира за президент По думите му президентът Румен Радев..

публикувано на 23.09.21 в 14:36
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Без Москва такъв метеж като Септемврийското въстание нямаше да се случи

Има ли връзка между две исторически събития - 23 септември 1923 година и 9 септември 1944 година – питаме проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет във Благоевград, гост в "Хоризонт до обед". „Естествено, че има пряка връзка с тези две дати. Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И..

публикувано на 23.09.21 в 12:39

Велислав Радев: Поуките са, че в здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме три образователни филма на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн..

публикувано на 23.09.21 в 11:48

Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“

От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ще се продават с нов бандерол . Акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 г. Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са до момента. Защо смяната на бандеролите изненадва..

публикувано на 23.09.21 в 10:31