Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата не откри предпоставки за действия спрямо висши представители на властта със сметки в чужбина

Снимка: Прокуратура на Република България

Данъчните проверки на НАП за 27 магистрати и още 11 души на висши държавни постове за недекларирани сметки и имоти в чужбина са показали, че няма нарушения.

Това съобщиха днес от прокуратурата по повод на разкритията на вътрешния министър Бойко Рашков, че има такъв списък с магистрати и хора на високи държавни постове, който държавното обвинение крие и може да е използван за натиск. Самият Рашков обеща да разкрие имената на хората в списъка след изборите, ако прокуратурата не го направи.
Днес в парламента вътрешният министър бе запитан дали е готов да огласи списъка и дали в него фигурира името на главния прокурор Иван Гешев:
"Трябваше няколко пъти да отправя призив към Прокуратурата да публикува този списък на тези 38 души. Не виждам тук да е Иван Гешев, и съобщението е от Прокуратурата, трябва да признаем, и че според проверката, която е извършена, да, действително има имущества зад граница, но те са вече декларирани, тоест трябваше да изчакаме около две години да минат, за да можем сега да кажем, че е декларирано всичко" - заяви вътрешният министър Бойко Рашков относно проверката, която е била инициирана още през 2019 г. от тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Методи Андреев

Методи Андреев: В случая с 38-те политици и магистрати преобладава общественият интерес

" Ако няма подписка, при всички положения главният прокурор  няма да оповести имената на тези хора . Но в последните дни на много места започна да се говори за тези 38 човека ".  Това каза пред БНР Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата...

публикувано на 21.06.21 в 13:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен..

публикувано на 08.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование

Депутатите ще разгледат днес предложение за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП. Социалистите предлагат учебникът и учебният комплект за всеки предмет да е един. В днешния пленарен ден  ще се обсъждат и..

публикувано на 08.08.24 в 07:50

САЩ ще разговарят с Киев за навлизането на руска територия

Съединените щати планират да разговарят с украинските въоръжени сили, за да разберат повече за навлизането на руска територия, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя подчерта, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за атаките...

публикувано на 08.08.24 в 07:45
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: И САЩ, и Русия не искат ескалация на конфликта в Близкия изток

" И Иран, и Израел трудно могат да балансират съществуващата дилема в Близкия Изток. Истинските балансьори в региона са САЩ и Русия . И двете сили обаче дадоха знак, че не искат есклация в Близкия изток". Това обясни пред БНР доц. Искрен Иванов,..

публикувано на 08.08.24 в 07:38

Консултации с парламентарните формации в президентството

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на служебно правителство с парламентарните формации.  Те са поканени на "Дондуков" 2 от 17.00 часа днес, предаде репортер на БНР.    На четвъртия ден, след като президентът пристъпи към..

публикувано на 08.08.24 в 07:37

Няколко екипа огнеборци остават на източния фронт на пожара в планината Славянка

Няколко екипа огнеборци ще останат на източния фронт на пожара в планината Славянка, който снощи беше овладян. Водната гасителна линия, дълга повече от два километра, ще се използва и днес за доугасяване на огнищата.   Над 150 служители на..

публикувано на 08.08.24 в 07:28

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста.  Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен..

публикувано на 08.08.24 в 03:37